Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Απρ-2018 00:05

  Ακόμη ονειρεύομαι ότι πετώ στα αστέρια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όπως πολλοί άνθρωποι, καμιά φορά πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται: "Κι αν όλα αυτά είναι ένα όνειρο; Νιώθω ότι θα ξυπνήσω μια μέρα και θα είμαι πάλι 20 χρονών, έχοντας όλη τη ζωή μπροστά μου. Όμως αυτή η σκέψη δεν με τρομάζει – με συναρπάζει. Δεν θα είχα πρόβλημα να γυρίσω πίσω και να σχεδιάσω τη ζωή μου ξανά, έχοντας ακόμα πιο μεγάλα όνειρα.

  Τo να ονειρευόμαστε είναι ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της ανθρωπότητας. Προάγει τη φιλοδοξία, ενισχύει την καινοτομία, οδηγεί στην αλλαγή και μας ωθεί προς τα εμπρός. Σε έναν κόσμο χωρίς όνειρα η περιπέτεια θα ήταν άγνωστη λέξη, ο άνθρωπος δεν θα είχε πατήσει στο φεγγάρι, δεν θα υπήρχαν γυναίκες CEOs, ούτε ατομικά δικαιώματα. Πόσο μισερή θα ήταν η ζωή μας και πόσο τραγική η ύπαρξή μας.

  Πρέπει όλοι να κάνουμε μεγάλα όνειρα και να ενθαρρύνουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

  Καθ' όλη τη ζωή μου, το Διάστημα είχε πάντα ξεχωριστή θέση στα όνειρά μου. Έχοντας δει τον άνθρωπο να περπατάει στο φεγγάρι, η γενιά μου σκέφτηκε ότι θα μπορέσουμε όλοι μια μέρα να ταξιδεύουμε εκεί και να εξερευνούμε. Όταν, όμως, πέρασαν τα χρόνια, συνειδητοποιήσαμε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είχαν σκοπό να μεταφέρουν εμένα ή εσάς στο φεγγάρι – είχαν άλλες προτεραιότητες.

  Τελικά, κατέστη προφανές ότι στο μέτωπο της εξερεύνησης του Διαστήματος ο ιδιωτικός τομέας έπρεπε να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε η κυβέρνηση και να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες ανακαλύψεις. Αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο η ομάδα μας ξεκίνησε την εταιρεία τουριστικών διαστημικών πτήσεων Virgin Galactic. Θέλαμε να βοηθήσουμε τον απλό κόσμο να φτάσει στα αστέρια κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα: καινοτομίες.

  Όταν η Virgin Galactic ήταν απλώς ένα όνομα και ένα όραμα της μικρής ιδρυτικής της ομάδας, δεν ήξερα πού θα μας οδηγούσε αυτό το ταξίδι – ούτε πόσο καιρό θα έπαιρνε για να φτάσουμε κάπου. Δεν ήξερα ότι το 2004 θα έριχνα δάκρυα χαράς μαζί με τον μηχανικό αεροδιαστημικής Burt Rutan και τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, όταν το "SpaceShipOne" κέρδισε το βραβείο Ansari XPRIZE μετά την ολοκλήρωση τριών πτήσεων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ήταν το πρώτο ιδιωτικό επανδρωμένο σκάφος που έφτασε στο Διάστημα. Επίσης, δεν ήξερα ότι η Virgin θα κατάφερνε τελικά να ξεκινήσει τρεις εταιρείες που συνεισφέρουν σήμερα στο κοινό μας όνειρο: μια ανοιχτή πρόσβαση στο Διάστημα που θα μπορέσει να αλλάξει τον κόσμο μια για πάντα.

  "Virgin Galactic" είναι το όνομα της εταιρείας που τελικά θα στείλει τους ανθρώπους στο Διάστημα με το "SpaceShipTwo" (ή VSS Unity). Το σκάφος αυτό κατασκευάστηκε από την The Spaceship Company, τη μονάδα μας στη Μοχάβε της Καλιφόρνια που κατασκευάζει οχήματα του μέλλοντος. Η Virgin Galactic θα έχει την έδρα της στο Spaceport America στο Νιου Μέξικο, από όπου τελικά θα ξεκινούν οι πτήσεις του "SpaceShipTwo".

  Η νεότερη εταιρεία μας, η Virgin Orbit, διαχειρίζεται τον "LauncherOne", τον εκτοξευτή μικροδορυφόρων. Ο "LauncherOne" και το "SpaceShipTwo" δημιουργήθηκαν με την ίδια φιλοσοφία: να επιτρέψουν περισσότερες αποστολές στο Διάστημα μέσω της δραματικής μείωσης του κόστους κάθε πτήσης. Κάνουμε ακριβώς αυτό με τον "LauncherOne" (αλλά με δορυφόρους αντί για ανθρώπους).

  Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου στη μονάδα σχεδιασμού και κατασκευής της Virgin Orbit στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, μια ομάδα από σούπερ-σταρ γυναίκες και άνδρες μού έδειξε το εκπληκτικό hardware που είχαν κατασκευάσει, δοκιμάσει και βελτιώσει. Προσφέροντας χαμηλότερο κόστος και συχνά δρομολόγια στο Διάστημα, η ομάδα φέρνει την επανάσταση της αγοράς μικρών δορυφόρων στην πολλά υποσχόμενη οικονομία του Διαστήματος.

  Εκτός από τις τεχνικές δυνατότητες και το εξαιρετικό προσωπικό κάθε εταιρείας, αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι ότι η Virgin Galactic, η The Spaceship Company και η Virgin Orbit είναι αφοσιωμένες στην ιδέα ότι ένα προσβάσιμο από όλους Διάστημα είναι ένας τρόπος να μάθουμε περισσότερα και να βελτιώσουμε τη ζωή εδώ στη Γη – που είναι, άλλωστε, ο αγαπημένος μου πλανήτης. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε με κάθε πρόγραμμα, αλλά είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε τόσο πολλούς ανθρώπους αφοσιωμένους στην καινοτομία και την εξερεύνηση. Και χαίρομαι που κυνηγούν τα όνειρά τους.

  Πριν από δεκαετίες και αφού είχαμε παρακολουθήσει την προσεδάφιση στη Σελήνη, η ιδέα της εξερεύνησης του Διαστήματος ήταν καινούργια και πολλά υποσχόμενη. Αργότερα, τα εμπόδια που ανέκυψαν έκαναν ακόμα και τη διερεύνηση της ιδέας να μοιάζει ανέφικτη. Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η εμπειρία μας με τη Virgin Galactic, το να παίρνετε τα όνειρά σας στα σοβαρά –ακόμα και αυτά που μοιάζουν άπιαστα– είναι απαραίτητο.

  Όταν έχετε μια ιδέα και σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση (είτε πρόκειται για την εξερεύνηση του Διαστήματος είτε όχι), να μην αισθάνεστε αμήχανα για τις υψηλές σας προσδοκίες. Μην κρίνετε τον εαυτό σας πολύ αυστηρά και μην αφήσετε τους επιφυλακτικούς να σας πείσουν ότι η ιδέα σας είναι υπερβολικά αισιόδοξη ή ότι είστε υπερβολικά ιδεαλιστής ή όχι αρκετά σοβαρός. Κοιτάξτε τον κόσμο με ανοιχτόμυαλο ενθουσιασμό και πιστέψτε ότι είστε πιο ισχυροί από τα προβλήματα που καλείστε να λύσετε. Το μόνο που μας περιορίζει είναι η φαντασία μας.

  Επίσης, να θυμάστε ότι τα οφέλη από το να έχετε μεγάλα όνειρα ξεπερνούν κατά πολύ τους εκτιμώμενους κινδύνους, επειδή η αξία τους δεν μετράται μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά και από την έμπνευση που προέρχεται από το ταξίδι προς την επίτευξή τους.

  Κάντε μεγάλα όνειρα και μπορεί να σας παρουσιαστεί η ευκαιρία να γίνετε ηγέτης σε μια απίστευτη περιπέτεια – ακόμα και σε άλλους κόσμους.

  O Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson. 

  © 2018 Richard Branson. Διατίθεται από το New York Times News Service & Syndicate

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων