Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2013 08:17

  Χωρίς προσωρινή σύνταξη από ΟΑΕΕ όσοι οφείλουν πάνω από €20.000

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ρούλας Σαλούρου

  Χωρίς προσωρινή σύνταξη μένουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ - ακόμη και από οφειλές εισφορών για αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης - ή δεν προσκομίζουν, εντός τριμήνου από την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

  O OAEE μέσω εγκυκλίου σχετικά με την χορήγηση προσωρινής σύνταξης υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να απονεμηθεί προσωρινή σύνταξη εάν κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος οφείλεται - συμπεριλαμβανομένης και της οφειλής από αναγνώριση χρόνων - ποσό μεγαλύτερο του 30πλασίου του κ.ο. συντάξεων γήρατος του ΟΑΕΕ (για Παλαιούς ασφαλισμένους) ή των Νέων ασφαλισμένων (πλήρες ή μειωμένο) με ανώτατο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.

  Εάν το ποσό της οφειλής δεν περνά τις 20.000 ευρώ, τότε δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με το 25% της προσωρινής σύνταξης. Σε αυτό το ποσό θα μπορούν να συνυπολογίσουν οι ασφαλισμένοι και το κόστος από την αναγνώριση πλασματικού χρόνου.

  Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο ο Οργανισμός αναφέρεται στη δυνατότητα προσωρινής σύνταξης, στο 80% της κανονικής, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνταξιοδοτούνται με αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, ή κάνουν διακοπή επαγγέλματος, χωρίς να έχουν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης.

  Για την αντιμετώπιση του θέματος και προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της νομοθετικής πρόβλεψης για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων, η εγκύκλιος ορίζει πως θα απονέμεται προσωρινή σύνταξη στους ασφαλισμένους που δικαιούνται, ακόμη κι αν απαιτείται αναγνώριση χρόνων για θεμελίωση ή ακόμη κι αν διακόπτουν το ασκούμενο επάγγελμα και υποβάλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μεταγενέστερα της υποβολής συνταξιοδοτικού αιτήματος και ως εξής:

  1) Χορήγηση Προσωρινής Σύνταξης μετά την αναγνώριση χρόνων για θεμελίωση

  Συνταξιοδότηση με χρόνο ΟΑΕΕ: Μετά την έκδοση της πράξης αναγνώρισης, εφόσον δεν είναι δυνατή η απονομή οριστικής σύνταξης σε διάστημα τριών μηνών (από την έκδοση), θα απονέμεται προσωρινή σύνταξη στους δικαιούχους μέσα στην οριζόμενη από το νόμο προθεσμία των 45 ημερών από την αναγνώριση.

  Συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση: Μετά την έκδοση της πράξης αναγνώρισης, εφόσον δεν είναι δυνατή η απονομή οριστικής σύνταξης σε διάστημα έξι μηνών (από την έκδοση), θα απονέμεται προσωρινή σύνταξη στους δικαιούχους μέσα στην οριζόμενη από το νόμο προθεσμία των 75 ημερών από την αναγνώριση.

  Οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές ή οποιαδήποτε άλλη αιτία: Όπως είναι γνωστό, προσωρινή σύνταξη δεν απονέμεται εάν κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος οφείλεται - συμπεριλαμβανομένης και της οφειλής από αναγνώριση χρόνων - ποσό μεγαλύτερο του 30πλασίου του κ.ο. συντάξεων γήρατος του ΟΑΕΕ (για Παλαιούς ασφαλισμένους) ή των Νέων ασφαλισμένων (πλήρες ή μειωμένο) με ανώτατο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.

  Επομένως, όπου με τον συνυπολογισμό του οφειλόμενου από αναγνώριση ποσού προκύπτει συνολικό ποσό οφειλής μεγαλύτερο του προβλεπόμενου, το αίτημα προσωρινής σύνταξης θα απορρίπτεται.

  Μάλιστα, το αίτημα θα απορρίπτεται ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος καταβάλλει μέρος της οφειλής  μετά από την αίτηση συνταξιοδότησης,  έτσι ώστε αυτή να περιοριστεί σε ποσό ίσο ή μικρότερο του προβλεπομένου ορίου. Και αυτό, γιατί στην εγκύκλιο ορίζεται ότι το ανώτατο όριο οφειλής εξετάζεται κατά τη υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

  Αντίθετα, ενδεχόμενη πλήρης εξόφληση των εισφορών από αναγνώριση – ακόμη και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης – επιτρέπει την απονομή προσωρινής σύνταξης αφού κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος δεν υφίσταται άλλη οφειλή που να υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο.

  Χορήγηση Προσωρινής Σύνταξης μετά την διακοπή επαγγέλματος και την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών

  Μετά την εμπρόθεσμη προσκόμιση των δικαιολογητικών - δηλαδή εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και της ενυπόγραφης ενημέρωσης του ασφαλισμένου – ο ΟΑΕΕ προβαίνει σε χορήγηση προσωρινής σύνταξης, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 45 ή 75 ημερών, η οποία όπως είναι εύλογο, αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών και όχι από την ημερομηνία υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

  Προσοχή: Ο ΟΑΕΕ επισημαίνει ότι η εγκύκλιος αφορά συνταξιοδοτικά αιτήματα που θα υποβληθούν από την γνωστοποίηση της αλλά και αυτά που ήδη έχουν κατατεθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:58 19/10

  Υποχώρησαν οι πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία

  Οι πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, αντιστρέφοντας τα κέρδη του προηγουμένου μήνα, και υποδηλώνοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου...

  09:56 19/10

  Αυξήθηκαν 1,4% οι ιαπωνικές εξαγωγές το Σεπτέμβριο

  Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 14,1% το Σεπτέμβριο σε σχέση με το περασμένο έτος, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από το εξωτερικό για ημιαγωγούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών...

  09:34 19/10

  Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την οικονομία η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας

  Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος εν τω μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία κερδίζει ισχύ, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον...

  09:12 19/10

  Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα

  Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό το Σεπτέμβριο μετά την έντονη επιβράδυνση τους δύο προηγούμενους μήνες, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης...

  21:01 18/10

  Fed (Beige Book): Η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται παρά τους τυφώνες

  Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό σε όλη τη χώρα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, παρά τις διαταραχές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες στις νότιες και ανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με...