Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Σεπ-2018 00:02

  Δεν φτάνει να σε στηρίζουν οι ξένοι...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Δεν φτάνει να σε στηρίζουν οι ξένοι...

  Είναι αλήθεια πως οι ξένοι στηρίζουν αναφανδόν την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. 

  Με βάση αυτή τη διαπίστωση είναι πολύ πιθανό να επιτρέψουν την αναβολή των περικοπών των συντάξεων, την οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση για τις αρχές του 2019 προκειμένου να την βοηθήσουν να πάει με καλύτερες προϋποθέσεις στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης ή έστω του Σεπτεμβρίου του 2019. 

  Το πιθανότερο όμως είναι πως τούτο λίγο μπορεί να ωφελήσει την κυβέρνηση, η φθορά της οποίας μοιάζει πλέον αμετάκλητη καθώς έχει σχηματίσει απέναντί της ένας συμπαγές μέτωπο 75-80% της κοινής γνώμης που έχει κλείσει τα αυτιά στα επιχειρήματά της και παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχο όσο γνωρίζει πως  κρατούν το τιμόνι της χώρας τα στελέχη της, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό. 

  Η διαχείριση του Μακεδονικού και κυρίως των θεομηνιών του καλοκαιριού ήταν οι σταγόνες που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει. 

  Δεν υπάρχει κυβέρνηση στο παρελθόν με τόσο μικρή αποδοχή, τόσο μεγάλη αρνητική διάθεση με μηδενική ανοχή που να έχει μακροημερεύσει με (ή χωρίς) δημοκρατικές διαδικασίες έστω και με την αμέριστη στήριξη των ξένων. 

  H αδυναμία να βρει στελέχη πρώτης γραμμής στον ανασχηματισμό που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα στο Κέντρο είναι χαρακτηριστική. Φθαρμένα πρόσωπα όπως της Ξενογιαννακοπούλου και της Παπακώστα ανέδειξαν το πρόβλημα όχι τη λύση του.

  Ποιοι και γιατί στηρίζουν...

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: ποιοι είναι οι ξένοι που τη στηρίζουν και γιατί το πράττουν;

  Κυρίως μιλάμε για τους δανειστές, εταίρους στην Ε.Ε., συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και τρίτες ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα.

  Οι Ευρωπαίοι...

  Οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ε.Ε. είναι η Γερμανία και η Γαλλία που συνήθως είναι σε θέση να διαμορφώσουν πλειοψηφικές αποφάσεις τόσο στα όργανα της Ευρωζώνης όσο και της Ε.Ε.

  Αμφότεροι οι δυο μεγάλοι παίκτες της Ε.Ε. στήριξαν όλες τις κυβερνήσεις που είχαν προηγηθεί και είχαν την λαϊκή αποδοχή και τη σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία νομιμοποίησης. 

  Είναι αλήθεια πως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο αυστηροί στην τήρηση των συμφωνιών του μνημονίου και έχουν αποδεχτεί μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική και αναστολή των μεταρρυθμίσεων που αφήνει την χώρα σε τέλμα. Απλά μοιάζει να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο καθώς σε σχέση με την περίοδο 2010-12 οι συνθήκες έχουν αλλάξει στην Ευρώπη λόγω της ανόδου των Ευρωσκεπτικιστών.

  Αν είχαν έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση θα είχαν μια Ελλάδα διχασμένη, πολιτικά ασταθή, οικονομικά σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και έναν επιπλέον πονοκέφαλο δίπλα στο Brexit, τις εξελίξεις στην Ιταλία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ του Τραμπ, το μεταναστευτικό κλπ. 

  Στηρίζοντας μια κυβέρνηση οπορτουνιστών οι οποίοι για τα οφέλη της εξουσίας (καρέκλες) μεταστράφηκαν από ευρωσκεπτικιστές σε ευρωθιασώτες αφαιρούν, προσωρινά τουλάχιστον, ένα από ζέοντα προβλήματα...

  Εξάλλου η ίδια η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης ή χαλάρωσης και διάλυσης. Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και για την Ελλάδα ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν πανευρωπαϊκά και την αξιολόγηση της γεωπολιτικής της σημασίας.

  Μετά την "κολοτούμπα” του 2015 οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα λόγο να μην στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία  μπορεί να μην μεταρρύθμισε την Ελλάδα προς το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών και οικονομιών αλλά εξαφάνισε το κίνημα των αγανακτισμένων και εξασθένισε το Ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα.
   
  Οι Γερμανοί τους οποίους το εθνολαϊκίστικο μέτωπο είχε αναδείξει σε εχθρούς της χώρας ξανάγιναν... φίλοι μας και οι σχέσεις με την Ρωσία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από την εποχή του εμφυλίου. 

  Όμως μπορεί η κ. Μέρκελ, ο κ. Μακρόν και ο κ. Μοσκοβισί να κάνουν όλα τα χατίρια στον κ. Τσίπρα, στο ελληνικό άτυπο 4ο πρόγραμμα εμπλέκονται και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ που καταλαβαίνουν λιγότερα από πολιτικές σκοπιμότητες. 

  Επιπλέον η χώρα από τον περασμένο Αύγουστο είναι εκτός προγράμματος και οι αγορές θα είναι ακόμη πιο αυστηροί κριτές από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

  Οι ΗΠΑ

  Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δυτική συμμαχία στο πλαίσιο της αναβίωσης των νεοθωμανικών βλέψεων της νέας πολιτικής ελίτ της γείτονος, οι ηγέτες της δυτικής συμμαχίας αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε πιστότερο και ισχυρότερο τοποτηρητή στην περιοχή. 

  Ο περιορισμός των αντιμερικανικών αντιδράσεων λόγω της ζάλης που έχει προκαλέσει η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα το 2015 μοιάζει με μάνα εξ ουρανού σε μια δύσκολη συγκυρία για την Δυτική συμμαχία στην περιοχή.

  Οι Αμερικάνοι είναι  απίθανο να έρχονταν σε ρήξη με οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν βάζει θέμα απομάκρυνσης από τη Δύση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια αριστερή κυβέρνηση που συνεισφέρει στην εκτόνωση του αντιαμερικανικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. 

  Η Κίνα 

  Η Ελλάδα είναι η εγγύτερη νότια  πύλη της Ευρώπης προς την Κίνα. Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην χώρα και γι’ αυτό όφελός της είναι να συνεργάζεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλέγει ο ελληνικός λαός, η οποία δεν απειλεί τα συμφέροντά της. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ από ταραχοποιός και εμπόδιο σε εξαγορές όπως του ΟΛΠ έχει εξελιχθεί σε προβλέψιμο συνεργάτη που προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις.

  Η Κίνα επιθυμεί την Ελλάδα σταθερή και εντός της Ε.Ε. για να έχει μέσω αυτής πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον έχει την μικρότερη επιρροή από τους δύο άλλους παράγοντες στις εσωτερικές εξελίξεις. 

  Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι

  Είναι αλήθεια πως όλοι οι εταίροι και σύμμαχοι είχαν ανησυχήσει με την ραγδαία άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και εξέπεμπαν συνθήματα εναντίον της Ε.Ε. και της Δύσης. Μετά τη "μεταστροφή" του Καλοκαιριού του 2015 διαπίστωσαν πως το αρνητικό κλίμα εναντίον τους στην ελληνική κοινωνία έχει εξασθενίσει σημαντικά καθώς ένας βασικός μοχλός των πεζοδρομιακών αντιδράσεων είχε μεταστραφεί υπέρ προκειμένου να απολαύσει όσο γίνεται περισσότερο τα "καλούδια" της εξουσίας.

  Η εκτόνωση του ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα ενδεχομένως να αποτελεί ένα μοντέλο διαχείρισης του προβλήματος πανευρωπαϊκά όχι μέσω της ανακοπής και αντιπαράθεσης αλλά αφήνοντας το φαινόμενο να εξελιχθεί και το χρόνο να επιφέρει την φθορά.

  Αλήθεια είναι επίσης πως οι ξένοι θα επιθυμούσαν η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μην λήξει το 2019. Κανείς δεν ξέρει πως θα πολιτευτεί ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση. Είναι απίθανο όμως να επιχειρήσουν να πάνε κόντρα στα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας που διάκειται εχθρικά προς την κυβέρνηση.
   
  Το λογικό είναι να επιχειρήσουν, με μια ουδέτερη στάση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις,  να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από την  ελληνική κοινωνία ασχέτως των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία.

  Μετά την "εξημέρωση”των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το φυλοδυτικό- φιλοευρωπαϊκό μπλοκ στην ελληνική κοινωνία ξεπερνά τα 2/3 σε αποδοχή. Επιθυμία τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει το ένα από τα δύο κόμματα  που θα εναλλάσσονται στην εξουσία.

  Για να το πετύχουν αυτό όμως δεν πρόκειται να πάνε κόντρα στα 2/3 που έχουν άλλη άποψη.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει και μετά τις εκλογές ο δεύτερος πολιτικός πόλος θα πρέπει να ανακτήσει την ζώνη δυνητικής πολιτικής επιρροής πάνω από το 35% και της ανοχής πάνω από το 45-50%. Κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή δεν μοιάζει εφικτό καθώς εκτός από την αδυναμία μετεξέλιξης σε κεντροαριστερό σχήμα, εκφράζει τις παθογένειες του παλιού περισσότερο από τα παλιά κόμματα και προβληματίζει πλέον με τι αδυναμίες διαχείρισης που εμφανίζει.

  Οι εταίροι θα του κάνουν τα χατίρια, αλλά ακόμη και τις συντάξεις να μην  κόψει πριν τις επόμενες εκλογές και επιδόματα και διορισμούς να μοιράσει είναι δύσκολο να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα...  

  Τούτο είναι απίθανο να μην το γνωρίζουν οι ξένοι αλλά θα τον στηρίξουν μέχρι τέλος γιατί δεν έχουν κανένα λόγο να μην το κάνουν. Το ίδιο βέβαια θα κάνουν και με τον επόμενο. 

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων