Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 00:04

  Επενδυτής ή τζογαδόρος;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Quintessential Capital Management (QCM) είναι ένα μικρό hedge fund το οποίο ανήκει (εν μέρει), στον όμιλο Forbes. Tα γραφεία του βρίσκονται στο Midtown Manhattan της Νέας Υόρκης και έγινε γνωστό στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πριν δύο χρόνια (περίπου), όταν αποκάλυψε την περίπτωση της Globo PLC.

  Την Παρασκευή συντάραξε την αγορά για άλλη μία φορά, με τη δημοσιοποίηση μιας αναφοράς-έρευνας σχετικά με την εισηγμένη Folli-Follie. Στην αναφορά παρουσιάζονται συγκεκριμένα στοιχεία, αποτελέσματα εκτενούς διερεύνησης, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και επί τόπου "αυτοψίες" σε καταστήματα. 

  Σαν συμπέρασμα της αναφοράς, διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως η Folli-Follie  είναι σαφώς μικρότερη εταιρεία απ’ όσο δείχνουν οι επίσημες οικονομικές καταστάσεις και επομένως η μετοχή της είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη! Κατά το fund, τα λεπτομερή στοιχεία που δίδονται, εδραιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς ενώ ταυτόχρονα διατυπώνονται εντονότατες αιχμές ως προς την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η εισηγμένη. 

  Τέλος δίνεται η ενημέρωση πως το fund έχει τοποθετηθεί για να κερδίσει από πτώση της τιμής της μετοχής (θέση short). Όχι πως θα είχε κανείς απορία, αλλά η αποκάλυψη αποτελεί νομική υποχρέωση.

  Η εταιρεία απάντησε με δύο ανακοινώσεις την Παρασκευή, στις οποίες διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του QCM. Αυτές ακολουθήθηκαν από μία τρίτη του διευθύνοντος συμβούλου της Folli-Follie κυρίου Τζώρτζη Κοτσολιούτσου, την Κυριακή, στην οποία ενημέρωσε πως θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη. 

  Κανονικά θα περίμενε κανείς, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του επενδυτικού κοινού, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Μέσω π.χ. προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής μέχρι να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα ή, έστω, με την έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή/και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (η αρμοδιότητα για προειδοποιητική ανακοίνωση, είναι λίγο δυσδιάκριτη).

  Δεν έγινε τίποτα! Δεν κουνήθηκε φύλλο! Η απόλυτη νηνεμία!

  Μία από τις πλέον γνωστές εισηγμένες στο ΧΑ, με εξαιρετική φήμη σοβαρότητας και κύκλο εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων  ευρώ, κατηγορείται δημόσια για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού (κατ’ ελάχιστο) και δεν ενδιαφέρεται κανείς από τους επόπτες. Μετοχές και (πολλά) χρήματα αλλάζουν χέρια με ταχύτατους ρυθμούς στο limit down και δεν τρέχει κάστανο, δεν βγαίνει ούτε μία ανακοίνωση από τους αρμόδιους! Νιρβάνα κανονικότατη!

  Όπως ήταν φυσικό, με την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε ενδιαφέροντος από τις αρχές, οι φήμες θέριεψαν μέσα σε λίγα λεπτά. Τα όσα ακούστηκαν, πραγματικά δεν περιγράφονται και μόνο εξαιρετικά έμπειροι είχαν την δυνατότητα ν’ αντιληφθούν την πραγματική σημασία και αξία αυτών που άκουγαν ή έβλεπαν να διαδραματίζονται στο ταμπλό...

  Όπως όλα δείχνουν δε, αν δεν λάβει κατάλληλα μέτρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα πράγματα θα χειροτερέψουν περισσότερο, καθώς το QCM έχει ήδη προαναγγείλει για σήμερα "αιχμηρές, τεκμηριωμένες και συγκλονιστικές απαντήσεις" και το "δεύτερο μέρος της αναφοράς"! Πάντως υπάρχουν πληροφορίες ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Ας ελπίσουμε ότι οι πληροφορίες θα επαληθευτούν και η ανακοίνωση θα είναι κατάλληλων τόνων και μέτρων...

  Το ουσιαστικό της ιστορίας όμως, είναι τι ισχύει στην πραγματικότητα. Έχει δίκιο η εταιρεία ή το hedge fund; Έχουν παραποιηθεί τα στοιχεία των λογιστικών καταστάσεων και ισολογισμών της Folli-Follie ή πρόκειται για φαντασιώσεις των ανθρώπων του QCM; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τα σημεία πώλησης των προϊόντων που ισχυρίζεται η εισηγμένη;

  Σε αυτές και όσες άλλες σχετικές ερωτήσεις προκύπτουν, η απάντηση είναι μία και κοινή για όλες: "Μόνο τα δύο συγκρουόμενα μέρη, γνωρίζουν σίγουρα". Οπωσδήποτε υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες δικαιώνουν άλλοτε την μία και άλλοτε την άλλη πλευρά. Καμία όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που λέγεται "ατράνταχτη απόδειξη". 

  Το μόνο βέβαιο της υπόθεσης είναι ότι, για να βρεθεί η άκρη θα περάσει πολύς καιρός και θα απαιτηθεί πάρα πολλή ερευνητική δουλειά. Θα χρειαστεί ενδελεχής, εξειδικευμένη και σε μεγάλο βάθος διερεύνηση. Χωρίς αυτήν τη διαδικασία, φως δεν θα φανεί και θα υπάρξουν "αθώα" θύματα…

  Γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο και κάνει εξαιρετικά επίκαιρη, μία διαχρονική θέση της στήλης: 

  "Όποιος επιθυμεί να επενδύει στις αγορές θα πρέπει είτε να διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις, εμπειρία και αναγκαίο χρόνο, είτε είναι απαραίτητο ν’ αναθέσει την ευθύνη διαχείρισης σε κάποιον επαγγελματία τον οποίον (μετά από έρευνα) εμπιστεύεται, ελέγχοντας τις επιδόσεις του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα τον μετατάξει από την κατηγορία των επενδυτών, σε εκείνη των παικτών, των τζογαδόρων! Σε εκείνη την κατηγορία. όπου κανένα μέλος της δεν αποκομίζει κέρδη, στη διάρκεια του χρόνου…

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Τίποτα από τα παραπάνω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων