Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Ιαν-2015 19:22

  Εξετάζουν έκτακτο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:00

  Της Δήμητρας Καδδά

  Tη σύγκληση έκτακτου Eurogroup μέσα στην προσεχή εβδομάδα εξετάζουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές.

  Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, πριν η ίδια αποφασίσει για την δική της στάση, αναφορικά με την ανανέωση του δικαιώματος πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας – ELA.

  Σημειώνεται ότι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 16 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής.

  Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση στο μηχανισμό είναι προσωρινή, έγινε μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος και απαιτείται ανανέωση στις 4 Φεβρουαρίου.

  Η υπαγωγή στον ELA, ο οποίος έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίησή του. Ωστόσο, μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά περίπτωση. Αν μια τράπεζα χρεαστεί ρευστότητα, και δεν μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων ή από τη διατραπεζική αγορά, μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και να λάβει ρευστότητα.

  Με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω ELA ρευστότητα της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 είχαν αντλήσει ρευστότητα 145 δισ. ευρώ.

  Οι δηλώσεις

  Η ΕΚΤ έχει κάνει σαφή -μέσω δηλώσεων στελεχών της- τη θέση της, μετά την χθεσινή εικόνα ρήξης που διαμορφώθηκε μεταξύ Dijsselbloem και Βαρουφάκη, με τον δεύτερο να δηλώσει ότι δεν θα συνεργασθεί με την τρόικα, «που θεωρούμε σαθρά δομημένη».

  Ο Erkki Liikanen, στέλεχος της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα κρατήσει εν ισχύ το πρόγραμμα διάσωσης» Απέρριψε την ιδέα της όποιας διαγραφής ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι « η ΕΚΤ δεν μπορεί άμεσα να χρηματοδοτήσει κυβερνήσεις. Μια διαγραφή χρέους θα σήμαινε ακριβώς αυτό».

  Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Constancio επισήμανε ότι «η παροχή της ρευστότητας θα πρέπει να εγκρίνεται από το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ». «Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, για την οποία δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη στην παρούσα φάση», απάντησε ο κ. Constancio σε σχετικό ερώτημα.

  Διαβάστε ακόμα:

  Προειδοποίηση για διακοπή δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες

  V. Constancio: Θα εφαρμοστούν οι συνήθεις κανόνες στα ελληνικά ομόλογα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων