Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Φεβ-2014 19:59

  Bloomberg: "Τεστ" για την ελληνική ανάκαμψη το Ελληνικό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ως την επιτομή όλων όσων πήγαν στραβά στο ελληνικό πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων αλλά και ως την έκταση όπου ενδεχομένως έγκειται η μεγαλύτερη ευκαιρία, χαρακτηρίζει το Ελληνικό,  δημοσίευμα του Bloomberg.

  Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τον επόμενο μήνα να επιλέξει έναν επενδυτή για την ανάπλαση του Ελληνικού.  Όπως σημειώνεται, η έκταση, το μεγαλύτερο αναξιοποίητο ακίνητο πανευρωπαϊκά, διπλάσιο σε μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης και μια από τις πιο φιλόδοξες ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρώπη, έχει μέχρι στιγμής αποφέρει λιγότερο από 10% του αρχικού στόχου.

  «Η “απογείωση” του Ελληνικού θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας» δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και επικεφαλής συμβουλευτικής εταιρείας στην Αθήνα. «Μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο γεγονός».

  Αφιλόξενη χώρα για τους επενδυτές

  Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πουλάει τα πάντα, από γη έως λιμάνια και αεροδρόμια στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, συνεχίζει η συντάκτρια του δημοσιεύματος. Οι πωλήσεις ωστόσο καθυστερούν από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τον νομικό λαβύρινθο που πρέπει να διασχίσουν και τις αμφιβολίες των επενδυτών για τη θέση της Ελλάδας εντός του ευρώ.

  «Ακόμη και αν το κράτος αναγκαστεί να πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχε κατά νου, τουλάχιστον θα δημιουργηθούν οικονομικές ωφέλειες από μια επένδυση» σημειώνει ο Σπύρος Καπράλος, πρώην επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

  Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο αρχικός στόχος για το Ελληνικό, που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας το 2010 είχε οριστεί στα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 για να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, στα 11 δισ. ευρώ, έως το 2016.  

  Το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έχει κλείσει συμφωνίες ύψους 4 δισ. ερώ και έχει εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ, ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Bloomberg, ο εντεταλμένος σύμβουλος  του Ταμείου, Ανδρέας Ταπραντζής. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ύψους 712 εκατ. ευρώ.
  Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, προς πώληση μεταξύ άλλων είναι τα μερίδια του δημοσίου στα δύο κύρια λιμάνια της χώρας, η εταιρεία ύδρευσης, αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικές υποδομές και ακίνητα στο εξωτερικό.

  Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον Αργεντίνο δισεκατομμυριούχο Eduardo Eurnekian και το ενδιαφέρον του για 21 περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια αλλά και στην ρωσική RZD που έχει ενώσει της δυνάμεις της με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ROSCO.

  Μεγάλο πλήγμα η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με Gazprom

  Ως το μεγαλύτερο πλήγμα έως τώρα στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το Bloomberg, ξεχωρίζει την αποτυχία της Ελλάδας να εξασφαλίσει κάποια προσφορά για το εθνικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, παρά τις προσδοκίες ότι η ρωσική Gazprom θα πλειοδοτούσε.

  Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννη Εμίρη, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η πώληση της ΔΕΠΑ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για φέτος.

  Μια επιτυχής έκβαση στην υπόθεση του Ελληνικού θα μπορούσε να δημιουργήσει 35.000 νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 40.000 μόνιμες θέσεις με τις επενδύσεις να υπολογίζονται άνω των 5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία, θα τονωθεί ο τουρισμός και ο κατασκευαστικός κλάδος, υποστηρίζει ο κ. Ταπραντζής.

  Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος στην επενδυτική SteppenWolf Capital και διευθυντής της ITC Markets, «η Ελλάδα ακόμη ενέχει κινδύνους που σχετίζονται με τη φορολογία, την εργασιακή νομοθεσία και τη διαφθορά, χώρια τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους. Αν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι συνυπολογιστούν, τα ελληνικά πάγια γίνονται λιγότερο ελκυστικά».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:47 16/08

  ΕΚΤ: Οι τράπεζες που θέλουν να μετεγκατασταθούν από τη Βρετανία καθυστερούν

  Οι τράπεζες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν στην ΕΕ προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ένωση, έχουν μείνει πίσω αναφορικά με τις προετοιμασίες τους για την κίνηση...

  12:00 16/08

  Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 2,2% στο β΄ τρίμηνο

  Ανάπτυξη 0,6% εμφάνισε το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, ενώ αντίστοιχο ήταν και το ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat.