Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Νοε-2014 14:07

  Γιακουμάτος: Προσφορές όλο το χρόνο για το 50% των εμπορευμάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:28

  Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο «Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του Καταναλωτή κατά τη διάρκεια  των προσφορών, των εκπτώσεων και τις προωθητικές ενέργειες». Όπως δήλώσε ο ίδιος «σκοπός μας είναι η προστασία του καταναλωτή κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, των προσφορών και προωθητικών ενεργειών αλλά και η θέσπιση κανόνων για την υγιή ανάπτυξη του επιχειρηματικού ανταγωνισμού».

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ, με την απόφαση, μεταξύ άλλων θεσπίζεται ότι:  οι προσφορές μπορεί να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία  του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

  Οι εκπτώσεις θα μπορούν να διενεργούνται 4 φορές το χρόνο σύμφωνα με το νόμο 4177/2013. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης. Εάν παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει  να αναγράφεται  στην προθήκη του καταστήματος. Σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει  να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από…% έως ….%). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις  αφορούν επιλεγμένα είδη  με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

  Ο  Κώδικας Δεοντολογίας αναφέρει  ότι εκπτώσεις και προσφορές μπορούν να κάνουν και τα καταστήματα stock και Outlet. Τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να πληρούν τα εξής  χαρακτηριστικά: να διαθέτουν αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων, παλαιάς μόδας, καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών, παλαιών εμπορικών σειρών, παλαιά εν γένει αποθέματα, είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας, πλεονάζουσας παραγωγής ή που ανήκουν σε δοκιμαστικές ή πειραματικές σειρές ή δείγματα. Επίσης σε αυτά τα καταστήματα επιτρέπεται να πωλούν μεταχειρισμένα  και ελαττωματικά προϊόντα.

  Με την απόφαση που υπεγράφη προβλέπεται να τηρείται βάση καταγγελιών καταναλωτών από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασία Καταναλωτή. Οι καταγγελίες μπορεί να γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.1520.gr με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας, στην οποία ο καταναλωτής συμπληρώνει τα στοιχεία του, καθώς  και τα στοιχεία της επιχείρησης και την πρακτική την οποία επιθυμεί να καταγγείλει.

  Την Πέμπτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια


  Ακόμη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι την Πέμπτη οδεύει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ενώ γνωστοποίησε ότι θα φέρει σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές, για την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής στα επιμελητήρια και για την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το ΓΕΜΗ.

  Για το θέμα των Κυριακών ο υφυπουργός δήλωσε φανατικός υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι θετική ως προς το κυριακάτικο άνοιγμα όλες τις Κυριακές του χρόνου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Εάν είναι αρνητική η απόφαση του ΣτΕ, όπως είπε, τότε θα προχωρήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα με επανακαθορισμό των τουριστικών περιοχών. Εκτιμά δε ότι θα προχωρήσει σε νομοθέτημα πριν το Καλοκαίρι.

  Απογοήτευση στην ΕΣΕΕ

  Την απογοήτευσή της εξέφρασε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το νέο κώδικα δεοντολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

  Δεν ανακοινώθηκαν οι συμφωνημένες αλλαγές στις εμπορικές πρακτικές που περίμενε ο εμπορικός κόσμος «αφού για άλλη μια φορά επικράτησε η λογική των εκπροσώπων των ολιγοπωλιακών συμφερόντων», σχολιάζει η Συνομοσπονδία.

  Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας που συμφωνήθηκε και προτάθηκε ως αποτέλεσμα διαλόγου φορέων της αγοράς και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, δεν έγινε ποτέ Υπουργική Απόφαση. Οι βελτιωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν με οριζόντια ισχύ και σκοπό να μην παραπλανούν ή να μην προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ξαφνικά περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το λιγότερο που θα περίμενε ήταν η υπογραφή μιας Υπουργικής Απόφασης για σωστή εφαρμογή ενός δίκαιου και σύγχρονου Κώδικα Δεοντολογίας όλης της ελληνικής αγοράς και όχι έναν «κώδικα έμπνευσης και επινόησης κάποιων ακατάλληλων συμβούλων του υπουργείου που παραπλανούν τον αρμόδιο υφυπουργό».

  Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα, την οποία κοινοποίησε στον αρμόδιο υφυπουργό, Γεράσιμο Γιακουμάτο και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, ζητώντας η σχετική υπουργική απόφαση για τον Κώδικα Δεοντολογίας να είναι απόλυτα σύμφωνη με τα όσα κατέληξε ο διευρυμένος διάλογος με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς της αγοράς που διήρκησε δύο μήνες και όχι με τα όσα εισηγούνται οι εκπρόσωποι των ολιγοπωλίων, όπως τους χαρακτηρίζει.

  Δείτε αναλυτικά την σχετική απόφαση του ΥΠΑΑΝ για τον κώδικα δεοντολογίας στη δεξιά στήλη "Σχετικά αρχεία"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ