Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2012 10:49

  Γερμανός αξιωματούχος βάζει "φρένο" στο πρόγραμμα "Ήλιος"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:17  Εξανεμίζονται οι ελληνικές ελπίδες για πώληση ηλιακής ενέργειας στην Γερμανία, μετά τις δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου ότι, το Βερολίνο θα ενισχύσει την παραγωγή του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειεας πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγών.

  Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα πέρσι δημοσίευσε το πρόγραμμα "Ήλιος" με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 20 δισ. ευρώ στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

  Η χώρα ήλπιζε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας πουλώντας την σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Γερμανία, η οποία σχεδίαζε να αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια με ΑΠΕ.

  Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται πως επιθυμεί να αναπτύξει πρώτα την δική της παραγωγή πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγών, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας Juergen Becker.

  Οι εισαγωγές ηλιακής ενέργειας μπορεί να αποτελέσουν επιλογή για την Γερμανία μακροπρόθεσμα, αλλά το Βερολίνο δεν θέλει το "Ήλιος" να επηρεάσει τα σχέδια της χώρας, ανέφερε ο Becker μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Επίτροπο Ενέργειας Guenther Oettinger.

  Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, πριν προβεί σε πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εγγυημένες τιμές που πληρώνει στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, ώστε να φτάσουν κοντά στα γερμανικά επίπεδα (που είναι σχεδόν τα μισά από τα ισχύοντα στην Ελλάδα).

  Σημειώνεται ότι, πρόσφατα η Γερμανία μείωσε τις εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, για να ανακόψει τα ηλιακά projects, τα οποία ήταν αποτέλεσμα των γενναιόδωρων επιδοτήσεων.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει μόνο το ελάχιστο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι ΑΠΕ, κυρίως από την αιολική ενέργεια, καλύπτουν σήμερα περίπου το 8% της συνολικής ζήτησης στην Ελλάδα.

  Παπαδήμος: Προτεραιότητα για την Ελλλάδα οι AΠΕ


  Νωρίτερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε ως εθνική προτεραιότητα τις επενδύσεις σε έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Ήλιος» συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ.

  Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα τόνισε ότι, τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στην δημοσιονομική πειθαρχία της Ελλάδας.

  «Καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, δεν μείωσε το έλλειμμά της τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. Αλλά η φορολογική εναρμόνιση δεν αρκεί για την ανάπτυξη. Ο ενεργειακός κλάδος δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για την ΕΕ και άλλες χώρες», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

  Ενώ σημείωσε ότι, το πρόγραμμα «Ήλιος» αντιπροσωπεύει την βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην ΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ