Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Μαϊ-2011 19:11

  Κι όμως η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο έγινε! Τι συζήτησαν άραγε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 07/05/2011 - 00:49

  Από το Spiegel μάθαμε για μια έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την ελληνική οικονομία. Η σύσκεψη επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ από τον κ. Παπακωνσταντίνου, όχι όμως και το ότι συζητήθηκε έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ όπως υποστήριζε το γερμανικό δημοσίευμα. 

  Όπως τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης". Η σύσκεψη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα". Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι η "Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης".

  Τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ. 

  Μετά το δημοσίευμα του του Spiegel το οποίο ανφέρε ότι αντικείμενο της "κρυφής" συνάντησης ήταν το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ακολούθησαν κι άλλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου με αναφορά στη σύσκεψη τα οποία έκαναν λόγο για "κύκλο συζητήσεων" που θα περιελάμβαναν την επέκταση του πακέτου βοήθειας (Wall Street Journal) ή και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης (Bloomberg). 

  "Προβοκάτσια τέτοια δημοσιεύματα" 

  Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών με  επίσημη ανακοίνωσή του είχε διαψεύσει δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εξετάζει την έξοδό της από το Ευρώ. Όπως δήλωσε το υπουργείο "Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια".

  Το Capital.gr επικοινώνησε με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντας της Κομισιόν ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αρμόδια όργανα του Eurogroup ασχολήθηκαν (κατά προγραμματισμένη σημερινή συνεδρίαση του EFC) μόνο με την προετοιμασία του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας και την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος για το οποίο όμως, όπως υποστηρίχθηκε στο Capital.gr, υπάρχουν πολλά προβλήματα και επιφυλάξεις για την πρόοδο της υλοποίησής του. 

  Δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλούνταν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, ανέφερε ότι μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ευρωζώνη είχε προγραμματίσει συνάντηση αργά την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσει τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς και τη διαδοχή του Jean – Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ.

  «Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρει στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel, η συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί αίτημα της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές. Παράλληλα, σημειώνει ότι στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Junker. Στην ατζέντα βρίσκεται ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για επέκταση του πακέτου βοήθειας της Ελλάδας, καθώς και η διαδοχή στην ΕΚΤ και το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, φέρονται να δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στη συνάντηση -την οποία και χαρακτηρίζει ως προγραμματισμένη σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης- δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

  Στον αντίποδα, δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για μη προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων στην οποία, όπως σημείωνε, ενδέχεται να συζητηθούν και εκδοχές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

  Αξιωματούχος πάντως της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη "ούτε σχεδιάζεται ούτε έχει σχεδιαστεί". Παράλληλα, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η διάσπαση της ευρωζώνης είναι "παντελώς αδιανόητη". 

  Σημειώνεται ότι από τις πρώτες σχετικές διαψεύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αυτή του Guy Schuller, εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup. 

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής: Διαψεύδει Έλληνας αξιωματούχος,  μιλώντας στο Capital.gr, δημοσίευμα του Spiegel ότι η Ελλάδα εξετάζει την έξοδό της από την ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή τραπεζικές πηγές δήλωναν ότι "δεν υφίσταται τέτοιο θέμα". Ανάλογη τοποθέτηση είχε πραγματοποιήσει λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg, και εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Junker, ενώ πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι "δεν υπάρχει και δεν υπήρξε σχέδιο εξόδου". 

  Το δημοσίευμα του Spiegel 

  Όπως ανέφερε στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έξοδό της από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσουν μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο σήμερα το βράδυ. Το Spiegel Online επικαλείται πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση πως η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει την εγκατάλειψη του ευρώ και την εισαγωγή νέου νομίσματος.

  Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται, με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι.

  Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μία τέτοια κίνηση ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος. Σύμφωνα με το έγγραφο το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. “Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη,” αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη σύμφωνα με το έγγραφο θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Επιπλέον η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

  Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι εφικτή από νομικής πλευράς η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ενώ ειδικοί πιστεύουν πως θα είναι απαραίτητη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, επισημαίνει πως σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς η αλλαγή του νομίσματος θα “εξαφανίσει” την κεφαλαιακή τους βάση ενώ οι ξένες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε σημαντικές ζημιές λόγω των ομολόγων που κατέχουν. Επίσης αναφέρει πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διαγράψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων της τις οποίες το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει σε 40 δισ. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα επωμιστεί η Γερμανία καθώς συμμετέχει με 27% στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

  Πιέσεις στο ευρώ 

  Μετά το δημοσίευμα του “Der Spiegel” το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σε ποσοστό έως και 1,10% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλό ημέρας των 1,4380 δολαρίων/ ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:07 18/08

  Fitch Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε "Β-" από "CCC"

  Για βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας και σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης που "βλέπει" ανάπτυξη 1,6% φέτος και 2,1% το 2018. Ακόμη εκτιμά ότι η γ' αξιολόγηση θα ...