ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:25

Του Γιώργου Κράλογλου

Σημαντικότατες αποφάσεις που πιθανότατα να οδηγήσουν στην ανατροπή και των τελευταίων ωρών της κατάστασης στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου θα παρθούν τις επόμενες ώρες. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr η αρχική πρωινή αμηχανία της διοίκησης του ομίλου Χαλυβουργία Ελλάδος μετατρέπεται σε αισιοδοξία μετά τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης να παρακολουθήσει την πρωτοβουλία της δικαιοσύνης να εφαρμοστούν ο νόμος και οι αποφάσεις που καταδικάζουν την κατάληψη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο από το ΠΑΜΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε προς κάθε κατεύθυνση την άποψη ότι «εφόσον διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κράτος που εφαρμόζει το νόμο και εφόσον η δικαιοσύνη προστατεύει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της εμείς δεν θα είμαστε αυτοί που θα προκαλέσουμε το κλείσιμο του εργοστασίου. Εάν πράγματι μέσα στην ημέρα καθώς και στις επόμενες διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κράτος, υπάρχει κυβέρνηση και μπορούμε να συνεννοηθούμε για να σώσουμε το εργοστάσιο θα το κάνουμε και θα φροντίσουμε να επαναφέρουμε με κάθε τρόπο τη βιωσιμότητά του». Η θέση αυτή που υποστηρίχθηκε σε σύσκεψη της διοίκησης μεταφέρθηκε με τα ίδια λόγια σε ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες πλήρη εικόνα και της τελευταίας εξέλιξης φροντίζει να έχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς που εξέφρασε τη βούληση να πάρει τέλος η ιστορία. Πρακτικά ο κ. πρωθυπουργός ήρθε σε επικοινωνία με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και του ζήτησε να βρει φόρμουλα συνεργασίας με τη διοίκηση για να αποφευχθεί το κλείσιμο της μονάδας. Ο κ. Βρούτσης σε επικοινωνία με τη διοίκηση του ομίλου ζήτησε νέα παράταση ολίγων ημερών προκειμένου να εξεταστούν προτάσεις και λύσεις του προβλήματος σε νέο κύκλο συνομιλιών. Οι παρεμβάσεις αυτές κρίθηκαν απολύτως θετικές από τη διοίκηση που την οδήγησαν στη σκέψη της συνεργασίας με την κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, εάν η κατάσταση στο εργοστάσιο που συνεχίζει να είναι τεταμένη μόνο από τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ δεν κλιμακωθεί και ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας. Και εφόσον επικρατήσουν τελικά οι δυνάμεις τάξεως και φύλαξης της λειτουργίας του εργοστασίου θα ανακοινωθούν ίσως επισήμως στους εργαζόμενους τα εξής: 

- Πρώτον, ότι θα δοθούν οι μέρες παράτασης που ζήτησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης για να μελετηθεί εναλλακτική λύση ώστε να ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων. 

- Δεύτερον, θα παγώσει η μέχρι προ ωρών απόφαση για υποβολή πρότασης διαβούλευσης ομαδικών απολύσεων και κλεισίματος εργοστασίου

- Τρίτον, θα αρχίσει από τη Δευτέρα διερεύνηση των δυνατοτήτων επανεκκίνησης των μηχανημάτων μετά από την αδράνεια των 9 μηνών

- Τέταρτον, θα εξεταστούν με νηφάλιο τρόπο και τα σχέδια εξυγίανσης και τα άτομα που είναι δυνατόν να συμπληρώσουν τις εργασιακές θέσεις από την ομάδα των 120 ατόμων που έχουν απολυθεί. 

Η οριστική απόφαση της διοίκησης του ομίλου που ανατρέπει την προηγούμενη αρνητική θέση για τη λειτουργία της μονάδας είναι: εάν το κράτος αποδείξει την παρουσία του να συζητηθούν ακόμη και θέματα ανάπτυξης του ομίλου.Διαβάστε ακόμα:


- "Χάος" στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου
- ΣΥΡΙΖΑ: Kατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό στα γεγονότα στη Χαλυβουργία
- Οι πολιτικές αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην Χαλυβουργία
- Σ.Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου
- Ελεύθεροι οι έξι απεργοί της Χαλυβουργίας