Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2010 12:00

  Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:15

  Πιέσεις στον προϋπολογισμό του 2010 προκαλεί η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 που ανακοίνωσε η Eurostat. Ανέβασε το έλλειμμα του 2009, από 13,6% που εκτιμούσε προηγουμένως, στο 15,4%. Αύξηση της τάξης του 0,2% προέρχεται από νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη ενώ η υπόλοιπη επίπτωση οφείλεται στην προσμέτρηση στο έλλειμμα ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του ευρύτερου δημοσίου.

  Αναφορικά με το χρέος αυξήθηκε από το 115% στο 126,8% του ΑΕΠ, προκαλώντας, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, πρόσθετες πιέσεις στην προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές για δανεισμό.

  Ετσι το χρέος του 2010 εκτοξεύεται στο 144% του ΑΕΠ, καθώς το δημόσιο χρέος φέτος θα διαμορφωθεί από το χρέος του 2009 διευρυμένο με το έλλειμμα του 2010 το οποίο εκτιμάται σε 9,4%. 

  Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζουν ότι στο χρέος αυτό έχουν ενταχθεί πλέον υποχρεώσεις ΔΕΚΟ και υπηρεσιών που δεν καταγράφονταν μέχρι σήμερα σ΄ αυτό, αλλά εξυπηρετούνταν κανονικά και κατά συνέπεια η αύξησή του δεν ισοδυναμεί με αύξηση των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης. Δεν αρνούνται όμως ότι είναι πολύ πιθανό η αλλαγή των μεγεθών να επηρεάσει τη στάση των αγορών γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί στην αυριανή έκδοση κρατικών εντόκων γραμματίων.  


  Αναλυτικά τα στοιχεία

  Πιο αναλυτικά, στο 15,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αναθεωρήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 από την Eurostat, σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ παράλληλα η στατιστική υπηρεσία προχώρησε στην ανοδική αναθεώρηση του δημόσιου χρέους της χώρας στα 298 δισ. ευρώ, ή στο 126,8% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 115%.

  Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευθούν στις 22 Οκτωβρίου, ωστόσο καθυστέρησαν εξαιτίας ορισμένων θεμάτων που εκκρεμούσαν. Στην ανακοίνωσή της η Eurostat ανέφερε ότι τα θέματα αυτά επιλύθηκαν και ότι πλέον δεν αναμένει νέα αναθεώρηση των στοιχείων για τα οικονομικά της Ελλάδας.

  Τα υψηλότερα νούμερα μετά την αναθεώρηση της Eurostat είναι πιθανό να σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμά το Bloomberg.

  Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Eurostat έρχεται σε μία στιγμή που η Ελλάδα πασχίζει να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος για το τρέχον έτος και για το επόμενο βάσει των όρων του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Μάιο με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

   

  2006

  2007

  2008

  2009

  Έλλειμμα κυβέρνησης (% του ΑΕΠ)

  5,7

   

  6,4

   

  9,4

   

  15,4

  (δις ευρώ)

  12,109

   

  14,465

   

  22,363

   

  36,150

  Χρέος κυβέρνησης (% ΑΕΠ)

  106,1

   

  105,0

   

  110,3

   

  126,8

  (δις ευρώ)

  224,204

   

  238,581

   

  261,396

   

  298,032

  Δαπάνες κυβέρνησης

  (% ΑΕΠ)

  44,8

   

  46,4

   

  48,9

   

  53,1

  Έσοδα κυβέρνησης

  (% ΑΕΠ)

  39,3

   

  39,8

   

  39,6

   

  37,8


  ΥΠΟΙΚ: "Κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης" 

  "Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων" αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα αναθεωρημένα στοιχεία. 

  Αναλυτικότερα η πλήρης ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών για την περίοδο 2006-2009 έχει ως εξής: 

  "Βασικά σημεία: 

  - Η Eurostat αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας
  - Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρείται σε 15,4% και το χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ
  - Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται σε 9,4% και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ
  - Το 2010 επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, 6 μονάδων του ΑΕΠ ή περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί
  - Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσπάθεια σύμφωνα με το τριετές Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής
  - Ο Προϋπολογισμός του 2011 θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου


  Σήμερα, η Eurostat ανακοίνωσε τα οριστικά δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006-2009, αποσύροντας κάθε επιφύλαξη σε σχέση με την ποιότητα των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

  Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από τη Eurostat είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της σκληρής και επισταμένης δουλειάς τόσο της Eurostat, όσο και της νεοσύστατης ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστική Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παροχή δημοσιονομικών στατιστικών.


  Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας.


  Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων.

  Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ ή 36.150 εκ. ευρώ. Μια αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής: 

  - Ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ)
  - Προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ)
  - Μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%) 


  Η αναθεώρηση επηρεάζει προφανώς και τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση. Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:


  - Ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκ. ευρώ)
  - Προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκ. ευρώ)


  Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009 και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Μια προσπάθεια που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα και οδήγησε στην πιο μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετώπισε η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της.


  Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.


  Παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα – και στην Ευρωζώνη. Από ένα έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ το 2009 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων το έλλειμμα το 2010 μειώνεται σε 9,4%.


  Σε απόλυτους αριθμούς από άνω των 36 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 22 δισ. ευρώ το 2010. Μία μείωση που ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.


  Η πρωτόγνωρη αυτή μείωση είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για «υστερήσεις», «αποτυχία» και «ελάχιστη μείωση του ελλείμματος» στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών. 

  Έχοντας επιτύχει αυτό το μέγεθος προσαρμογής, η Ελλάδα αποδεικνύει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Εάν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1%.


  Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζεται, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010, η προσπάθεια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος και τη δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014. Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο".

  Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2006-2009.

  Αναλυτές: Πιο κοντά στην αναδιάρθρωση η Ελλάδα


  Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat υπονοούν πως η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει το Reuters το οποίο μεταφέρει σχόλια αναλυτών.

  «Πιστεύω ότι πλησιάζουμε σε μια αναδιάρθρωση χρέους ... Νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς αυτή,» δήλωσε ο Burkhard Allgeier, οικονομολόγος στην γερμανική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser.

  Παράλληλα, τα νέα μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση «θα διασφαλίσουν την τρίτη δόση των κονδυλίων στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, αλλά θα παρατείνουν την ύφεση,» τόνισε ο Ben May, αναλυτής της Capital Economics σε μια σημείωση.

  Οι αναλυτές τόνισαν ακόμα πως η δυσκολίες της Ελλάδας μπορεί να δυσκολέψουν την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ.

  «Το γεγονός πως η Ελλάδα δε θα πετύχει στόχο (για το έλλειμμα του 2010) θα δημιουργήσει δυσκολίες για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ,» υπογράμμισε ο Christoph Weil, οικονομολόγος της Commerzbank.

  «Η κακοδιαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας είναι ακόμη χειρότερη σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις.»

  JP Morgan: Πιο δύσκολο το δημοσιονομικό ταξίδι της Ελλάδας

  «Το δημοσιονομικό ταξίδι της Ελλάδας θα είναι δυσκολότερο», ανέφερε η JP Morgan, επικαλούμενη την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους από την Eurostat.
  Σύμφωνα με τον αναλυτή David Mackie «τα καλά νέα είναι πως πλέον έχουμε συγκεντρωμένα αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία, τα κακά νέα είναι πως το δημοσιονομικό ταξίδι μοιάζει πλέον ακόμα πιο δύσκολο από ότι φαινόταν στην αρχή».
  Η JP Morgan πρόσθεσε πως η αναθεώρηση των στοιχείων ενισχύει την πεποίθηση μετεχόντων στην αγορά «πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει βιωσιμότητα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση».
  Η μείωση του ελλείμματος θα πρέπει τώρα να είναι κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη τα προσεχή έτη, απαιτώντας επιπρόσθετα μέτρα προσαρμογής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ