Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Νοε-2013 11:10

  Citi: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:26

  Στην αναθεώρηση του “οδικού χάρτη” για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα για τα stress test προχωρά η Citi, πριν δώσει τιμές στόχους, σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2013. Παράλληλα, ξεκινά την κάλυψη της Τρ. Πειραιώς δίνοντας σύσταση “neutral”.

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οίκος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα “αναδύεται από τις στάχτες του”, με ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, μικρότερο ανταγωνισμό και με εκ νέου εστίαση των λειτουργιών στην εγχώρια εμπορική τραπεζική. Αυτή η μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός εξαιρετικά κερδοφόρου “βαρετού” τραπεζικού συστήματος συνεπάγεται ότι αν τα καταφέρουν, τότε οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citi.

  Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ωφεληθεί από τη βελτίωση των μακροοικονομικών και τραπεζικών τάσεων, αλλά και από την υψηλή ζήτηση που οφείλεται τόσο στην ένταξή τους στις αναδυόμενες αγορές όσο και στη χαμηλή διασπορά. “Για να αποτιμηθούν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια για: 1) την προσαρμογή της λογιστικής αξίας στις “κρυφές ζημίες” και 2) την μελλοντική κερδοφορία”, αναφέρει η Citi.

  Για την εκτίμηση της αναπροσαρμοσμένης λογιστικής αξίας, συνεχίζει η Citi, τα ίδια κεφάλαια θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν για να αντικατοπτρίζουν 1) τις “κρυφές ζημίες” στον ισολογισμό (ειδικότερα την ποιότητα του ενεργητικού με τα ανοιχτά προβληματικά δάνεια να είναι τετραπλάσια από το ίδια κεφάλαια) και 2) το όποιο κεφαλαιακό απόθεμα ή έλλειμμα. Το βασικό σενάριο της Citi παραμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες γενικά έχουν επαρκή κεφάλαια. Ωστόσο, δεν αποκλείονται σενάρια με διττά αποτελέσματα: εκτιμώμενος αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/BV το 2017 θα μπορούσε να είναι 0,3x ή 0,6x.

  Μακροπρόθεσμα, η Citi εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να γίνουν οι νέες “βαρετές τράπεζες”, προσελκύοντας υψηλές αποδόσεις και αποτιμήσεις. Θα μπορούσαν να εμπνευστούν από τους καλύτερους του κλάδου και 1) να συνεχίσουν την “απομόνωση” των NPLs για να τα διαγράψουν ή να τα πουλήσουν, 2) να εστιάσουν στις εγχώριες δραστηριότητες, 3) να συνεχίσουν τη μείωση του κόστους με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης, 4) να εστιάσουν στις αποδόσεις για τους μετόχους. Η “κλήση” της Εθνικής προς τις διεθνείς δραστηριότητες (λόγω Finansbank) δίνει τη δυνατότητα υψηλότερης κερδοφορίας, σύμφωνα με τον οίκο, ενώ από τις πιο “ελληνικές” τράπεζες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “βλέπει” την Alpha Bank να επιστρέφει ταχύτερα σε κερδοφορία.

  Η Citi ξεκινά την κάλυψη της Τρ. Πειραιώς δίνοντας σύσταση “neutral”, εκτιμώντας ότι η τράπεζα είναι ένα “ποντάρισμα” που σχετίζεται με τα ελληνικά μάκρο και την συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου. “Έχει διπλασιάσει τον ισολογισμό της μέσω της ενοποίηση έξι τραπεζών και πλέον είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με περίπου 30% μερίδιο αγοράς. Προβλέπουμε ισοσκέλιση του ισολογισμού το 2015 και δείκτη RoE 10% το 2017, αλλά με σημαντικούς ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους”, σημειώνει η Citi, προσθέτοντας ότι αναμένει τα stress test για να προσαρμόσει τις αποτιμήσεις της.

  Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα, η Citi εκτιμά ότι στο γ΄ τρίμηνο του έτους οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δείξουν περαιτέρω βελτίωση στους ισολογισμούς (καλύτερα NIM, σταθερές καταθέσεις, επιβράδυνση της συρρίκνωσης των πιστώσεων). Καταλυτικός παράγοντας, ωστόσο , θα είναι τα stress test, πρώτα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την BlackRock και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Τα τρία σενάρια της Citi

  Βασικό σενάριο:
  τα εγχώρια κέρδη πλησιάζουν στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ και με περιορισμένο κεφαλαιακό πλεόνασμα.

  Απαισιόδοξο σενάριο: από την οπτική του επενδυτή σήμερα που χρειάζεται να διαθέσει επιπρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση, οι αναπροσαρμοσμένες αποτιμήσεις βρίσκονται στην κορυφή παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων των ραγδαία αναπτυσσόμενων περιοχών), περίπου στο 30% του ΑΕΠ.

  Αισιόδοξο σενάριο: η κερδοφορία φτάνει στα επίπεδα κερδοφορίας άλλων ολιγοπωλιακών συστημάτων, όπως της Αυστραλίας και του Καναδά (περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ) ή στα προ κρίσης επίπεδα (πάνω από 3% του ΑΕΠ). Επιπλέον, κεφαλαιακό πλεόνασμα που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποίηση  μπορεί να επιστραφεί στους μετόχους με την πάροδο του χρόνου.

  Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) της Τρ. Πειραιώς προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2017 στο 4,0x βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου, στο 0,7x βάσει του βασικού σεναρίου και στο 0,3x βάσει του αισιόδοξου σεναρίου. Αντιστοίχως, ο δείκτης P/BV της Alpha Bank τοποθετείται στο 3,3x στο απαισιόδοξο σενάριο, 0,8x στο βασικό σενάριο και 0,3x στο αισιόδοξο σενάριο. Για την ΕΤΕ ο δείκτης προβλέπεται στο 6,2x, 1,4x και 0,8x αντιστοίχως.

  Σε ότι αφορά τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE), αυτός προβλέπεται χαμηλότερα του 0% στο απαισιόδοξο σενάριο και για τις τρεις τράπεζες το 2017. Στο βασικό σενάριο της Citi, ο δείκτης τοποθετείται στο 10% για την Τρ. Πειραιώς και την Alpha Bank και στο 14% για την ΕΤΕ. Όσο για το αισιόδοξο σενάριο, ο δείκτης προβλέπεται στο 25% για Πειραιώς και Alpha Bank και στο 32% για την Εθνική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ