Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2013 12:01

  Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στο 8μηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:30

  Της Δήμητρας Καδδά 

  Στα 3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 8μηνο του 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

  Η επίδοση ξεπερνά τον ετήσιο στόχο που είναι 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο για τον υπολογισμό πρωτογενούς ελλείμματος βάσει μνημονίου από το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξαιρεθεί ποσό 1,5 δισ. ευρώ των εισπράξεων για SNPs (τα κέρδη που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα), δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τη μνημονιακή ερμηνεία διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, κλείνει η "ψαλίδα" στην υστέρηση εσόδων λόγω καλής πορείας είσπραξης των έμμεσων φόρων. Παραμένει το πρόβλημα στους άμεσους φόρους. Επιταχύνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: 

  -η «τρύπα» στα έσοδα στο 8μηνο του 2013 διαμορφώθηκε σε 713 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ αποκλίσεων στο 7μηνο. Η θετική αυτή εξέλιξη στηρίζεται αποκλειστικά στους έμμεσους φόρους η είσπραξη των οποίων επιταχύνεται λόγω τουρισμού αλλά και ενεργοποίησης του ελεγκτικού μηχανισμού. Αντιθέτως, στους άμεσους φόρους η «ψαλίδα» παραμένει και αιτιολογείται από την καθυστέρηση αποστολής των σημειωμάτων για την είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας αλλά και την παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Σημειώνεται ότι μόνο τον Αύγουστο η είσπραξη έμμεσων φόρων κινήθηκε σε επίπεδα 11,4% πάνω από το στόχο ενώ στους άμεσους φόρους υπήρξε υστέρηση 8,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. 

  -στο πεδίο των δαπανών συνεχίζεται η υπερσυγκράτηση αλλά και η λελογισμένη χρήση του αποθεματικού επίδοσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από το οποίο έχει αποδοθεί μόνο το 30% (328 εκατ. ευρώ). Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι το ποσό που παραμένει στα κρατικά ταμεία αναμένεται να κλείσει μέρος από τις «τρύπες» που εμφανίζονται στο πεδίο των δαπανών, όχι σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, αλλά στους τομείς της υγείας, ασφαλιστικών ταμείων και υγείας όπου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη δημοσιονομικοί κίνδυνοι. 

  -συνεχίστηκε η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος αλλά όπως επισημάνθηκε ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ροή των δαπανών είναι κατά 40% και 28% αντίστοιχα αυξημένη σε σχέση με το 2012. «Πρόκειται για επενδυτικούς πόρους που πρέπει στο σύνολό τους, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να διοχετευθούν στην οικονομική δραστηριότητα, ώστε αφενός να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και αφετέρου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα του δημοσιονομικού εγχειρήματος. Και προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζεται η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους και συναρμόδιους φορείς» ανέφερε ο κ. Σταικούρας. 

  Υπενθυμίζεται ότι σε εγκύκλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καταγράφεται μια νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εντός του 2013. 

  Μεταξύ άλλων ο κ. Σταικούρας υπογράμμισε: «Η προσπάθεια συνεχίζεται με σταθερά βήματα ώστε, τελικώς, οι τεράστιες θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας να πιάσουν τόπο και μέσω του συνεχούς εμπλουτισμού του δημοσιονομικού εγχειρήματος με πολιτικές για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας η χώρα να εξέλθει από την βαθιά και παρατεταμένη κρίση, διαμορφώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για την αντιμετώπιση του ζητήματος του δημοσίου χρέους».

  Καθαρά έσοδα 

  Τα καθαρά έσοδα, τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, είναι αυξημένα τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, επιβεβαιώνονται έτσι οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι υστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο του έτους θα ήταν αντιμετωπίσιμες τους επόμενους μήνες.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα: 

  -Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 5,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους. Εάν εξαιρέσουμε τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), αυτά παραμένουν αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

  - Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 3,9% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το οκτάμηνο του έτους. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.

  Ειδικότερα, για το μήνα Αύγουστο, τα έσοδα προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου. Ενώ, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 421 εκατ. ευρώ ή κατά 11,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.

  Αναλυτικότερα, για το μήνα Αύγουστο:
  - Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρουσίασαν υστέρηση κατά 158 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η υστέρηση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

  - Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 494 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5% έναντι του μηνιαίου στόχου. Για όλο το οκτάμηνο είναι 328 εκατ. ευρώ υψηλότεροι από τους στόχους. Μάλιστα, είναι υψηλότεροι κατά 15% σε σχέση ακόμα και με τον Αύγουστο του 2012, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Ιούλιο.

  - Συνεπώς, η καλή πορεία των εσόδων από έμμεσους φόρους, που συνεχίστηκε και το μήνα Αύγουστο, υπερκάλυψε τη συγκυριακή αρνητική απόκλιση από τους άμεσους φόρους. Τονίζεται ότι, η απόκλιση έναντι των στόχων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων το επτάμηνο του έτους είχε διαμορφωθεί στα 1.060 εκατ. ευρώ, ενώ χάρη στην υπέρβαση των στόχων στους έμμεσους φόρους η απόκλιση έχει ήδη μειωθεί στα 713 εκατ. ευρώ, με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης και προσέγγισης του ετήσιου στόχου, καθώς θα εξομαλύνονται και οι εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος.

  Επίδομα Θέρμανσης 

  Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι το υπόλοιπο των 270 εκατ. ευρώ που δεν έχει ακόμη διατεθεί (έχουν δοθεί 80 εκατ. ευρώ) θα επιχειρηθεί να φτάσει στους δικαιούχους εντός του 2013. Το ίδιο στέλεχος επεσήμανε ότι και ο προϋπολογισμός του 2014 θα έχει τουλάχιστον αντίστοιχη πρόβλεψη. 

  Αναλυτικά σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: 

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8-μηνο  Ιανουαρίου – Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα  στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.441 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.484 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.922 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.414 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.496  εκατ. ευρώ.

  Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.943 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.956 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου του οκταμήνου 2013 (32.987 εκατ. ευρώ).

  Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.964 εκατ. ευρώ, 1.157 εκατ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29.807 εκατ. ευρώ).

  Η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε και τον Αύγουστο με τους έμμεσους φόρους να υπερβαίνουν το μηνιαίο στόχο κατά 494 εκατ. € ή 26,5%.

  Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. € και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. €, έναντι στόχου 1.835 εκατ. €. 

  Υπογραμμίζουμε ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s - πληρωμές από Πορτογαλία και Βέλγιο).

  Από τα ως άνω στοιχεία προκύπτει ότι η όποια υστέρηση εξακολουθεί να υφίσταται στα φορολογικά έσοδα, αποδίδεται αποκλειστικά πλέον στους φόρους εισοδήματος και τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, λόγω των παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καθυστέρηση είσπραξης των φόρων ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ 2011-2012).

  Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 37.384 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.435 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (40.820 εκατ. ευρώ).

  Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.840  εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά2.130 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.940 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.376).

  Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.131 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου  των πρωτογενών δαπανών κατά 2.840 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.707 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

  *Διαβάστε ακόμα: ΤτΕ: Στα €9,041 δισ. το ταμειακό έλλειμμα στο 8μηνο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων