Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Νοε-2017 00:03

  Επενδυτές σανού και δίκες προθέσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποδείχτηκαν σωστές οι κυβερνητικές διαρροές λοιπόν και άρχισε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων PSI με άλλα, λήξεως 2023, 2028, 2033, 2037 και 2042.

  Το συνολικό ύψος των εκδόσεων θα φτάσει τα €29,7 δισ. και τα αντίστοιχα κουπόνια έχουν ορισθεί από το 3,5% (2023) έως και το 4,2% (2042). Ηλίου φαεινότερο πως τα ορισθέντα επιτόκια, απέχουν σημαντικότατα από τις αποδόσεις που υφίστανται αυτήν την περίοδο, στην δευτερογενή αγορά.

  Πράγμα λογικό (σ’ έναν βαθμό), όταν σκεφτεί κανείς ότι οι νέες εκδόσεις θα παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα ενώ θα είναι σαφέστατα πιο αντιπροσωπευτικές της ελληνικής οικονομίας, από εκείνες που ζητούν να αντικαταστήσουν. 

  Αυτό που δεν είναι καθόλου μα καθόλου λογικό όμως, είναι το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις δύο αγορές. Διότι, όταν το δεκαετές ελληνικό ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται μεταξύ 5,5 και 6%, κουπόνι 4,2% για εικοσιπενταετές, μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια εξαπάτησης των επενδυτών, παρά με αντιστοίχιση καλύτερων όρων διαπραγμάτευσης.

  Κάτι σαν να λέμε: "Ζητούμε επενδυτές γι’ απέραντες φυτείες σανού", ένα πράμα…

  Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, η διαδικασία ανταλλαγής θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και η τελική εκκαθάριση έχει οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.

  Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιάσουν αξιόλογες εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

  VVV

  Η Εφημερίδα των Συντακτών σε χθεσινό της ρεπορτάζ ισχυρίστηκε ότι η γνωστή οικονομολόγος κυρία Μιράντα Ξαφά, μιλώντας στο Λονδίνο και σε κλειστή συνάντηση υποψήφιων επενδυτών για την Ελλάδα, εξέφρασε απαισιόδοξες απόψεις και "παρουσίασε στρεβλή εικόνα" για την ελληνική οικονομία.

  Όπως ήταν φυσικό, η κυρία Ξαφά αντέδρασε έντονα, άρχισαν οι αντεγκλήσεις ένθεν κακείθεν, η συζήτηση άναψε και το πράγμα αναμένεται να έχει μεγάλη συνέχεια (και δικαστική).

  Υπάρχει ένα ζήτημα αν η κυρία Ξαφά έχει δίκιο ή άδικο στις απόψεις της, επίσης το γιατί οι επενδυτές απευθύνθηκαν στην κυρία Ξαφά και κάμποσα άλλα, ακόμη.

  Όλα όμως είναι θέματα δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στο κεφαλαιώδες πρόβλημα της ελευθερίας έκφρασης γνώμης. Όχι της κυρίας Ξαφά μόνο, όχι αποκλειστικά του οποιουδήποτε διακεκριμένου στον τομέα του επαγγελματία, αλλά όλων. Όλων, ανεξαιρέτως!

  Για ποιόν λόγο δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει μία αρνητική άποψη για ένα ζήτημα που αφορά την χώρα όπου κατοικεί; Ειδικά όταν αυτό γίνεται σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ συνάντηση και όταν, πιθανότατα, εισπράττει αμοιβή ακριβώς για να εκφράσει  την όποια άποψη έχει σχηματίσει; Δεν πρέπει οι επαγγελματίες να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στους πελάτες τους;

  Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω…

  Για να προσπαθήσουμε δε να επαναφέρουμε την κανονικότητα, έστω και λίγο, από πότε επιτρέπεται σε μία εφημερίδα ή σε οποιονδήποτε άλλον (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) να πραγματοποιεί δίκη των προθέσεων οποιουδήποτε ατόμου; Χωρίς στοιχεία, χωρίς δεδομένα και ετσιθελικά με βάση μόνο την κομματική τοποθέτηση;

  Έχει χαθεί κάθε μέτρο Δημοκρατίας; Έχει απωλεσθεί κάθε αίσθηση δικαιοσύνης στην Ελλάδα της Πρώτης Φοράς Αριστερά;

  VVV

  Υπήρξα μόνιμος κάτοικος του Θριασίου πεδίου επί πολλά, πολλά χρόνια. Η τραγωδία που έπληξε την Μάνδρα και την Νέα Πέραμο έχει γιγάντιες διαστάσεις και ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις. Επιπτώσεις οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της περιοχής που επλήγη.

  Οι ευθύνες πολλές και πολλών. Εξαιρετικά πολλές, εξαιρετικά πολλών Προηγείται όμως το τέλος της τραγωδίας.

  Καλό ταξίδι για τον Παράδεισο και ελαφρύ να είναι το χώμα που θα σκεπάσει τους νεκρούς της τραγωδίας…

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  Facebook: Peter Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων