Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Νοε-2010 08:52

  Με κρατική δαπάνη τζαμί στην Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:23

  Οι βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης, της μείζονος αντιπολίτευσης και του ΛΑ.Ο.Σ. ερίζουν για την υλοποίηση μουσουλμανικού τεμένους στην Αττική. Ωστόσο, ο νόμος που τα ίδια τα κόμματα ψήφισαν είναι σαφής: η κατασκευή Τζαμιού προβλέπεται με το νόμο 3512 που είχε ψηφιστεί το 2006 περί «Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών και άλλων διατάξεων».

  Μάλιστα, εάν μελετήσει κάποιος τα άρθρα του συγκεκριμένου νόμου, οδηγείται μάλλον αβίαστα στο εξής συμπέρασμα: Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η δημιουργία τζαμιού, παρά το ότι η ανέγερσή του καθυστερεί επί μακρόν.

  Η αιτία; Η οικονομική κρίση, καθώς το άρθρο 3 του σχετικού νόμου ορίζει ότι «η ανέγερση του Τεμένους θα γίνει από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και με δαπάνες του… Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε έκταση που θα παραχωρηθεί από το Δημόσιο». Και σύμφωνα με το ποσό που είχε εγκριθεί το 2006, απαιτούνται περίπου 15 εκατομμύρια για την ανέγερσή του.

  Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι αποδοχές του μουσουλμάνου θρησκευτικού λειτουργού –που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων- «βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».

  Σύμφωνα με το νόμο 3512, Ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που εδρεύει στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Οι τακτικοί πόροι του Ν.Π.Ι.Δ. προέρχονται από επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία και συντήρηση του Τεμένους. Μάλιστα, βάσει πάντοτε του ισχύοντος νόμου, στο διοικητικό συμβούλιο του Ν.Π.Ι.Δ. συμμετέχει ένας γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι προτείνονται από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

  Ως περιοχή ορίζονται τα όρια του Δήμου Αθηναίων για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική, ενώ όπως ανακοίνωσε τέλη Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, το τζαμί θα κατασκευαστεί στο Βοτανικό. 

  Επιταχύνονται οι διαδικασίες

  Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο "Αθήνα 984", εντός των επομένων ημερών παραδίδεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου από το Πολεμικό Ναυτικό, η έκταση των 16 στρεμμάτων που έχει προβλεφθεί για να κτισθεί το τέμενος.

  Το ποσό του περίπου ενός εκατομμυρίου καταβλήθηκε για να μετακομίσουν οι υπηρεσίες του και να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

  Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες νομικές διευθετήσεις ώστε στις αρχές του νέου χρόνου να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να αρχίσει η ανέγερση του τεμένους εντός του 2011. Ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει σημαντικοί διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, όπως η ιρακινής καταγωγής Ζάχα Χαντίντ.

  Το Υπουργείο Παιδείας που έχει την σχετική αρμοδιότητα έχει προκρίνει το συνολικό σχέδιο να γίνει με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπως συμβαίνει με το μουσουλμανικό τέμενος τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και το όλο κτίσμα να εναρμονίζεται με τα περιβάλλοντα κτίρια και την γύρω περιοχή. Οι καθοριζόμενες προδιαγραφές έχουν τεθεί υπόψη της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενω το όλο εγχείρημα συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Παγκαλο,καθώς εμπλέκονται εννέα υπουργεία και υπηρεσίες.

  Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας καθιστούν απολύτως σαφές ότι η επιλογή του ιμάμη θα γίνει βασει των διατάξεων που ισχύουν στην Ελλάδα για την αναδειξη των θρησκευτικών ηγετών των αλλοθρήσκων.

  Δ. Δ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:06 26/09

  Γ. Πατούλης: Ο κ. Πετρόπουλος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης

  Η πρωτοφανής διάλυση του Κεντρικού Κράτους και η ανικανότητα των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη.

  15:06 26/09

  Moody's: Δεν αλλάζει το rating της ΕΤΕ μετά τις τροποποιήσεις στα καλυμμένα ομόλογα

  Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις για τα καλυμμένα ενυπόθηκα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση ή απόσυρση της αξιολόγησης Β3 που έχει αποδώσει η Moody’s Investors...