Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Οκτ-2014 16:48

  Με €41 εκατ. "φέσωσαν" οι ιδιωτικές κλινικές τον ΕΟΠΥΥ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 18:07

  Νέα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον έλεγχο των χρεώσεων για υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές για το έτος 2013. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το συνολικό ποσό των υπερβάσεων ανέρχεται σε 36,3 εκατ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους οι οποίες είτε δεν είναι συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτές αφορούν το ποσόν που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

  Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν χρεώσεις που αφορούν 444.041 περιστατικά νοσηλείας κλειστής περίθαλψης, που αναλογούν σε 286,16 εκατ. ευρώ.  Προς το παρόν όμως έχει ελεγχτεί το 91% των περιστατικών, ενώ το υπολειπόμενο ποσοστό μέχρι την ολοκλήρωση του 100% του ελέγχου της κλειστής περίθαλψης των Γενικών Κλινικών αντιπροσωπεύει παρόχους που δεν τήρησαν εγκαίρως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα για αυτούς ο έλεγχος να έχει ξεκινήσει σε δεύτερο χρόνο.

  Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος και των υπολοίπων κατηγοριών περίθαλψης (ανοιχτή νοσηλεία, μονάδες αιμοκάθαρσης κλπ.) των γενικών κλινικών μαζί με τον έλεγχο των υπολοίπων παρόχων Κλειστής περίθαλψης (Κέντρα Αποκατάστασης, Ψυχιατρικές Κλινικές κλπ).

  Οι συμφωνημένες με τον ΕΟΠΥΥ διαδικασίες διακρίνονται σε δύο τμήματα:

  i. Διαδικασίες διοικητικής εκκαθάρισης των εντύπων παραστατικών και αφορούν στον καθολικό έλεγχο του συνόλου των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί από τους παρόχους υγείας.
  ii. Διαδικασίες ιατρικού ελέγχου, οι οποίες εκτελούνται από την Ιατρική Ελεγκτική Εταιρεία η οποία συμμετέχει στην Ι.Ε.Ε. (Ιδιωτική Ελεγκτική Εταιρεία) και οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Οικονομική – ιατρική ανάλυση με την χρήση στατιστικού μοντέλου (1ο επίπεδο ελέγχου)
  • Ειδικό ιατρικό έλεγχο, ο οποίος αφορά την διερεύνηση συγκεκριμένων περιστατικών (2ο επίπεδο ελέγχου)
  • Στοχευμένο ιατρικό έλεγχο ο οποίος αφορά την εύρεση και καταγραφή ιατρικών φακέλων εντός των Κλινικών προς περαιτέρω διερεύνηση (3ο επίπεδο ελέγχου).

  Ειδικά για τις διαδικασίες Ιατρικού ελέγχου, λόγω της αναδρομικότητας του ελέγχου και των στενών χρονικών περιθωρίων πραγματοποίησής του, χρησιμοποιήθηκε στατιστική μέθοδος διαλογής των περιστατικών, ώστε να παραπεμφθούν προς περαιτέρω έλεγχο η πλειονότητα των περιπτώσεων που από ιατρικής και οικονομικής πλευράς έχουν συγκριτικά αυξημένη σημασία για τον Οργανισμό. Σημειώνουμε ότι από το σύνολο των περιστατικών που ελέγχθηκαν με την χρήση στατιστικού μοντέλου περίπου το 30% παραπέμφθηκαν στο 2ο επίπεδο ελέγχου, καθώς και ότι δεν έγινε προβολή των αποτελεσμάτων του Ιατρικού ελέγχου στο σύνολο του πληθυσμού των περιστατικών λόγω μη αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος.

  Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος και των υπολοίπων κατηγοριών περίθαλψης (ανοιχτή νοσηλεία, μονάδες αιμοκάθαρσης κλπ) των γενικών κλινικών μαζί με τον έλεγχο των υπολοίπων παρόχων κλειστής περίθαλψης (κέντρα αποκατάστασης, ψυχιατρικές κλινικές κλπ).

  Τι απαντά η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών

  Με αφορμή την σημερινή συνέντευξη τύπου των τεσσάρων υπουργών Υγείας για τα αποτελέσματα του ελεγχου των Ιδιωτικών Κλινικών για τις υποβολές προς τον ΕΟΠΥΥ το 2013 από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

  « Οι σημερινές ανακοινώσεις των Υπουργών Υγείας για τα αποτελέσματα του ελέγχου των Ιδιωτικών Κλινικών από ελεγκτικές εταιρίες για τις υποβολές προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το 2013 απέδειξαν ότι όλες οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας ήταν ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων και λασπολογίας για δήθεν ποινικα κολάσιμες χρεώσεις 135 εκατ. ευρώ.
   
  Τελικά μόνο 5 εκατ. ευρώ από τα 420 εκατ. υποβολών, δηλαδή ποσοστό του 1%, είναι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού, ποινικα κολάσιμο. Μόλις ανακοινώσει με στοιχεία τα σχετικά πορίσματα εμείς πρώτοι θα καταδικάσουμε τους «συναδέλφους» αυτούς και θα τους διαγράψουμε από μέλη μας.

  Όσο για τις αμφισβητούμενες χρεώσεις των 36,5 εκατ. ευρώ αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παραβατικη συμπεριφορά ή υπερχρεώσεις αλλά διαφορετική ερμηνεία των προβλεπόμενων στην υφιστάμενη σύμβαση και στον Κανονισμό Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και φυσικά θα υπάρξουν προσφυγές στην Επιτροπή Ενστάσεων.

  Άνθρακας λοιπόν ο θησαυρός.

  Αναμένουμε ο έλεγχος να επεκταθεί και στα Δημόσια Νοσοκομεία και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον έλεγχο σε Real Time υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση της κατάργησης οποιουδήποτε πλαφόν και οποιασδήποτε περικοπής Rebate και Claw back.

  Περιμένουμε από τον Υπουργό Υγείας να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις κατηγορίες που εκτόξευσε τις τελευταίες μέρες περί δήθεν καταχραστών του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, σπιλώνοντας ολόκληρο τον κλάδο, που καθημερινά παλεύει να προσφέρει ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε όλους ανεξαιρέτους τους συμπατριώτες μας, σε αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η Κυβερνητική πολιτική διάσωσης του καταρρέοντος Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

  Η αναγνώριση της λανθασμένης πληροφόρησης αποτελεί προτέρημα ενός πολιτικού άνδρα.
  Αλλιώς, θα επιβεβαιωθεί το σενάριο περί κατασκευασμένης λασπολογίας με προφανείς λόγους.»

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ