Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2015 08:40

  Στα νοσήλια το "τσεκούρι" του νέου ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αύξηση στα νοσήλια, τόσο σε ιδιωτικές κλινικές, όσο και σε κέντρα αποκατάστασης, φέρνει η πρόταση των εταίρων για το νέο ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των επιχειρήσεων Υγείας, δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Όπως σημειώνουν στο Capital.gr φορείς από τον κλάδο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, η υπαγωγή των νοσηλίων στον ενιαίο συντελεστή (από το 13% που είναι σήμερα στο 19%-21% όπως αναμένεται) θα σημάνει αυτόματα επιβάρυνση τόσο για την κοστολόγηση των υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για τους ασθενείς που καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα νοσηλείας, αλλά και για τις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι συμβεβλημένες με τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

  Οι κλινικές εξηγούν όμως ότι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή θα μετακυλίεται στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος διατηρεί συμβάσεις με τα θεραπευτήρια. Εντούτοις, επειδή οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού για τα νοσήλια είναι «κλειστοί», την επιπλέον επιβάρυνση θα κληθούν στο τέλος να καλύψουν οι κλινικές μέσω του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών που ισχύει. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει όμως για το πως οι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή, αλλά και για το πως οι ιδιωτικές κλινικές θα απορροφήσουν τις νέες απώλειες, καθώς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια υπολογίζουν ότι η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 5%-6%. Συμπληρώνουν ακόμη πως οι καθυστερήσεις των πληρωμών από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται, γεγονός που κάνει ακόμη εντονότερη την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις (φέτος οι κλινικές έχουν πληρωθεί μόνο την προκαταβολή του Ιανουαρίου).

  Αυτό που προτείνουν είναι  ο συντελεστής ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6,5%, όπως στα φάρμακα,  μόνο για τα τιμολόγια προς τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ο νέος αυξημένος ΦΠΑ, αν τελικά επιβληθεί, να ισχύσει για τις υπηρεσίες προς ιδιώτες και ασφαλιστικές εταιρείες.

  Έντονη είναι η αντίδραση και των κέντρων αποκατάστασης, τα οποία βρίσκονται και αυτά στο στόχαστρο του ενιαίου συντελεστή. Σύμφωνα με την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος, ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους παρόχους του και η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση του ΦΠΑ, σε επίπεδα μάλιστα δυσθεώρητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., θα επιτείνει τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Συμπληρώνει ακόμη ότι η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στην Υγεία θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα,  αφού πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν, ενώ θα προκληθεί συμφόρηση στις δημόσιες μονάδες, στις οποίες θα στραφούν αναγκαστικά οι ασθενείς.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ