Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Μαϊ-2013 12:04

  Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2013

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:30

  Ύφεση 4,2%, ανεργία 27%, πραγματική μείωση μισθών 7% το 2013 αλλά και σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων προβλέπει η Κομισιόν στις εαρινές εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία.

  Παράλληλα, αντί για μηδενικό πλεόνασμα το 2013 το υπολογίζει στο 2% του ΑΕΠ χωρίς όμως την επίπτωση των κεφαλαιακών ενισχύσεων προς τράπεζες.

  Για το 2014, βλέπει ανάκαμψη, η οποία θα συνοδευτεί από αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4% αλλά και μηδενισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, ωστόσο, ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς το 2013 θα υποχωρήσουν κατά 6,9% και το 2014 κατά 1,6%

  Όσον αφορά την ανεργία, η Κομισιόν εκτιμά πως το ποσοστό θα ανέλθει στο 27% σε αυτό το έτος.

  Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014.

  Ελαστικά σενάρια

  Τρεις παράμετροι μπορούν να διαφοροποιήσουν την πορεία της οικονομίας σύμφωνα με την Κομισιόν. Μια ισχυρότερη ανάκαμψη του δείκτη οικονομική συγκυρίας ή μια ταχύτερη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρηγορότερη ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση.

  Αντιθέτως αν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα προκληθεί πλήγμα στην εμπιστοσύνη. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων είναι βασισμένες σε πολύ χαμηλά επιτόκια τα οποία μπορεί να ανακάμψουν ταχύτερα από ότι εκτιμάται.

  Τι αναφέρει για τη δημοσιονομική εξυγίανση

  Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας συνεχίζει να βελτιώνεται. Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι το 2012 το έλλειμμα έκλεισε σε επίπεδα χαμηλότερα των στόχων (στο 6% του ΑΕΠ χωρίς τράπεζες και στο 0% με αυτές) και το ίδιο εκτιμά για το 2013.

  Διαβάστε ακόμα:
  *Κομισιόν: Πιο ζοφερή η εικόνα της οικονομίας το 2013
  *Κομισιόν: Η Κυπριακή οικονομία θα βυθιστεί απότομα στην ύφεση


  Δείτε αναλυτικά την έκθεση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ