Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 00:05

  Θέλετε, λοιπόν, να γίνετε διευθύνων σύμβουλος...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson 

  Δεν υπάρχει τίποτα σαν τις πρώτες, ξέφρενες ημέρες μιας φιλόδοξης startup. Η ενέργεια είναι στο φουλ, το ίδιο και ο κίνδυνος. Η εμπειρία αυτή δημιουργεί ένα πανίσχυρο ομαδικό πνεύμα και μια μοναδική συντροφικότητα, που θα βοηθήσει την ομάδα σας να αντεπεξέλθει στις πιο δύσκολες στιγμές της επιχείρησης. Σπάνια θα χρειαστεί να δουλέψετε πιο σκληρά από ό,τι στα πρώτα σας βήματα.

  Το στάδιο εκκίνησης είναι επίσης η ιδανική στιγμή για να αποφασίσετε αν είστε κατάλληλοι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ενώ οι επιχειρηματίες έχουν τον δυναμισμό να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο και συχνά δημιουργούν ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν, δεν είναι όλοι τους καλοί στο καθημερινό μάνατζμεντ της επιχείρησης. 

  Το να αναγνωρίσετε τις δικές σας αδυναμίες είναι κρίσιμο για το μέλλον της εταιρείας σας. Όταν η επιχείρησή σας ωριμάσει, θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολο να διατηρήσετε τον ενθουσιασμό που υπήρχε στο ξεκίνημα. Θα είναι στο χέρι το δικό σας και της ομάδας σας να διασφαλίσετε πως οι εργαζόμενοι διατηρούν το κίνητρό τους. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να αποφασίσετε ποιος είναι ο σωστός ρόλος για σας: του επιχειρηματία ή του CEO;

  Αν αποφασίσετε να συνεχίσετε ως CEO, πρέπει να μάθετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τμήματος της επιχείρησης στη φάση εκκίνησης. Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι – για να γίνει σωστά, απαιτείται υπομονή και σκληρή δουλειά. Όταν ο Brett Godfrey ήταν CEO της Virgin Blue, επέμεινε όλα τα ανώτερα στελέχη να μάθουν όλους τους ρόλους στην αεροπορική εταιρεία, ακόμα και τη μεταφορά αποσκευών. (Χρειάστηκε να επισκεφθώ το γιατρό για τσεκ-απ μετά τη δική μου σειρά!) Αυτό θα σας προετοιμάσει για μια σωστή μετάβαση καθώς η επιχείρησή σας θα μεγαλώνει. Όταν οι άνθρωποι θα έρχονται σ' εσάς με προβλήματα, θα είστε σε θέση να παρέχετε πρακτικές συμβουλές με βάση την πρώτη σας γνώση για το πώς λειτουργεί η επιχείρηση.

  Θα πρέπει επίσης να υπογράφετε κάθε επιταγή και να εξετάζετε κάθε τιμολόγιο. Σύντομα θα καταλάβετε πού διοχετεύεται το χρήμα, πώς κινείται στον οργανισμό σας και ποιες είναι οι δαπάνες. Όταν θα είστε εξοικειωμένοι με την οικονομική διαχείριση της εταιρείας, θα έρθει η στιγμή που θα απορήσετε: "Τι στο καλό χρειάζεται αυτός ο έλεγχος"; Μπορεί να προβείτε σε δραματικές περικοπές των περιττών δαπανών. Ακόμα και στη Virgin Group ακολούθησα αυτή την πρακτική για πολλά χρόνια, υπογράφοντας κάθε επιταγή, και ζητούσα από τα στελέχη μας να κάνουν το ίδιο.

  Το σημαντικότερο είναι ένας μάνατζερ να έχει την τεχνογνωσία της ψυχολογίας να οργανώσει ομαλά μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και να διαχειριστεί τις πιέσεις ενός εγχειρήματος. Χρησιμοποιήστε το αρχικό στάδιο της επιχείρησης για να ζυγίσετε τα δικά σας πλεονεκτήματα και αδυναμίες στον ρόλο του ηγέτη. Ζητήστε από τους καλύτερους συμβούλους σας να αξιολογήσουν με ειλικρίνεια την απόδοσή σας. Αναζητήστε τρόπο να εμπνεύσετε και να παρακινήσετε άλλα άτομα να συνεργαστούν και να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

  Χρειάζεται γενναιόδωρο πνεύμα για να αξιολογήσετε δίκαια τα πλεονεκτήματα και τα όρια των ανθρώπων και να τους εμπιστευτείτε με ευθύνες. Η αισιοδοξία, ο ανοιχτός ορίζοντας στις δυνατότητες και η αυτοπεποίθηση είναι τα βασικά γνωρίσματα ενός σπουδαίου μάνατζερ. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν περισσότερο αυτές τις ιδιότητες από άλλους –ποια από αυτές περιγράφει εσάς;

  Είστε κάποιος που βγάζει τον καλύτερο εαυτό των άλλων; Οι μεγάλοι μάνατζερ σπάνια επικρίνουν τα μέλη της ομάδας τους. Οι άνθρωποι χρειάζονται ενθάρρυνση για να μπορέσουν να ανθίσουν, όπως ακριβώς τα φυτά χρειάζονται νερό. Ένας εργαζόμενος που κάνει ένα τρομερό λάθος σπανίως χρειάζεται να ακούσει την ανάλυση του λάθους. Αντ' αυτού, ο μάνατζερ πρέπει να βοηθήσει τον υπάλληλο να μάθει από το λάθος του και να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του.

  Αναγνωρίζετε τα λάθη σας και ζητάτε συγγνώμη γι' αυτά; Θα εκπλαγείτε με το πόσα άτομα εκτιμούν αυτό το χαρακτηριστικό στους προϊσταμένους τους και πόσα μπορούν να μάθουν από τις εμπειρίες των διευθυντών τους. Η ικανότητα παραδοχής των δικών σας σφαλμάτων και η συζήτησή τους είναι κρίσιμη και απαιτεί γενναιότητα. Αν προωθήσατε κάποιον και δεν έχει καλή απόδοση, θα πρέπει να μπορείτε να συζητήσετε το πρόβλημα με τον υπάλληλο, να αναγνωρίσετε το λάθος σας, να του προσφέρετε την παλιά του δουλειά και να τον προσέχετε κατά τη μετάβαση – μια δύσκολη συζήτηση και κατάσταση που δεν μπορούν όλοι να χειριστούν.

  Η σωστή διαχείριση έχει να κάνει επίσης με τη σαφήνεια στην επικοινωνία: να εξηγείτε γιατί έχει ληφθεί μια απόφαση ή σε ποια κατεύθυνση κινείται η επιχείρηση. Η επικοινωνία σας πρέπει να έχει το στοιχείο της εξουσίας, αλλά όχι της φοβέρας ή της έπαρσης. Να παρουσιάζει ένα απλό όραμα. Ταυτόχρονα, οι καλοί μάνατζερ αμφισβητούν συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τα πράγματα και ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν το ίδιο – είναι πάντοτε έτοιμοι να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

  Ενώ το φυσικό ταλέντο για τον ρόλο του CEO είναι σημαντικό πλεονέκτημα, πολλές δεξιότητες ηγεσίας μπορούν να μαθευτούν στην πορεία. Εάν υπάρχουν τομείς στους οποίους χρειάζεστε τριβή, αναρωτηθείτε ποιος από τον κύκλο φίλων και συναδέλφων σας είναι ηγέτης από τον οποίο μπορείτε να μάθετε και μιλήστε ειλικρινά με τον άνθρωπο αυτό για την επιθυμία σας να βελτιωθείτε. Η εμπειρία της καθοδήγησης μπορεί να είναι βαθιά, ανταμείβοντας και τους δυο σας.

  Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, αν εσείς και οι σύμβουλοί σας συμφωνήσετε ότι είστε κατάλληλοι για τον ρόλο του μάνατζερ, τότε μπορείτε να παραμείνετε ως CEO και να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί. Αν αποδίδετε καλύτερα στον ρόλο του επιχειρηματία, τότε πρέπει να βρείτε έναν CEO να πάρει τη θέση σας.

  Είναι ώρα να προχωρήσετε στο επόμενό σας εγχείρημα. Ποια είναι η νέα ενδιαφέρουσα ιδέα σας;

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2018 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων