Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουλ-2011 09:47

  "Πρεμούρα" τρόικας για μισθολόγιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμεση ανακοίνωση των αλλαγών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που τώρα συζητείται στη Βουλή ζητά η τρόικα στην κυβέρνηση.

  Το θέμα του ενιαίου μισθολογίου που θα  εξισώνει τις αμοιβές με αυτές του ιδιωτικού τομέα, θα παγώνει τις ωριμάνσεις και θα προβλέπει απολύσεις,  είναι πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  Ε. Βενιζέλο. Έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι. Τελεί  πάντως υπό την αίρεση καθυστέρησης της διυπουργικής επιτροπής για την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων φορέων η οποία θα προηγηθεί με στόχο την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο.

  Οι δανειστές θεωρούν ότι το νομοσχέδιο –του οποίου η συγγραφή ολοκληρώνεται– έχει ήδη καθυστερήσει. Βάσει του αναθεωρημένου μνημονίου πρέπει να ψηφιστεί πριν από τα μέσα Αυγούστου και με δεδομένη την διακοπή εργασιών της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα ασκούν πιέσεις για να ψηφιστεί άμεσα.

  Αρμόδια στελέχη προτείνουν ως λύση την κατάθεσή του ως τροπολογία, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι ζητούν να ζητηθεί παράταση για το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο η τρόικα φέρεται να έχει καταστήσει σαφές ότι η ψήφισή του είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. 

  Η κυβέρνηση  έχει δεσμευθεί στο μνημόνιο να μειώσει τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 ή περίπου 20% μέχρι το 2015. Το νέο μισθολόγιο θα πρεπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου και να ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια:

  * Θα φέρει τους μισθούς σε επίπεδα με αυτά που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα. 

  * Θα καταργήσει τα ειδικά καθεστώτα για μισθούς και επιδόματα και θα μειώσει την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή. 

  * Η μισθοδοσία των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σύμφωνη με το νέο μισθολογικό σύστημα του δημοσίου τομέα.

  * Θα θεσπίσει κανόνα  προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο 1 προς 10 για το 2011 και στο 1 προς 5 για όλα τα  επόμενα χρόνια έως το 2015.

  * Θα  προχωρήσει σε περικοπές συμβασιούχων και αναγκαστικές απολύσεις.  Στην περίπτωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα προσδιορισθεί το πλεονάζον προσωπικό σύμφωνα με μέτρα πλεονάζουσας παραγωγής ή σε σύγκριση με παρόμοιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. 

  * Το πλεονάζον προσωπικό στο δημόσιο είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία για μία περίοδο που δε θα υπερβαίνει τους 12 μήνες με απολαβές στο 60% του βασικού μισθού τους (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπρόσθετων παροχών). 

  * Μετατάξεις από την εφεδρεία εργασίας σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα θα μπορούν να γίνουν μόνο αν συμπεριλαμβάνονται στο ανώτατο όριο προσλήψεων και θα είναι δυνατές μόνο μετά από θετική αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ.  Όποιοι υπάλληλοι δεν καταφέρουν να βρουν μία νέα θέση, στο τέλος αυτής της περιόδου των 12 μηνών απολύονται υποχρεωτικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων