Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2013 10:39

  Weidmann: Να υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη να χρεοκοπούν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Θα πρέπει να είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να κηρύσσονται σε πτώχευση χωρίς να αποτελούν απειλή για την ευρύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητας, δήλωσε ο Jens Weidmann, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Bundesbank.

  Τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των δημοσιονομικών τους πολιτικών χωρίς οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών να πρέπει να πληρώνουν γι΄ αυτούς, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

  Σε ομιλία του στο Ντάρμστατ κοντά στη Φρανκφούρτη, ο Weidmann έκανε επίσης έκκληση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης.

  Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένες να υποστηρίζουν τις τοποθετήσεις τους σε κυβερνητικά ομόλογα με μετοχικό κεφάλαιο, όπως με τις τοποθετήσεις στα εταιρικά ομόλογα. Αυτό θα ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των κυβερνήσεων, δήλωσε.

  Σημείωσε παράλληλα ότι ο συνδυασμός της κοινής νομισματικής πολιτικής με διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές από τα κράτη μέλη είναι ένας λόγος για την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς κάνει άλλους να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους από τις δημοσιονομικές αμαρτίες.

  Ο Weidmann άσκησε κριτική στους ελάχιστους μισθούς, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των συντηρητικών κομμάτων της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel με τους Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

  Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελάχιστοι μισθοί οδηγούν σε υψηλότερη ανεργία και στις χώρες της νότιας Ευρώπης οι ελάχιστοι μισθοί είναι ένας λόγος για την υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων, δήλωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ