Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουν-2012 23:25

  Eurogroup: Πρώτα η αξιολόγηση της τρόικα και μετά βλέπουμε...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22/6 00:22

  "Θα εξετάσουμε διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μετά την επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να προσκαλέσει την τρόικα τη Δευτέρα.

  Η τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα προετοιμάσει το "αναθεωρημένο" μνημόνιο, είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν συζητήθηκε η αναθεώρηση του προγράμματος "λεπτομερώς".

  Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε πως το EFSF θα αποδεσμεύσει το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση του Μαΐου έως τα τέλη του μήνα.

  "Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της Ελλάδας από τον κ. Ζανιά", είπε ο Juncker

  Στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα πρότεινε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde λέγοντας χαρακτηριστικά "ένα βήμα τη φορά" και υπενθυμίζοντας πως η τρόικα δεν έχει αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από το Μάρτιο. Απέφυγε έτσι, να αναφερθεί σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

  Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn καλωσόρισε τον γρήγορο σχηματισμό ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την προσδοκία η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. 

  Σε ερώτηση για το αν η χρηματοδότηση προς την Αθήνα θα συνεχιστεί κανονικά όσο θα βρίσκεται η τρόικα στην Αθήνα, ο Rehn απάντησε πως παρακολουθείται στενά η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα και πως λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

  ΙΣΠΑΝΙΑ 

  Έως τη Δευτέρα αναμένεται το επίσημο αίτημα της Ισπανίας για τη στήριξη του τραπεζικού της κλάδου, δήλωσε ο Juncker στη συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε πως το δάνειο θα δοθεί από το EFSF και θα μεταφερθεί άμεσα στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. ESM όταν αυτός ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Το ακριβές ποσό της στήριξης θα γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

  Την προτίμηση της στην άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εξέφρασε και η Lagarde. "Το EFSF θα είναι έτοιμο να στηρίξει την Ισπανία άμεσα", δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου, Klaus Regling.

  Ο Επίτροπος Rehn καλωσόρισε το σαφές σχέδιο που παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση και τόνισε την ανάγκη οι ισπανικές τράπεζες να εκπληρώνουν τον πρωταρχικό σκοπό τους που είναι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. "Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για το ισπανικό δάνειο έως το Eurogroup της 9ης Ιουλίου ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση", είπε.

  Εξερχόμενος από το Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της Ισπανίας.

  ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ESM

  Ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία για την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. έχει ολοκληρωθεί και πως μένει η έγκρισή του από τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ από τις 9 Ιουλίου.

  "Εργαζόμαστε με την υπόθεση πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί στις 9 Ιουλίου", είπε.

  Διαβάστε ακόμη:

  *Χωρισμένοι στα δύο οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ για την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δανείου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ