Είναι δυνατόν να χτίσετε το δικό σας σπίτι, χωρίς να ξοδέωετε μια περιουσία ή να χρειαστεί να χτυπήσετε την πόρτα των τραπεζών; Φαίνεται παράδοξο, αλλά χάρη στην τεχνική κομπ, το όνειρο της στέγασης μπορεί να γίνει πραγματικότητα πολύ ευκολότερα απʼ όσο φαντάζεστε. Αρκεί κάποιος να ξεφύγει από τα στερεότυπα... 

Πρόκειται για μια μέθοδο οικοδόμησης που στηρίζεται στον πηλό, το άχυρο και την άμμο και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Ελλάδα, αν και δεν ταιριάζει σε όλους.

Τα σπίτια που κατασκευάζοναι με γήινα υλικά είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Η αντοχή τους σε μια μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών τα κάνει άνετα και βιώσιμα στα πιο κρύα κλίματα αλλά και σε συνθήκες ερήμου. Οι τοίχοι με πάχος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Απαιτείται ελάχιστη πρόσθετη θέρμανση τον χειμώνα και καθόλου ψύξη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες. 

Είναι, όμως η συγκεκριμένη μέθοδος είναι δοκιμασμένη και εάν ναι, ποιο είναι το κόστος κατασκευής;
 
Διαβάστε αύριο στο «Κεφάλαιο» για την εναλλακτική μέθοδο οικοδόμησης κατοικιών. Τι είναι η τεχνική κομπ και ποια τα πλεονεκτήματά της. Τι απαντούν οι ειδικοί σε ερωτήσεις για τις οικοδομικές άδειες και το κόστος κατασκευής.