Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Δεκ-2011 10:07

  "Χριστουγεννιάτικο" μήνυμα της ΕΚΤ για "μικρομεσαίες" τράπεζες και επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αγγέλη 

  Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι μίλησε πολύ ανοιχτά προχθές στον FT: μικρομεσαίες τράπεζες και επιχειρήσεις, άρα και το 70% της απασχόλησης στην Ευρωζώνη είναι σε πρωτοφανή βαθμό επισφάλειας! Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζοντας τα αποτελέσματα του stress test της EBA είναι υποχρεωμένες να βελτιώσουν άμεσα και δραματικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια και όσο ακόμα δεν υπάρχει EFSF αυτές θα μειώνουν την παροχή δανείων.

  Οι μικρομεσαίες τράπεζες που κατά βάση χρηματοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κατά τον κ. Ντράγκι το μεγαλύτερο πρόβλημα κεφαλαίων και κατά συνέπεια θα δρομολογήσουν -οι περισσότερες έχουν αρχίσει ήδη να το κάνουν- τη μεγαλύτερη καμπάνια περιστολής δανείων της μεταπολεμικής περιόδου... Αυτό σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν το 70% του εργατικού δυναμικού στην Ευρωζώνη θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αναχρηματοδότησης! 

  Αν αυτό -που κατά τον κ. Ντράγκι- είναι το βασικότερο πρόβλημα του ευρωσυστήματος μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και το συνεχιζόμενο μετά το χθεσινό Eurogroup πρόβλημα αδυναμίας εφαρμογής τους, τότε η Ευρωζώνη και ιδιαίτερα οικονομίες όπως η ελληνική με την πλειονότητα των τραπεζών και των επιχειρήσεών τους να ανήκουν στην κατηγορία αυτή, θα γνωρίσουν εξαιρετικά... δύσκολες μέρες το α΄ εξάμηνο του 2012. 

  Αυτό μεταφράζεται σε προοπτική δραματικής επέκτασης της ανεργίας η οποία θα αυξάνεται με τους ρυθμούς "απομόχλευσης" που θα εφαρμόζουν οι τράπεζες.

  Για την Ελλάδα όπου η "απομόχλευση" θα φορτισθεί ακόμα περισσότερο από τα αποτελέσματα της BlackRock η εικόνα μπορεί να αποκτήσει διαστάσεις εφιάλτη.

  Πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς -όπως αποκάλυψε το Σάββατο το "Κεφάλαιο"- η BlackRock αναθεωρεί ήδη τα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνάς της προς το χειρότερο καθώς η τρόικα την υποχρέωσε να ανασκευάσει αρνητικά τις παραμέτρους, στην βάση των οποίων είχε κληθεί να καταγράψει τις εν δυνάμει επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών. 

  Εξού και η σχετική καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της έρευνας!  

  Ο κ. Ντράγκι έδωσε ένα "μήνυμα" που απευθυνόταν στις κυβερνήσεις. Το μήνυμα αυτό έλεγε ότι η ΕΚΤ την παραμονή της Συνόδου Κορυφής δρομολόγησε πρωτοφανή μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης "αλα ευρωπαϊκά". 

  Αλλά ξεκαθάρισε, αν δεν υπάρξει EFSF με επαρκή κεφάλαια τα μέτρα αυτά οι τράπεζες θα τα χρησιμοποιήσουν όπου οι ίδιες νομίζουν... Δηλαδή για την κάλυψή τους έναντι του EBA και όχι για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. 

  Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υφεσιακό 2012... Ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:15 24/09

  "Χοντρό" παιχνίδι με τις ελληνικές τράπεζες

  Πέρα από την κόντρα ΕΚΤ-ΔΝΤ για την ανάγκη νέων κεφαλαίων στις τράπεζες, η ουσία είναι πώς μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα πέσουν ως κεραυνός εν αιθρία, θίγοντας τους καταθέτες.