Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Αυγ-2014 13:41

  Έλληνες απόφοιτοι LSE: Η επιχειρηματικότητα είναι τρόπος ζωής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τους τομείς στους οποίους μπορεί να αποτελέσουν πυλώνες για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας καταγράφει ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων London School of Economics and Political Science (LSE).  Σύμφωνα με την ομάδα σκέψης (Think Tank) που επιμελήθηκε το σχετικό κείμενο  η χώρα εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα βρίσκουμε χρήσιμο να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα σε Παραδοσιακούς Τομείς (Αγροτικός, Τουριστικός, Ναυτιλιακός) και Νέους Τομείς (Ενέργεια, Μεταφορές, Επιστήμη και Καινοτομία).

   «Η επιχειρηματικότητα είναι ενέργεια, είναι τρόπος ζωής, είναι η πίστη ότι μπορεί μια ομάδα ή ένας και μόνο άνθρωπος να προσφέρει κάτι χρήσιμο, κάτι διαφορετικό, κάτι που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μέσα από μια επιχειρηματική ιδέα που βρήκε τον δρόμο της για να υλοποιηθεί», τονίζουν οι Έλληνες απόφοιτοι του LSE που συνέγραψαν τη μελέτη (Γιώργος Βεϊνόγλου, Κατερίνα Βουτσινά, Γιώργος Βυτόγιαννης, Ιωάννης Δασκαλάκης, Αθανάσιος Ζώης, Κωνσταντίνα Μαργαρίτη, Νίκος Μπήλιος, Πάρις Μισερλής, Ισμήνη Παπακυρίλλου, Γιούλη Παπαποστόλου, Ναταλία Πετρίδη, Μενέλαος Τζούρης, Κωνσταντίνος Χανιώτης, Θεόδωρος Χατζηαποστόλου).

   
  «Ο επιχειρηματίας, πιστεύει στην επιτυχία της προσπάθειας του, αγνοώντας ηθελημένα ή όχι τους κινδύνους και τις στατιστικές επιτυχίας.  Πολλές από τις προσπάθειες αυτές θα «πεθάνουν» νέες, άλλες θα ζήσουν κάποια χρόνια αλλά ποτέ δεν θα ανταποκριθούν στις αρχικές προσδοκίες.  Λίγες, ελάχιστες, θα γίνουν μεγάλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, ή θα ενσωματωθούν σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς.  Στην διαδρομή όμως, που τελικά είναι αυτή που έχει σημασία, όλες οι δραστηριότητες, ακόμα και η πλέον αποτυχημένη, θα έχουν δημιουργήσει κάποιο σκαλοπάτι γνώσης, κάποιους εργαζόμενους με νέες δεξιότητες, κάποια προστιθέμενη αξία στο κεφάλαιο γνώσης της κοινωνίας, που εφόσον αξιοποιηθούν είναι το ίδιο πολύτιμα με το κεφάλαιο που δημιουργεί η επιτυχία.
   
  Ξεκινώντας από τον Αγροτικό τομέα που παρουσιάζει εγγενές συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφίας, του κλίματος και των πόρων, σημαντικό ρόλο παίζουν οι δομές και οι δραστηριότητες που διαφοροποιούν την παραγωγική διαδικασία και το αποτέλεσμά της σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξασφαλίζεται διαρκές προβάδισμα είτε στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος είτε στο κόστος παραγωγής. Η επέκταση των επιχειρηματικών προσπαθειών σε διεθνές επίπεδο θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση των τιμών των επώνυμων προϊόντων συγκριτικά ψηλά μέσω της αναγνωρισιμότητάς τους. 

  Ο τουρισμός σήμερα φαίνεται να είναι αποκλειστικά συνδεδεμένος με το φυσικό κάλος της Χώρας μας. Παρόλα αυτά, σημαντική είναι η σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς των διάφορων προορισμών με το συνολικό τουριστικό τους προϊόν, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές ούτως ώστε να μπορεί να αναδειχθεί τουριστικά το πολιτιστικό προϊόν και να προωθηθεί  κατά προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Εξαιρετικά σημαντική δύναμη παγκοσμίως εξακολουθεί να παραμένει η ελληνική ναυτιλία, χωρίς όμως ακόμη να δημιουργεί ανάλογη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να δημιουργήσει διατηρήσιμο εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον ναυτιλιακό κλάδο είναι απαραίτητη η χάραξη μελλοντικής πολιτικής η οποία θα διαβλέπει ανάπτυξη "οικονομίων συσπείρωσης" (agglomeration economies) μέσω της στενής διασύνδεσης μεταξύ του συνόλου των επιχειρήσεων και φορέων του ναυτιλιακού συστήματος.

  Η Ελλάδα διαθέτει τα εχέγγυα για να αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως τα αιολικά πάρκα, τη βιομάζα και τα φωτοβολταϊκά. Παρά όμως τις επενδύσεις μεγάλης αξίας που επιτρέπουν την “εξαγωγή” ενεργειακών πόρων σε γειτονικές χώρες, χρειάζεται χάραξη στρατηγικής που θα επιτρέπει τη βιώσιμη μεγέθυνση αυτού του τομέα.

  Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και διαθέτει αρκετές περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει διεθνή διαμετακομιστικά κέντρα. 

  Η Ελλάδα ως πόλος επιστημών και καινοτομίας οφείλει να αξιοποιήσει το  εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτει σε ερευνητικά προγράμματα τόσο του ακαδημαϊκού χώρου όσο και της πραγματικής οικονομίας.

  Όσον αφορά τις δυνατότητες Χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, λόγω της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά, παρατηρούμε την τάση των Μεγάλων Επιχειρήσεων να προβαίνουν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, λύση που φαίνεται να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις μεγάλες εταιρείες, να εντάσσει τους εκδότες στον παγκόσμιο χάρτη των Κεφαλαιαγορών και να δημιουργεί ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς βέβαια η προαναφερθείσα λύση δεν έχει εφαρμογή στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι σχεδόν αποκλεισμένες από τη ρευστότητα, λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια σε ανεκτή τιμολόγηση.

  Αναφορικά με τους πόρους που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη σύνδεση του σχεδιασμού και της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ με τους τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα, στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, στην διαφάνεια χρησιμοποιώντας ευρέως το διαδίκτυο, στην έμφαση στους ανθρώπινους πόρους και στην πραγματική επαγγελματική εκπαίδευση, στην άμεση προτεραιοποίηση των εξαγωγικών επιχειρησιακών προγραμμάτων σε συνεννόηση με την ΕΕ και στο σχεδιασμό διακρατικών και διασυνοριακών προγραμμάτων σε σύμπραξη με γειτονικές χώρες.

  Για αξιόλογες αλλά παράλληλα υπερχρεωμένες εταιρείες, σημαντικές προοπτικές φαίνεται να έχει η παροχή δυνατότητας εισόδου τη διοίκηση επενδυτών-μετόχων, οι οποίοι καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού των εταιρειών αυτών καθίστανται μέτοχοι και ασκούν τη διοίκηση των εταιρειών αυτών με στόχο να τις γυρίσουν και να μείνουν στη ζωή».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων