Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαϊ-2017 00:04

  Συμμετοχή στο QE είπατε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς, αργά αλλά σταθερά, βαδίζουμε προς την πολυπόθητη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι τα επόμενα απαραίτητα βήματα για την έξοδο από την κρίση είναι α) η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, β) η ελάφρυνση του χρέους, γ) η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ποσοτική Χαλάρωση (QE) και δ) η επιστροφή στην ανάπτυξη.

  Όσον αφορά το τέταρτο (και σημαντικότερο) βήμα, έγινε χθες μια γενική περιγραφή του τι είναι αναγκαίο να γίνει, ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά σε βάθος χρόνου και με προοπτικές διατηρησιμότητας. Δύσκολα τα πράγματα, αλλά όχι ακατόρθωτα. Αρκεί να υπάρξει αλλαγή σκεπτικού, στόχευσης και λογικής στις εφαρμοζόμενες πολιτικές...

  Στο ζήτημα της ελάφρυνσης η στήλη έχει αναφερθεί επανειλημμένα, σε παλιότερα κείμενα. Θα δοθεί στη δημοσιότητα (και την ελληνική κυβέρνηση) μια γενική περιγραφή του πλαισίου το οποίο θα εφαρμοστεί. Σημαντικές λεπτομέρειες δεν θα πρέπει ν’ αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται. Ίσως δοθούν δεσμεύσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ν.Τ., χωρίς όμως να παρουσιαστούν δημοσίως.

  Δημόσια ανακοίνωση θα σήμαινε την ύπαρξη συγκατάθεσης από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια (Ολλανδία, Φιλανδία κ.λπ.) που έχουν θέσει σαν προϋπόθεση την έγκρισή τους, σε κάθε φάση του Ελληνικού Προγράμματος. Φυσικά και την Γερμανική Bundestag. Με την Γερμανία να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατο.

  Σε γενικές γραμμές, στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου (δύσκολο) ή αυτό της 15ης Ιουνίου (το πιο πιθανό) τελικά, θα υπάρξει ένα κείμενο παρεμφερές του κειμένου του αντίστοιχου Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 (προσοχή αρχείο pdf). Τα εμπόδια τα οποία απομένουν,  σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr και όπως έχει ενημερώσει η στήλη παλαιότερα, είναι φραστικής υφής με νομικές προεκτάσεις. Αν το πλάνο θα εξειδικευτεί περαιτέρω και θα εφαρμοστεί μετά τον Ιούλιο του 2018, εξαρτάται απολύτως από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

  Τέλος, τα ζητήματα του QE και της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγων, θα πρέπει να θεωρηθούν αλληλένδετα και να εξετάζονται κάτω από ένα ενιαίο πρίσμα. Διότι, π.χ.  υπάρχουν πληροφορίες ότι, μεγάλος αριθμός μελών του Governing Council της Κεντρικής Τράπεζας, έχει θέσει σαν προϋπόθεση την πραγματοποίηση της εξόδου στις αγορές, πριν την έγκριση της συμμετοχής στο QE. Ούτως ώστε να έχει το Συμβούλιο την δυνατότητα να παρακάμψει την πολύ χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα των Ελληνικών τίτλων (βρίσκονται 3 ή 4 βαθμίδες– ανάλογα τον οίκο αξιολόγησης –από τα αποδεκτά από την Ε.Κ.Τ. επίπεδα και η αγορά τους δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αποδοχή τους προς ενεχυρίαση, ώστε να ισχύει αυτόματα το υπάρχον waiver)  Εάν αυτή η πληροφόρηση αληθεύει (που μάλλον αληθεύει, καθώς υπάρχουν διαρροές από πολλαπλές πηγές για προετοιμασία μίας έκδοσης είτε τον Ιούλιο, είτε τον Σεπτέμβριο), θα μπορούσε να σημαίνει μια επιπλέον (σημαντική) καθυστέρηση στην ένταξη στο QE.

  Ανεξάρτητα όμως από εάν ισχύει η παραπάνω πληροφόρηση, χθες δημοσιεύτηκε συνέντευξη στο Reuters, του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Τ. Benoit Coeure. Ο κύριος Κερέ, είναι ένα από τα ισχυρότερα μέλη του Συμβουλίου και τα όσα λέει, έχουν ιδιαίτερα σημαντική βαρύτητα. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα σημεία περί την νομισματική πολιτική που ανέφερε κατά την συνέντευξη, ήταν και εκείνο που αφορούσε την συμμετοχή της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση. Η οποία για να επιτευχθεί "Η Ελλάδα…. θα πρέπει να περάσει ορισμένα ακόμη εμπόδια προτού η ΕΚΤ εξετάσει την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων…". Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η Ελληνική συμμετοχή θα εξεταστεί στην συνάντηση του Συμβουλίου την 20η Ιουλίου. Αν όχι αργότερα. Καθώς η αμέσως προηγούμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την 8η Ιουνίου (στο Ταλίν της Εσθονίας), δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα από το Eurogroup της 15ης

  Όμως μια απόφαση για αγορά ομολόγων μιας χώρας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Χρειάζεται ένα ικανό χρονικό διάστημα, για να "χωνέψουν" το νέο οι αγορές. Η μέχρι τώρα εμπειρία, έχει δείξει ότι η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ικανοποιητικό διάστημα, αυτό των δύο μηνών. Δηλαδή, εάν υπάρξει θετική απόφαση τον Ιούλιο, οι αγορές θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο (προς το τέλος).

  Όμως, στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος. Και ένας από τους (αυστηρούς) κανόνες εφαρμογής του QE  προβλέπει ότι, δεν γίνονται αγορές ομολόγων, στην διάρκεια του χρόνου που μια χώρα σε πρόγραμμα, βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

  Με τα παραπάνω δεδομένα καθώς και ότι:

  1. Η Ε.Κ.Τ. έχει ήδη ανακοινώσει πως, κατά πάσα πιθανότητα, η Ποσοτική Χαλάρωση σταματά τον Δεκέμβριο του 2017

  2. Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης επιβεβαιώνουν την παραπάνω απόφαση της Φρανκφούρτης και

  3. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει έμπρακτα αποδείξει ότι χρησιμοποιεί κάθε μέσο και τρόπο για ν’ αγοράσει χρόνο παραμονής στην εξουσία (που πληρώνουν οι φορολογούμενοι βεβαίως, βεβαίως)

  ΠΟΣΟ πιθανό βρίσκετε να συμμετάσχει τελικά η Ελλάδα στο QE;

  Πέτρος Λάζος

  petros.lazos@capital.gr

  Twitter: @Marketelf

  Facebook: Peter Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ