Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιουν-2013 16:48

  Νέος διαγωνισμός για ΔΕΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:15

  Των Μαρίνας Μάνη - Χάρη Φλουδόπουλου

  Η αρχική ανεπίσημη πληροφόρηση της κυβέρνησης για τους λόγους που τελικά δεν κατέθεσε προσφορά η Gazprom ήταν ότι υπήρξαν θέματα με την ολοκλήρωση της πώλησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ανεπίσημη αυτή πληροφόρηση δεν επιβεβαιώθηκε από την επίσημη ανακοίνωση της Gazprom η οποία και αποδίδει τη μη κατάθεση προσφοράς στις ελλιπείς εγγυήσεις για τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών. 

  Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός απορρίπτεται από την κυβέρνηση η οποία τονίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν σαφή εικόνα για τη ΔΕΠΑ καθώς επίσης και για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την εξυγίανση της αγοράς. Εμμέσως δηλαδή αφήνεται να εννοηθεί ότι ήταν άλλος ο λόγος που επέδρασε καταλυτικά, για την εξέλιξη αυτή.

  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή ένδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τελικά η Gazprom δε θα κατέθετε προσφορά. Δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από τη Gazprom αντίθετα η Sintez μας ενημέρωσε το πρωί ότι δε θα συμμετάσχει, είπε.

  Για τη ΔΕΠΑ πλέον το σκηνικό αναδιατάσσεται και αναμένεται επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού –στο νέο διαγωνισμό που ρεαλιστικά δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα στο έτος θα επανεξεταστούν σημεία, όροι και προϋποθέσεις. Το μομέντουμ πάντως της επαναπροκήρυξης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μπορεί να εξελιχθεί θετικό καθώς σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία δεν επιτρεπόταν να μπουν άλλες εταιρείες, ενώ όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός, οι δυτικές εταιρείες απείχαν λόγω του country risk. «Πιστεύουμε ότι στην επόμενη φάση οι προϋποθέσεις για συμμετοχή θα είναι καλύτερες αφού έχει απομακρυνθεί το grexit είπε χαρακτηριστικά.

  Σχετικά με το αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω του στόχου των αποκρατικοποιήσεων (ύψους 2,5 δισ. ευρώ) για το 2013 ή αν θα αναζητηθούν άλλες πηγές κάλυψης της "τρύπας" ύψους 1 δισ. ευρώ που δημιουργούν οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ ο υφυπουργός Ενέργειας δήλωσε: Υπάρχει καλή συνεργασία με την τρόικα θα έχουμε εποικοδομητική συζήτηση, δε νομίζω ότι θα ζητηθεί να καλυφθεί η τρύπα από αλλού.

  Τέλος ερωτηθείς για τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση με τη Gazprom και ότι οι συναντήσεις με τον κ. Μίλερ εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για προσέλκυση επενδύσεων, όπως κατά καιρούς συμβαίνει και με άλλους επενδυτές.

  Ικανοποίηση για ΔΕΣΦΑ

  Σε ό,τι αφορά την ΔΕΣΦΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μια προσφορά και μάλιστα από την Socar του Αζερμπαϊτζάν. "Το γεγονός αυτό –εφόσον η προσφορά είναι όπως πιστεύουμε ικανοποιητική– ενισχύει τις πιθανότητες να επιλέξει το Αζερμπαϊτζάν τον αγωγό TAP και να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος η Ελλάδα να μετατραπεί σε κόμβο διαμετακόμισης αερίου για την ευρύτερη περιοχή και ο πρώτος δίαυλος τροφοδοσίας της Ευρώπης από αέριο του Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

  Επανεξετάζεται η στρατηγική για ΕΛΠΕ

  Οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ όμως αλλάζουν τα δεδομένα και όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, καθώς σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, επανεξετάζονται τα χρονοδιαγράμματα καθώς και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την αποκρατικοποίησή τους.

  Διαβάστε ακόμη: 

  *
  Δεν κατέθεσε προσφορά για ΔΕΠΑ η Gazprom 
  * Al. Medvedev: Δεν θα εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων