Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Φεβ-2015 09:56

  Βλέπουν λουκέτα στην ιδιωτική Υγεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων θεραπευτηρίων και κλινικών την πρόθεση του νέου υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να στρέψει τους ασφαλισμένους στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που θα σημάνει ουσιαστικά τον πλήρη διαχωρισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, με απρόβλεπτες συνέπειες όπως λένε τόσο για τις παροχές προς τους ασθενείς, όσο και για τη βιωσιμότητα κυρίως των μικρών μονάδων.

  Όπως δηλώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, υπάρχει εκ μέρους της νέας ηγεσίας “σαφής προτίμηση” στη δημόσια περίθαλψη έναντι των ιδιωτικών δομών. Ακόμη όμως δεν τους έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, ούτε και  σχέδιο, για το πως θα λειτουργήσει το καινούργιο μοντέλο Υγείας που προωθεί το υπουργείο.

  Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Βασίλη Μπαρδή, ο οποίος συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και άκουσε πρώτος την πρόταση να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο οι πράξεις εκείνες που δεν μπορούν να πραγματοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, είναι σχεδόν βέβαιο πως πολλές από τις 100 περίπου κλινικές που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία σε όλη τη χώρα θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, ενώ συνέπειες θα υπάρχουν και για τους 30 χιλ. άμεσα και τους 25 χιλ, έμμεσα εργαζόμενους στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης.

  Η αγορά δείχνει να παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις, κρατώντας ωστόσο προς το παρόν στάση αναμονής μέχρι να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες ιατρικές πράξεις θα πραγματοποιούνται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και ποιες και υπό ποιες προϋποθέσεις και από τα ιδιωτικά. Ακόμη πρέπει να διευκρινιστεί πως θα είναι οι νέες συμβάσεις, με τι τιμές θα αποζημιώνονται οι ιατρικές πράξεις και πιο θα είναι το πλαίσιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργείο Υγείας, οι  συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία εκ μέρους των κλινικών.

  “Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τη νέα κατάσταση, ωστόσο το σίγουρο είναι πως ο ΕΟΠΥΥ έχει αποτύχει στην αποστολή του” σημειώνει στο Capital.gr o διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος, εξηγώντας πως είναι μεν “έντιμο” εκ μέρους του Οργανισμού να καθορίσει ποιες πράξεις θα αποζημιώνει εφεξής και ποιες όχι, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που σε σοβαρά περιστατικά υγείας τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης υποδομών ή ιατρικού δυναμικού.

  “Ανεφάρμοστη στην πράξη” θεωρούν τη πρόταση Κουρουμπλή και κύκλοι από τον όμιλο Υγεία και θέτουν και αυτοί με τη σειρά τους ζητήματα επάρκειας ιατρικού εξοπλισμού και υποδομών στις δημόσιες δομές, δηλώνοντας παράλληλα πως “πρόθεση του Υπουργείου είναι όπως φαίνεται να σταματήσει να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα”.

  “Δεν θα υπάρχει εξοικονόμηση από την προώθηση των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία” τονίζει από πλευρά του και ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, σημειώνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ασφαλισμένους σε ιδιωτικές δομές (μαζί με τα διαγνωστικά κέντρα, τις μονάδες αιμοκάθαρσης κτλ) με 750 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Συμπληρώνει επίσης πως οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χάσουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν το γιατρό και το θεραπευτήριο που επιθυμούν.

  Το κόστος του δημόσιου τομέα είναι πολλαπλάσιο του ιδιωτικού διευκρινίζουν και στελέχη του Ιασώ, κάνοντας λόγο για “επικοινωνιακές τακτικές” του υπουργείου Υγείας που απέχουν όμως από την πραγματικότητα και τις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων. Όπως σημειώνουν, πράγματι η πλειονότητα των ασθενών που προσέρχονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι όσοι δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία λόγω μεγάλης αναμονής ή ανεπάρκειας πληρωμών.

  Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι θα ζητήσουν να εφαρμοστεί επιτέλους ο real time έλεγχος στα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων, εκτιμώντας πως μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να προκύψει στην πράξη πραγματική εξοικονόμηση.

  Διαβάστε ακόμα:
  *Επιστροφή στα παλιά για το ωράριο των φαρμακείων

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ