Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Οκτ-2014 12:47

  Όλα για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ταμεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:34

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Κατατέθηκαν στη Βουλή οι διατάξεις για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία. Βασικά σημεία της νέας ρύθμισης είναι ότι σε αυτήν υπάγονται οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή και καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 καθώς και ότι η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2015. Ας σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν διατάξεις για τα "κόκκινα δάνεια".

  Ας δούμε τα βασικά σημεία της ρύθμισης αναλυτικά:

  Οι δόσεις και οι εκπτώσεις

  1) Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μειώνεται το ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Πιο συγκεκριμένα:

  -100% για εφάπαξ καταβολή
  -90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  -80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  -70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  -60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  -50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  -30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
  -20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

  Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 50 ευρώ ενώ δεν μπορούν να ρυθμιστούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οφειλές που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

  2) Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και όλες όσες έχουν βεβαιωθεί έως αυτήν την ημερομηνία αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. ΄Ετσι το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση για πολλές δόσεις, ακόμη και των πέντε δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν λήξει και των υπολοιπόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Υπάρχει όμως μία κρίσιμη λεπτομέρεια. Υπάγονται στη ρύθμιση και οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι αν η αίτηση υποβληθεί το Νοέμβριο θα πρέπει να έχει εξοφληθεί η δόση ΕΝΦΙΑ του Οκτωβρίου ή αν υποβληθεί το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι δόσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Έτσι, κρίσιμο είναι το πότε θα ανοίξει η σχετική εφαρμογή.

  3) Όσοι βρίσκονται ήδη στην ρύθμιση "νέας αρχής" (με τις 48 δόσεις) μπορούν να ενταχθούν στη νέα με έκπτωση στο επιτόκιο από 8,76% σε 4,56%. Αν επιλέξουν να παραμείνουν στην παλιά ρύθμιση θα έχουν πρόσθετο και αναδρομικό όφελος 20% από τις προσαυξήσεις. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει το χρέος τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και είναι συνπείς σε αυτή χωρίς όμως να λαμβάνουν το μπόνους της αναδρομικής έκπτωσης του 20% από τις προσαυξήσεις.

  4) Η αίτηση για τη ρύθμιση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet και ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλλει όλες τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις στο παρελθόν.

  5) Η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτες δυο δόσεις.

  6) Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και, υπό προϋποθέσεις χορηγείται, αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

  7) Με όλους τους παραπάνω όρους μπορούν να ρυθμιστούν και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

  Εισφορά αλληλεγγύης

  Με διάταξη που περιελήφθη σε αυτές της ρύθμισης παρατείνεται για δυο έτη η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά με μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Έτσι οι συντελεστές διαμορφώνονται ως εξής

  Εισόδημα Συντελεστής εισφοράς

  Έως 12.000 0%

  12.001 έως 20.000 0,7%

  20.001 έως 50.000 1,4%

  50.001 έως 100.000 2,1%

  100.001 και άνω 2,8%

  ΦΠΑ εστίασης

  Με άλλη διάταξη παρατείνεται έως το τέλος του 2015 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εστίαση.

  Διευκρινίσεις από ΥΠΟΙΚ

  Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προέβη το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει:

  1. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται ακριβώς στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνεται μάλιστα ιδιαίτερα μέριμνα για την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι και σε 100 δόσεις.

  2. Σε αντίθεση με παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

  3. Προβλέπεται δυνατότητα επιλογής, προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να επιλέγει τον αριθμό δόσεων που ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται αναλόγως του αριθμού των δόσεων από 20% έως και 100% και προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο.

  4. Προβλέπονται πρόσθετα ευεργετήματα για την περίπτωση των οφειλετών που είχαν υπαχθεί και τηρούν με συνέπεια τους όρους της ρύθμισης της «νέας αρχής» στο πλαίσιο του ν. 4152/2013.

  5. Οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Οκτωβρίου και εξής, έχοντας τη δυνατότητα υπαγωγής ως προς αυτές στα προγράμματα πάγιας ρύθμισης που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

  6. Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να παράσχει στους πολίτες την αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να καταστήσουν το χρέος τους βιώσιμο, έτσι ώστε να επιλέξουν εκείνο το πρόγραμμα ρύθμισης που τους επιτρέπει να μη δημιουργούν νέα χρέη, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο γι’ αυτούς όσο και για το Δημόσιο.

  7. Η διάταξη αναγνωρίζει το ενδεχόμενο συγκυριακής αδυναμίας τήρησης των όρων της ρύθμισης και προβλέπει ρητά ότι δεν επέρχεται η οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια στους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος του προγράμματος ρύθμισης.

  8. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγω ανωτέρας βίας.

  9. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου περιορίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που υπολείπονται.

  10. Διευκολύνεται, τέλος, σημαντικά σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς η άρση κατασχέσεων στα χέρια τρίτων για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

  Δείτε αναλυτικά την προσθήκη-τροπολογία στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα:

  *
  Αφαίμαξη 1,53 δισ. ευρώ το 2015 από την “κουρεμένη” έκτακτη εισφορά

  *Tα 19 σημεία των ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων προς τα ταμεία

  *Επιμηκύνονται τα δάνεια από τον ΟΕΚ

  *"Παράθυρο" απομάκρυνσης προέδρου ΣΟΕ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ