Του Αιμίλιου Περδικάρη
  
Στην άμεση συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου βάζει τα… ρέστα της η κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η κίνηση εκτιμάται ότι είναι πιο άμεση από την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, λόγω της διαδικασίας που αυτές συνεπάγονται και μεταφράζεται από το Μαξίμου ως μήνυμα προς τους εταίρους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Πολλώ δε μάλλον, όταν η λίστα των 20 οργανισμών που πρόκειται σε πρώτη φάση να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν αφορά την περίφημη «λίστα Πάγκαλου» που βρίσκεται ξεχασμένη στα συρτάρια εδώ και δύο χρόνια...

Επισήμως ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη η συγχώνευση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της HELEXPO με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.

Η διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων που στόχος είναι να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, ενώ το χρονοδιάγραμμα που θέτει το αρμόδιο υπουργείο (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) είναι ως τα τέλη Αυγούστου.

«Αγκάθι» παραμένουν οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι που θα πρέπει να μεταταχθούν –μετατάξεις που λογίζονται ως νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει ότι η διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις είναι ισχυρή.

Παράλληλα, ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων του στενού δημοσίου τομέα, ούτως ώστε να προχωρήσει και η αξιολόγηση προσωπικού, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός, Αντ. Μανιτάκης έχει αποστείλει επιστολή προς όλους τους υπουργούς για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά και τις προτάσεις τους.