Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2018 00:04

  Τι θα επιλέξει άραγε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στις αγορές μετοχών και ομολόγων εντονότατη αναταραχή, πραγματικά μεγάλη αναμπουμπούλα. Αυτά τα φαινόμενα αυξημένου volatility δεν οφείλονται μόνο στην υπόθεση Folli-Follie  και QCM. Δυστυχώς τα αίτια είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα.

  Σαφώς και το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξε την έκταση του ζητήματος της ελληνικής (οικονομικής) αξιοπιστίας, όμως το ταμπλό δείχνει πως υπάρχουν φόβοι για πολύ χειρότερα. Και είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος ότι αυτά τα πολύ χειρότερα, αναφέρονται και περιορίζονται π.χ. μόνο στον όμιλο Κόκκαλη. 

  Του οποίου οι μετοχές υπέστησαν καθίζηση, αλλά χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Τουλάχιστον όχι εμφανής.  Κάτι το οποίο θα μπορούσε να καταγραφεί μόνο σαν συνέπεια ενός κύματος φημών, της γνωστής πληγής των αγορών γενικά και της γριάς Σοφό ειδικά. Έχουμε κάποιες παραδόσεις να τιμήσουμε, ας μην ξεχνιόμαστε...

  Αντίθετα, οι συμπεριφορές μετοχών όπως της ΔΕΗ,  της Εθνικής Τράπεζας ή της Τράπεζας Πειραιώς, αποδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές κοιτούν πολύ μακρύτερα (και βαθύτερα) από μερικές δεκάδες σημεία πώλησης περισσότερα ή λιγότερα. Ανησυχούν για πολύ περισσότερα από το τι μπορεί να σημαίνει ένας ορκωτός ελεγκτής, περίπτερο...

  Οι πραγματικοί επενδυτές αναζητούν αξιοπιστία και σταθερότητα, πριν και πάνω απ’ όλα. Όταν λοιπόν είδαν την Επιχείρηση ν’ ανακοινώνει αποτελέσματα έτους μαύρα μεσάνυχτα Παρασκευής και έγιναν γνωστά τα καθέκαστα των αριθμών της, αντέδρασαν με τον μόνο λογικό τρόπο που υπήρχε.

  Πανομοιότυπα αντέδρασαν και οι αντίστοιχοι επενδυτές, όταν είδαν την ΕΤΕ και την Πειραιώς να είναι τα δύο τραπεζικά ιδρύματα με την χειρότερη επίδοση στο δυσμενές σενάριο των stress tests της ΕΚΤ!

  Τα παραπάνω όμως, δεν αποτελούν παρά συμπτώματα της πραγματικής ασθένειας. Ασθένεια η οποία λέγεται, αναξιοπιστία πέρα από κάθε όριο.

  Για να το πούμε όσο απλά μπορεί να ειπωθεί, η κατάσταση της Folli-Follie  με το μικρό hedge fund, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη περιστατικό εκδήλωσης της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που αισθάνονται όσοι επενδυτές αποφάσισαν να πάρουν ελληνικό ρίσκο. Και τώρα ανακαλύπτουν πως, τοποθετώντας την εμπιστοσύνη τους σε ελληνικά assets, διέπραξαν ένα σοβαρό λάθος...

  Όσοι διαφωνούν, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν προς την αγορά ομολόγων. Η οποία, χάνοντας τα (με κόπο αποκτημένα) κέρδη εβδομάδων μέσα σε λίγες ώρες και παρά την κατάστασή της (πιο ρηχή δεν θα λεγόταν αγορά αλλά Κωπαΐδα), στέλνει ένα και μόνο μήνυμα. Μήνυμα βροντερό και ξεκάθαρο: 

  "Ξεχάστε την οποιαδήποτε προσπάθεια δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια, μέχρι να δείξετε συνέπεια, αξιοπιστία και φερεγγυότητα"!

  Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση πλέον, έχει τρεις επιλογές:

  Α. Να αποπειραθεί να δημιουργήσει το περιβόητο (και απολύτως απαραίτητο) "μαξιλάρι", δανειζόμενη με υψηλά έως ασύμφορα επιτόκια, από τις αγορές. Το κόστος προφανώς θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι ενώ η οικονομία θα παραμείνει στο ίδιο τέλμα που βρίσκεται και σήμερα, βυθιζόμενη ακόμα βαθύτερα σε αυτό.

  Β. Να προχωρήσει στην "αποταμίευση" των €20 δισ., στεγνώνοντας εντελώς την αγορά από ρευστότητα. Ώστε να διατηρήσει τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ και να εξακολουθήσει την διανομή σανού περί 13ης σύνταξης,  οικονομίας που βελτιώνεται κ.λπ. κ.λπ. Ενώ την ίδια ώρα π.χ. θ’ αναστέλλονται οι καταβολές των προβλεπομένων-οφειλόμενων από τον προϋπολογισμό στα νοσοκομεία ή τ’ ασφαλιστικά ταμεία και θα συνεχίζεται η αφαίμαξη των ΟΤΑ και των υπολοίπων δημόσιων οργανισμών που έχουν διαθέσιμα, με δανεικά και αγύριστα (και "τρελά" επιτόκια). Σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα επιβαρύνει κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, που θα συνεχίσει ν’ ασφυκτιά σε συνθήκες ανυπαρξίας πιστοδοτήσεων και η οικονομία θα μεταβληθεί σε κανονικό ζόμπι.

  Γ. Να συμφωνήσει με τον ESM τους, κατά το δυνατόν, ευνοϊκότερους όρους για την δημιουργία μιας Εναλλακτικής Πιστοληπτικής Γραμμής Στήριξης, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη από τις αγορές ότι ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν είναι μικρός και ότι, επιτέλους, επικρατεί λογική και σοβαρότητα στην Αθήνα. 

  Με συνέπεια να προσφέρουν λογικά επιτόκια, η χώρα να πάρει ανάσες ρευστότητας και η οικονομία να μπορέσει να κάνει τα πρώτα, κοπιαστικά της βήματα προς τα εμπρός, μετά από πολύ καιρό.

  Τι απ’ όλα αυτά, πιστεύετε εσείς, ότι θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας; 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα παραπάνω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων