Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 09:24

  Υποβάθμιση Κύπρου από Moody΄s

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε την αξιολόγηση για τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου η Moody΄s Investors. Ειδικότερα, ο οίκος έθεσε αξιολόγηση "Α2" από "Αα3" προηγουμένως, κίνηση που αντανακλά την άποψή του για τα πιστωτικά θεμελιώδη της χώρας μεσοπρόθεσμα που αποδυναμώνονται. 

  Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει αναλυτικά ότι οι βασικοί παράγοντες πίσω από την υποβάθμιση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι οι εξής:

  1. Ανησυχία πως η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της κυπριακής κυβέρνησης πλησίον επιπέδων που καταγράφονταν πριν το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, είναι ως επί το πλείστον δομική.

  "Ενώ ισχύει ότι τα οικονομικά της κυβέρνησης βελτίωθηκαν το 2010, η βελτίωση αυτή μάλλον θα αποδειχθεί βραχυπρόθεσμη", σημειώνεται στην έκθεση. Ο οίκος εκτιμά πως η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών επιδοτήσεων θα υπερκεράσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να ενισχύει τα έσοδά της.
   
  2. Η έκθεση του τραπεζικού κλάδου στο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας

  3, Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της χώρας

  Ο οίκος θέτει παράλληλα outlook "σταθερό" το οποίο αντανακλά την άποψη ότι η υφιστάμενη αξιολόγηση "A2" καλύπτει τους αυξημένουν κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και ότι επί του παρόντος οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης είναι εξισσοροπημένοι.

  Το country ceiling για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις δεν επηρεάζονται από την υποβάθμιση της Moody΄s και διατηρείται σε "Aaa".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων