Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιουλ-2012 09:58

  "Χάος" στη Χαλυβουργία Ασπροπύργου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Σήμερα το πρωί με εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας κας Ράικου, έγινε απόπειρα... εφαρμογής της δικαστικής απόφασης που είχε κηρύξει παράνομη την κατάληψη της εισόδου της μονάδας της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο κυρίως από πολιτικά μέλη άσχετα από το εργοστάσιο και τους εργαζόμενους.

  Οι κατευθυνόμενοι πολιτικά συνδικαλιστές αντέδρασαν στην προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να τους απωθήσουν από την πύλη, για να περάσουν οι εργαζόμενοι που δεν πειθαρχούν στους συνδικαλιστές και επιθυμούν να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους. 

  Συνδικαλιστές ή οπαδοί του ΠΑΜΕ (παραμένει αδιευκρίνιστο αυτό) απώθησαν και τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και τα πρώτα στελέχη που έκαναν την εμφάνισή τους στην πύλη. Ο πρώτος που χτυπήθηκε από συνδικαλιστή ήταν ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου, ενώ ακολούθησαν προπηλακισμοί σε άλλα 3-4 στελέχη που προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα ή και να περισώσουν το γενικό διευθυντή από τους προπηλακισμούς. Η διοίκηση της μονάδας Ασπροπύργου είναι κυριολεκτικά σε αμηχανία. Οι λόγοι είναι οι εξής: 

  - Πρώτον, δεν γνωρίζει εάν υπάρχει πολιτική βούληση για παρέμβαση στο μεγάλο πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι συνδικαλιστές του εργοστασίου. 

  - Δεύτερον, ουδείς εκ μέρους της κυβέρνησης τους έχει ενημερώσει για τις πιθανές παρεμβάσεις στο όλο θέμα. 

  - Τρίτον, γιατί είναι ανεξέλεγκτη η μορφή των σημερινών αντιδράσεων και εκφράζεται ο φόβος για τυχόν επέκταση των συγκρούσεων ίσως και εντός του εργοστασίου, πράγμα που πρέπει να οδηγήσει διοίκηση και εργαζόμενα στελέχη σε άμεση αποχώρηση. 

  Επί της ουσίας το σημερινό «πολιτικό σκηνικό» με πρωταγωνιστές το ΠΑΜΕ δεν μεταβάλλει σε τίποτα τις εξελίξεις. Και οι εξελίξεις είναι ότι η διοίκηση του ομίλου της Χαλυβουργίας Ελλάδος μετά και τη σημερινή φάση της διαμάχης και των αντιπαραθέσεων οριστικοποιεί τις σκέψεις της να κλείσει τη μονάδα την επόμενη εβδομάδα. 

  Αλλά και στην απίθανη περίπτωση που μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει το βάρος του προβλήματος και να δώσει λύση που μπορεί να σημάνει επαναλειτουργία του εργοστασίου η κατάσταση θα παραμείνει χαώδης τουλάχιστον για ένα δίμηνο. Ο λόγος είναι ότι το χαλυβουργικό συγκρότημα είναι εντελώς εκτός λειτουργίας 9  μήνες, ενώ είναι  άγνωστες οι φθορές και οι επιπτώσεις από τη στασιμότητα της λειτουργίας του, τόσο στο μηχανολογικό όσο και στο ηλεκτρολογικό μέρος. Οι τυχόν διορθώσεις και η επανεκκίνησή του θα απαιτήσουν περισσότερο από 60 ημέρες εάν δεν διαπιστωθούν μεγαλύτερα προβλήματα. 

  Εν τω μεταξύ, πρόσθετοι σχολιασμοί από τους εργαζόμενους του Βόλου για την ανακοίνωση του κ. Δ. Στρατούλη σχετικά με τις «υπερβολές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- για ρύπανση ραδιενεργού υλικού, ερμηνεύουν την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο ως απάντηση στο γεγονός ότι οι συνδικαλιστές και οπαδοί του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που επεδίωξαν κατάληψη και στη μονάδα του Βόλου απωθήθηκαν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με τα ίδια λεωφορεία που είχαν μεταβεί στο Βόλο. Οι εργαζόμενοι θεωρούν, με άλλα λόγια, ότι οι υπερβολές της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απάντηση στο ότι δεν υπέκυψαν οι εργαζόμενοι του Βόλου στον "πολιτικό πόλεμο" που ασκείται από το ΠΑΜΕ και τους οπαδούς του.


  Διαβάστε ακόμα:
  - ΚΚΕ: Ζητά την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:08 23/09

  Moody's: Υποβάθμισε τη Μεγάλη Βρετανία σε Aa2 από Aa1

  Προβληματισμός για την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων του Brexit. Η Moody's αναμένει να συνεχιστεί η αποδυνάμωση των δημόσιων οικονομικών, γεγονός που συνδέεται εν μέρει με την οικονομική...