Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2010 09:36

  Εμποδίζουν οι ΑΠΕ την αναδάσωση;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ασύμβατες με την αναδάσωση; Απάντηση στο ερώτημα αυτό καλείται να δώσει σύντομα το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή προσφυγές που έχουν πραγματοποιηθεί εναντίον επενδύσεων για αιολικά πάρκα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Η πιο κοντινή υπόθεση αφορά σε αιολικό πάρκο της εταιρείας Αιολική Ερατεινής, για το οποίο το ΣτΕ είχε εκδώσει τον Ιούνιο διαταγή προσωρινής διακοπής εργασιών, μετά από αίτηση του δήμου Θίσβης, ο οποίος επικαλείται ακριβώς ότι η έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

  Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και σύνθετο καθώς αφορά δύο σημαντικούς και αλληλοσυμπληρωματικούς στόχους: την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων της χώρας για την ανανεώσιμη ενέργεια.

  Σύμφωνα με εκπροσώπους του χώρου των ΑΠΕ αλλά και εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Επιτροπή Αιολικής Ενέργειας) πιθανή απόφαση του ΣτΕ που θα καθόριζε γενική απαγόρευση ανάπτυξης ΑΠΕ σε αναδασωτέες περιοχές θα απειλούσε πιθανόν το ένα τρίτο των έργων που βρίσκονται σε ανάπτυξη αυτή τη στιγμή.

  Εφόσον εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, τότε θα δημιουργηθεί δεδικασμένο που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, λένε οι εκπρόσωποι των αιολικών. Σήμερα δεν υπάρχει σχετικό δεδικασμένο παρά μόνο ο νόμος για την προστασία των δασών (998/79) που προβλέπει ότι οι μόνες επεμβάσεις που επιτρέπονται σε αναδασωτέες εκτάσεις είναι έργα για την εθνική άμυνα. Ο ίδιος νόμος τροποποιήθηκε το 2001 και επιτρέπει επεμβάσεις και για έργα ΑΠΕ.

  Παρά ταύτα το ΣτΕ, εφόσον εκδώσει απόφαση και δημιουργήσει δεδικασμένο γενικής απαγόρευσης επεμβάσεων ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις, αναμένεται να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα σημαντικό αριθμό έργων ΑΠΕ.

  Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ποιες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες ως αναδασωτέες.

  Σύμφωνα με το δασολόγο - περιβαντολλόγο Νίκο Χλίκα, έως το 60% των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων σήμερα, είναι κηρυγμένες αναδασωτέες και αυτό διότι δεν έχει γίνει σήμερα καταγραφή σε ποιες εκτάσεις έχει ολοκληρωθεί η αναδάσωση, σε ποιες δεν μπορεί να γίνει αναδάσωση και ποιες εκτάσεις είναι πραγματικά αναδασωτέες. Ο κ. Χλίκας μιλώντας στην ημερίδα τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε γενική απαγόρευση αλλά ούτε και γενική άρση της απαγόρευσης για επεμβάσεις ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις αλλά θα πρέπει η κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά ανάλογα με την επιβάρυνση που προκαλείται στο περιβάλλον.

  Από την πλευρά της η νομικός Γλυκερία Σιούτη, τόνισε ότι το τοπίο είναι ξεκάθαρο και ότι οι εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν σε αναδασωτέες εκτάσεις, εφόσον η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων γίνει ως η περιοχή να ήταν κανονικό δάσος.

  Ο καθηγητής του ΕΜΠ Κ. Χατζημπίρος από την πλευρά του τόνισε ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές καθώς γίνεται οργανωμένα με σαφείς όρους και προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη προστασία τους από άλλες αυθαίρετες επεμβάσεις ή καταστροφές, ενώ και καθηγητής Δ. Μελισσάς ανέφερε ότι οι ΑΠΕ εμπίπτουν στις εξαιρετικά επιτρεπόμενες επεμβάσεις μέσα σε δασικές εκτάσεις για λόγους γενικότερου εθνικού συμφέροντος.

  Σήμερα το 95% των αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσονται σε δασικές εκτάσεις. Στα πάρκα αυτά η κατάληψη εδάφους είναι μικρή και όπως λένε οι εκπρόσωποι των αιολικών δε θίγεται ο σκοπός της αναδάσωσης. Ωστόσο ο τελικός λόγος ανήκει στο ΣτΕ η απόφαση του οποίου πιθανόν να καθορίσει το μέλλον για δεκάδες αιολικά πάρκα με παρόμοιο καθεστώς. Όπως έγινε γνωστό από το γενικό γραμματέα δασών Γ. Αμοργιανώτη στο πλαίσιο της ημερίδας, το θέμα απασχολεί και το ΥΠΕΚΑ, το οποίο αναμένεται να απευθύνει σχετικό ερώτημα στο νομικό συμβούλιο του κράτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ