Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2015 10:31

  Βαρουφάκης: Σκέψεις για μετάθεση πληρωμής ομολόγων της ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:17

  Του Στέλιου Κράλογλου

  Τη χρονική μετάθεση της πληρωμής ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει διακρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν κουρεύτηκαν με το PSI του 2012 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

  Όπως εξήγησε σε συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.

  Τόνισε δε ότι το κούρεμα ομολόγων είναι «κόκκινο πανί» και δεν το εξετάζουμε.

  Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη.

  Το υπόλοιπο των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους – που ξεκινάει σταδιακά από τον Ιούλιο – θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

  Επανέλαβε ότι το κούρεμα αυτών των ομολόγων αποκλείεται, εξήγησε όμως ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή τους ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (το οποίο όπως τόνισε σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να εμποδίζει χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα).

  Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ακόμα και να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, αυτό δεν διασφαλίζει ότι η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.

  Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός Grexit ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, προφανώς αστειευόμενος, ότι «θα ήθελα να είχαμε δραχμή και να φτιάχναμε από την αρχή την ΕΕ αλλά από τη στιγμή που έχεις μπει δεν μπορείς να βγεις θα ήταν καταστροφή». 

  Σχετικά με τα ομόλογα της ΕΚΤ σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται: "Στην ομιλία του στο συνέδριο  του Economist ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ (συνολικά 27 δισ. ευρώ)  με τη διαμεσολάβηση του ESM  και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM. Κάποιοι διαστρέβλωσαν αυτή την αναφορά, ως πρόταση μη αποπληρωμής των  SΜP ομολόγων. Τέτοιου είδους κάκιστη δημοσιογραφία πρέπει επιτέλους να απομονωθεί".

  Εξάλλου, σχετικό tweet ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.  «Δεν υπογράφω πρόγραμμα που δεν βγαίνει»

  Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται να ακολουθηθεί πλέον η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων όπου υπόσχονταν πως θα κάνουν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν και οι δανειστές προσποιούνταν ότι τα πίστευαν.

  «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι δεν έχει δυναμική και δεν πρόκειται να βγει», υπογράμμισε.

  Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και όποια μέτρα ληφθούν δεν θα είναι υφεσιακού χαρακτήρα.

  Όσον αφορά τους άξονες τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει με τους δανειστές σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που να έχει διαχρονική συνέχεια.

  «Να μην επιστρέψουμε στα εφιαλτικά πρωτογενή ελλείμματα και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία χωρίς να ξεπουληθεί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως είπε, με ένα μίγμα ιδιωτικοποιήσεων και διακράτηση μέρους της περιουσίας από το δημόσιο, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να περάσει σε μια αναπτυξιακή τράπεζα ούτως ώστε μαζί με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να χρησιμοποιηθεί ως μόχλευση χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

  Επισήμανε ακόμη ότι θα μπορούν να εκδοθούν μετοχές που να δοθούν ως εγγύηση στα ασφαλιστικά ταμεία για την κεφαλαιοποίηση που χάσανε.

  Σημείωσε μάλιστα ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και εκτός από την επιπλέον χρηματοδότηση του αναφέρθηκε και στις περικοπές των πρόωρων συντάξεων.

  Επιπλέον τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια, ενώ ερωτηθείς για τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και γι΄ αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

  Διαβάστε ακόμα:
  *Γ. Βαρουφάκης: Δύσκολη η διεκδίκηση του 1,9 δισ. ευρώ
  * Γ. Βαρουφάκης: Εξετάζουμε το πραγματικό ύψος της αποζημίωσης από τη Siemens

  * Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων