Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Φεβ-2012 06:21

  Το Eurogroup σφράγισε τη συμφωνία για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πεποίθηση του ότι το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει το σχέδιο για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά και η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη βάση εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για το πρόγραμμα στήριξης.

  Ανοίγοντας την ομιλία του ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη.

  Σημείωσε παράλληλα ότι βασικός στόχος του νέου προγράμματος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

  Οι αποφάσεις του Eurogroup για τη συμβολή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πρόσθεσε, αναμένεται να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα περάσει σε καθοδικό μονοπάτι φτάνοντας το 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020.

  Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να διαθέσουν ένα πρόσθετο επίσημο πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ έως το 2014 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και με την προσδοκία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει σημαντική συμβολή.

  Στο 53,5% το haircut, η ΕΚΤ δεν θα χάσει κεφάλαια  

  Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI ο Juncker σημείωσε ότι το ονομαστικό haircut θα διαμορφωθεί στο 53,5% και η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για την ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

  Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες να ανταλλάσουν τα υφιστάμενα για νέα ομόλογα που θα προσφέρουν κουπόνι 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% στη συνέχεια.

  Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή του Ευρωσυστήματος – της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών – ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπαχθούν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

  Διευκρίνισε ότι τα κέρδη από τις επενδύσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα θα μοιραστούν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, ενώ τα κέρδη των εθνικών τραπεζών θα περάσουν στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, ένα μέρος από τα κέρδη αυτά ενδεχομένως να κατανεμηθεί στα κράτη μέλη για την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

  Επιπλέον, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

  Rehn: Θα υπάρχει μόνιμη ελεγκτική παρουσία

  Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Olli Rehn, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ειδικού λογαριασμού» για την εισροή των κεφαλαίων βοήθειας προς την Ελλάδα.

  Όπως τόνισε ακόμη ο Rehn, οι ελεγκτές θα έχουν «μόνιμη παρουσία» στην Ελλάδα.

  Σε ό,τι αφορά στους μηχανισμούς ESM και EFSF, ο Rehn τόνισε πως θα είναι πιθανή η ένωσή τους, ενώ πρόσθεσε πως ο συνδυασμός των δύο θα δημιουργήσει νέους πόρους ύψους 750 δισ. ευρώ. 

  Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τόνισε πως το ΔΝΤ θα συζητήσει τη συμφωνία στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, περιμένοντας πρώτα και τις prior actions από την πλευρά της Ελλάδας.

  Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Με το πρόγραμμα, η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει σε τροχιά».

  Επίσης, ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling, τόνισε πως το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Τα σχόλια των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για τη συμφωνία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων