Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 00:05

  Η ηλικία δεν μετρά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ρίτσαρντ Μπράνσον

  Ερ.: Σχεδιάζω μια αλλαγή καριέρας. Καθώς μεγαλώνω, αναρωτιέμαι: υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο από το οποίο και μετά οι άνθρωποι πρέπει να μένουν εκεί που βρίσκονται και να μην κυνηγούν νέες, ενδιαφέρουσες ευκαιρίες;
  - Joseph Peters

  Απ. Ο Henry Ford ξεκίνησε τη Ford Motor Company μετά τα 40 του. Ο Reid Hoffman έβαλε τη LinkedIn στο χρηματιστήριο μετά τα 43 του. Η Arianna Huffington ξεκίνησε την εξαιρετικά επιτυχημένη Huffington Post στα 55 της. Είμαι 66 ετών και ιδρυτής μιας εταιρείας που ασχολείται με τα ταξίδια στο διάστημα!

  Ενώ αυτοί οι επιχειρηματίες ήταν μεσήλικες όταν γνώρισαν επιτυχία, ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω της ηλικίας μου ή και μεγαλύτεροι που κάνουν τώρα τα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής τους καριέρας. Η ηλικία δεν είναι σημαντικός παράγοντας στην επιχειρηματικότητα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η προθυμία να ακολουθήσετε το πάθος σας.

  Μπορεί να μην προκαλέσει έκπληξη στους αναγνώστες ότι γράφω αυτό το κείμενο σε μια μέρα ανάπαυλας από τη διαδρομή του Virgin Strive Challenge. Η ομάδα μας μετρά εκατοντάδες χιλιόμετρα πεζοπορίας, ποδηλασίας και κολύμβησης. Είμαι εδώ με την οικογένειά μου, τους φίλους μου και πολλούς ανθρώπους από διάφορες εταιρείες του ομίλου Virgin που είπαν "ας πάει και το παλιάμπελο, θα το κάνω" και ξεκίνησαν για μια εμπειρία ζωής. Υπήρξαν κάποια ατυχήματα (ο γιος μου, ο Sam, είχε πρόσφατα μια πολύ άσχημη πτώση) και μερικά δάκρυα και τραυματισμοί, αλλά υπήρξε επίσης μεγάλη χαρά και γέλιο και αποκτήσαμε μια τεράστια αίσθηση επιτυχίας στην πορεία.

  Στόχος του Virgin Strive Challenge είναι να συγκεντρώσει χρήματα για την Big Change, μια εταιρεία χρηματοδότησης φιλανθρωπικών προγραμμάτων που βοηθούν τους νέους, αλλά επίσης έχει να κάνει με το να πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι που θεωρούσε πως δεν γίνεται. Θυμηθήκαμε στην πορεία πως η ανάπτυξη έρχεται όταν βγαίνεις από τη ζώνη άνεσής σου και ότι μπορείς να πετύχεις πραγματικά εκπληκτικά πράγματα όταν έχεις την υποστήριξη των άλλων.

  Έμαθα, επίσης, ότι δεν υπάρχει σημείο διακοπής για να δοκιμάσει κανείς νέα πράγματα. Η μεγαλύτερη απόσταση που είχα διανύσει με ποδήλατο πριν από αυτή την πρόκληση ήταν 30 χιλιόμετρα – τώρα κατάφερα να καλύψω εκατοντάδες μέσα σε λίγες εβδομάδες!

  Και να, λοιπόν, ποια είναι η ερώτησή μου, προς εσένα, Joseph: Δεν μπορούν τα ίδια διδάγματα να εφαρμοστούν στην καριέρα σου;

  Κανένας δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται ότι έχει εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση ή ότι πρέπει να μείνει σε αυτά που ξέρει επειδή έφτασε σε μια ηλικία. Αν θεωρείτε ότι μια επιχειρηματική δραστηριότητα θα σας ανταμείψει, τότε ξεκινήστε την, με κάθε τρόπο. Η απόφασή μου να κυνηγάω μόνο τα εγχειρήματα που μου φαίνονταν ανταποδοτικά, βοήθησε στην επιτυχία της Virgin. Όταν οι φίλοι μου και εγώ ήμασταν νέοι, η μουσική ήταν το πάθος μας, οπότε η πρώτη μας επιχείρηση, Virgin Records, δημιουργήθηκε από την επιθυμία μας να βουτήξουμε στο χόμπι μας – που σημαίνει, να ακούμε μουσική, να πηγαίνουμε σε συναυλίες και να κάνουμε παρέα με τα ροκ είδωλά μας.

  Καθώς ωριμάσαμε, τα ενδιαφέροντά μας άλλαξαν. Χρόνια αργότερα, η ομάδα μας γοητεύτηκε από τα αεροπορικά ταξίδια, έτσι ξεκινήσαμε τη Virgin Atlantic. Σήμερα ενδιαφερόμαστε να δώσουμε στον απλό κόσμο πρόσβαση στα διαστημικά ταξίδια, οπότε έχουμε δρομολογήσει τη Virgin Galactic.

  Το μόνο που χρειάζεται στην πραγματικότητα ένας επιχειρηματίας για να εισέλθει σε μια νέα βιομηχανία είναι προθυμία για μάθηση. Έχουμε ξεκινήσει πάρα πολλές εταιρείες τα τελευταία 40 χρόνια, σε διαφορετικούς κλάδους. Η διοίκηση καθεμιάς από αυτές απαιτούσε εντελώς διαφορετική εξειδίκευση. Φυσικά, έπρεπε να καινοτομούμε συνεχώς και απέκτησα πολλές νέες δεξιότητες στην πορεία.

  Ένα πράγμα που δεν έχω κάνει ποτέ είναι να διαχωρίσω τη δουλειά από το παιχνίδι. Είναι ένα και το αυτό και αισθάνομαι πως αν μπορέσετε να αποκτήσετε αυτό τον τρόπο σκέψης, τότε μια αλλαγή καριέρας ή ακόμη και μια σωματική πρόκληση, θα γίνει δυνατή ανεξάρτητα από την ηλικία σας. 

  Απλά θυμηθείτε: Η πρόοδος και η εξέλιξη δεν θα έρθουν στα πόδια σας – θα πρέπει να βγείτε εκεί έξω και να κάνετε τα πράγματα να συμβούν.

  Συμπέρασμα: Εάν έχετε ενθουσιασμό και κίνητρο να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να μάθετε μια νέα δεξιότητα, κάντε το! Λαμβάνω πολλά μηνύματα από νέους επιχειρηματίες που ρωτούν αν είναι νέοι ή πολύ άπειροι για να ξεκινήσουν και τους δίνω την ίδια συμβουλή με τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες: Ακολουθήστε το πάθος σας – θα μάθετε στον δρόμο.

  Καλή τύχη!

  O Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2018 Richard Branson. Διατίθεται από το New York Times News Service & Syndicate

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων