Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιαν-2015 09:04

  Αύξηση φόρου 1 ευρώ τρώει 2,12 ευρώ του ΑΕΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μία αύξηση των άμεσων φόρων κατά 1 ευρώ φέρνει υπερδιπλάσια απώλεια στην οικονομία: «τρώει» το ΑΕΠ κατά 2,12 ευρώ. Μία αύξηση έμμεσων φόρων κατά 1 ευρώ σχεδόν αντισταθμίζεται από απώλεια ΑΕΠ κατά 79 λεπτά του ευρώ.

  Μία περικοπή δημόσιας επένδυσης κατά 1 ευρώ προκαλεί απώλεια Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 1,36 ευρώ, ενώ το μόνο που… βοηθά «αναίμακτα» στην δημοσιονομική προσαρμογή είναι η μείωση της κρατικής κατανάλωσης: αν περικοπή κατά 1 ευρώ, τότε στηρίζει κατά 15 λεπτά το ΑΕΠ.

  Ο λόγος για την «κατάρα» των πολλαπλασιαστών που οδήγησαν το mea culpa του ΔΝΤ το 2012 όταν παραδέχτηκε ότι υποεκτίμησε την δυναμική τους και σε σπιράλ ύφεσης την Ελλάδα. Είναι ακόμη εδώ σύμφωνα με μετρήσεις του ΚΕΠΕ που δείχνουν ότι λόγω κρίσης η επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στην πραγματική οικονομία, στο ΑΕΠ είναι πολύ  πιο έντονη από ότι στο παρελθόν. 

  Οι μετρήσεις δείχνουν την τεράστια αναπυαξιακή επίδραση που θα είχε μία μείωση των φόρων,  προκαλώντας μία επιτάχυνση της ανάκαμψης. Το ίδιο ισχύει και για τις κρατικές επενδύσεις που  επίσης  φέρνουν πολλαπλάσια ανάπτυξη.

  Μόνο που οι φόροι δεν μειώνονται, ενώ και οι επενδύσεις.... ροκανίζονται στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής: το 2014 είχαμε υποεκτέλση του προγράμματος κατά 200 εκατ ευρώ στα 6,6 δις ευρώ, το 2015 είναι ήδη προγραμματισμένη νέα περικοπή, ενώ από το 1010  - όταν το ΠΔΕ ξεπερνούσε τα 10 δις ευρώ – έχει υποστεί διψήφιο αριθμό από «κουρέματα» ως το πιο εύκολο και ανώδυνο πολιτικά «θύμα» κάθε ανάγκης για πρόσθετα μέτρα…

  Δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές
  Ετήσια επίπτωση στο ΑΕΠ από 1% αύξηση δαπάνης ή φόρου
   
  Επίπτωση βασική κρίσης
  Δημόσια κατανάλωση -0,62% -0,15%
  Δημόσια επένδυση 0,48% 1,36%
  Άμεσοι φόροι -1,42% -2,12%
  Έμμεσοι φόροι -0,84% -0,79%

  Η μελέτη του Σωτήρη  Παπαϊωάννου, Ερευνητή του ΚΕΠΕ για τους πολλαπλασιαστές  εξηγεί ότι  η αποτελεσματικότητα ορισμένων από τα μέτρα που ελήφθησανα τα τελευταία χρόνια, έχει αμφισβητηθεί πρόσφατα καθώς οι Blanchard και Leigh (2013) τόνισαν ότι η λήψη τους βασίστηκε σε εσφαλμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών. Στην μελέτη του επισημαίνει ότι  τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για το σχεδιασμό μιας οικονομικής πολιτικής που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χωρίς την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.  

  Φαίνεται ότι η πολιτική για την αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης υπονομεύει τις προσπάθειες για μια γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει, καθώς ο πολλαπλασιαστής τους είναι αρνητικός. Σε χώρες όπου η ροπή προς τις εισαγωγές είναι πολύ υψηλή, όπως είναι η Ελλάδα, οι αρνητικοί πολλαπλασιαστές μπορεί να αποδοθούν στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης κατευθύνεται προς εισαγόμενα προϊόντα. 

  Αντίθετα, επισημαίνει το ΚΕΠΕ η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων φαίνεται να συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ, με πιθανούς μηχανισμούς μετάδοσης τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.

  Από την άλλη πλευρά,  ο πολλαπλασιαστής των άμεσων φόρων είναι υψηλότερος από 1, πράγμα που σημαίνει ότι μια πολιτική προς την κατεύθυνση της μείωσής τους μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία.

  Δεδομένου ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχιστεί κατά τα επόμενα έτη, οι δημόσιες πολιτικές που μειώνουν τους φόρους και αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις φαίνεται να λειτουργούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, επειδή αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα και ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

  «Ο σχεδιασμός του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα πρέπει να υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα δεν θα πρέπει να οδηγεί σε μακροχρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες» καταλήγει το ΚΕΠΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ