Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαϊ-2014 19:18

  ΔΝΤ: Αναγκαία πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 22:02

  Της Δήμητρας Καδδά
   
  Την έγκριση της καταβολής των 2 δόσεων αξίας 3,41 δις ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε το ΔΝΤ. Η λιτή πρώτη ανακοίνωση του Ταμείου, αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε η 5η Αναθεώρηση του προγράμματος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συνεδρίασε σήμερα. Εν των μεταξύ το ΥΠΟΙΚ επικαλείται την- αδημοσίευτη - έκθεση του Ταμείου σε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή προσαρμογή, ενώ ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού.

  Τι λέει η ανακοίνωση του ΔΝΤ

  Σημαντική πρόοδο, αλλά και προκλήσεις, βλέπει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ. Θεωρεί αναγκαία η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή και θεωρεί σημαντική προτεραιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αναφέρει ότι πρέπει να μείνουν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών του προγράμματος και καλοσωρίζει τις διαβεβαίωσης ΕΕ περί χρέους.

  Αναλυτικά, το ΔΝΤ στην αναλυτική του ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα την Παρασκευή αναφέρει ότι κατά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης, η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε μετά από διορθωτικές ενέργειες και το κριτήριο πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ υπό το πρίσμα των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος δέχθηκε το αίτημα των αρχών για 3 ακόμη εκταμιεύσεις εντός 2014.

  Ο κ. Shinohara, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος, δήλωσε:" Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εδραίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία. Η πρωτογενής δημοσιονομική θέση είναι πλεονασματική πριν από το χρονοδιάγραμμα και η Ελλάδα έχει περάσει από το να έχει το πιο αδύναμο στο ισχυρότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα στη ζώνη του ευρώ σε μόλις τέσσερα χρόνια. Ωστόσο , εξακολουθούν να παραμένουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν πριν από τη πλήρη σταθεροποίηση της Ελλάδας και την επαναφορά της σε ισόρροπη και βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

  Πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, μέσω διαρκούς και ψηλής ποιότητας μέτρων, ενισχύοντας παράλληλα το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Είναι σημαντικό οι αρχές να εξακολουθήσουν να βελτιώνουν την εισπραξιμότητα των φόρων , την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση πρέπει να επιταχυνθούν. Οι αρχές πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

  Παρά τη σημαντική αναπροσαρμογή των μισθών, οι εξαγωγικές επιδόσεις παραμένουν συγκριτικά ασθενείς. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών είναι ευπρόσδεκτη. Περαιτέρω μέτρα είναι αναγκαία για να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό σε βασικούς τομείς, αλλά και για την αδειοδότηση των επενδύσεων. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

  Η αντιμετώπιση του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς και εκ των προτέρων, ώστες να αναγνωρίσουν τις ζημίες τους με βάση ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ανάκτηση δανείων. Προσπάθειες καταβάλλονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος χωρίς τα διαθέσιμα (buffer) του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους πρέπει επίσης να ενισχυθεί ταχέως.

  Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία, παρά τον στόχο για υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Καλωσορίζονται οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα ότι θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων και παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, για να μειώσει το χρέος ουσιαστικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος» καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ λέει το ΥΠΟΙΚ.

  Αργεί η έκθεση του Ταμείου

  Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του επικαλείται την έκθεση του Ταμείου (σημ: η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό!!). Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ σε αυτή γίνεται λόγος περί εντυπωσιακής προσαρμογής, ανάγκης να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών και αιτήματος προς ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

  Για την ίδια έκθεση του ΔΝΤ τοποθετήθηκε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΥΠΟΙΚ Γ Στουρνάρας «Η έκθεση περιέχει καλά λόγια για την Ελλάδα, αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε. Παραδέχτηκε εμμέσως ότι στην έκθεση υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα έτη διαψεύδοντας ωστόσο ότι φτάνει στα 7 δισ. ευρώ. «Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν λίγο καιρό με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται γιατί πρόκειται για σωρευτικά νούμερα. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο, 7 δισ. ευρώ», διαβεβαίωσε. Πρόσθεσε ότι εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, υπάρχει περιθώριο μείωσης των φορολογικών βαρών

  Πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για μία ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής επί της έκθεσης χωρίς να επαναληφθούν διαφωνίες όπως συνέβη τον προηγούμενο καλοκαίρι με την αποχώρηση της Βραζιλίας

  Η αναλυτική έκθεση του Ταμείου με τα κείμενα του μνημονίου αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Επίσης νέα 10ήμερη αποστολή στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες σε επίπεδο επικεφαλείς για τον Ιούλιο.

  Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

  «Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

  Σύμφωνα με το υπουργείο «το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.

  Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

  Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

  Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

  Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

  Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

  Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του». 
   
  Διαβάστε ακόμη:
   
  - Συνεχές γράψε-σβήσε στα δύο άγνωστα μνημόνια
  - Γ. Στουρνάρας: Δεν ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων