Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 00:02

  Η υποχώρηση και η κατάρρευση...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η υποχώρηση και η κατάρρευση... 

  Αν θυμάμαι καλά ο Γκυ Ντεμπόρ αναφερόμενος στην πραγματικότητα της καταναλωτικής εποχής που ακολούθησε τη βιομηχανική επανάσταση στο έργο του  "Κοινωνία του Θεάματος” αναφέρει κάπου δεν μας κάνει η κοινωνία όπου το ό,τι δεν κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από πείνα θα υποκατασταθεί από τον κίνδυνο να πεθάνουμε από πλήξη...  (Αν δεν είναι ο Ντεμπόρ θα είναι ο Ραούλ Βανεγκέμ στο "Επανάσταση της Καθημερινής Ζωής”)...

  Σ΄ αυτήν την περίοδο φαίνεται πως έχει εισέλθει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να προσεγγίσουν γεωγραφικά αυτήν την επικράτεια ως παράνομοι μετανάστες. 

  Οι περισσότεροι γοητεύονται σήμερα με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κοινότητες των ψηφιακών αλυσίδων (blockchains) στη δημιουργία νομισμάτων εκτός κρατικής επιτήρησης και της εποπτείας των Κεντρικών Τραπεζών. Δεν βλέπουν πως οι ψηφιακές κοινότητες αμφισβητούν ευθέως τη στρατηγική υπηρεσία που προσφέρει τους δυο-τρεις τελευταίους αιώνες το έθνος κράτος σε κάποιον. Δηλαδή, του αυτοπροσδορισμού και της ταυτοποίησής  του μέσω της καταχώρησης σε μια ομάδα με κοινές συνήθειες, ενδιαφέροντα, (συχνά και θρησκεία), γλώσσα και θέση στον κόσμο.

  Κάποτε την εποχή των  κλειστών κοινωνιών η αριστοκρατία ήταν κληρονομική  υπόθεση. Στις μέρες μας είναι ζήτημα επιλογής και κυρίως προσπάθειας... Στις ανοιχτές κοινωνίες ο καθένας μπορεί να αποκτήσει υλικά και πνευματικά εφόδια που ορίζουν κάποια ξεχωριστή κατηγορία.

  Στην κορυφή της πυραμίδας της οικονομικής αριστοκρατίας δεν βρίσκονται  συνήθως όσοι κληρονόμησαν ή από τύχη απέκτησαν κάποιο "χοντρό πορτοφόλι” αλλά οι κερδοσκόποι που αντιλαμβάνονται από νωρίς τις συνέπειες της πνευματικής και συναισθηματικής ανωριμότητας των άλλων και κυρίως του πλήθους...

  Υπό αυτό το πρίσμα το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στο μικρό και απομακρυσμένο "χωριό” μας μπορούμε να το πιθανολογήσουμε καλύτερα παρατηρώντας τι συμβαίνει στον κόσμο των αγορών (αλλά και της κατανομής της γεωπολιτικής ισχύος) παρά τις αποφάσεις του Τσακαλώτου ή του Τσίπρα που συνεχίζουν να πιστεύουν (ή έτσι προσπαθούν να μας πείσουν) στην άμωμο σύλληψη...

  Τουτέστιν, πως μπορεί να προκύψει οικονομική ανάκαμψη με capital controls, με δήμευση περιουσιών και εισοδημάτων μέσω φόρων και εισφορών, με ημιθανείς τράπεζες και συνεχείς προσπάθειες χειραγώγησης του τύπου και της δικαιοσύνης.Ποιος εχέφρων θα φέρει τα λεφτά του να τα επενδύσει σε τέτοιο βούρκο;

  Οι τελευταίες εξελίξεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

  α) Η γραμμή του μετώπου.... 

  Η αλήθεια είναι πως τα κέρδη του ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο οι επιχειρήσεις του "πατριάρχη” των απανταχού δεικτών του S&P 500 ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Περίμεναν αύξηση 7,6% και προέκυψε σχεδόν η διπλάσια. 

  Τα θεμελιώδη στοιχεία των περισσότερων επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι καταπληκτικά. 

  Παρ’ όλα αυτά τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς οι τιμές των μετοχών (και κατά συνέπεια οι χρηματιστηριακοί δείκτες) δεν ανεβαίνουν. Όταν οι μετοχές δεν ανεβαίνουν παρά τις ομοβροντίες θετικών ειδήσεων και εκθέσεων κάτι άσχημο επωάζεται στις αγορές και την οικονομία.  Το αντίθετο συμβαίνει όταν οι ειδήσεις είναι αρνητικές και οι τιμές των μετοχών αρχίζουν να "τσιμπάνε”.

  Την εβδομάδα που πέρασε η κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων αγορών έχασε περί τα 800 δισ. δολάρια παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία που συνεχίζουν να εμφανίζουν οι εταιρείες. Κατά το Bloomberg  η κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών διαμορφώθηκε στα 80,3 τρισ. δολάρια έναντι 87-88 τρισ. στις αρχές του 2018. Το 2015 είχε φτάσει στα 75 τρισ. και το 2016 είχε διορθώσει μέχρι τα 55 τρισ. δολάρια.

  ΠΙΝ

  Αν ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα οι αγορές θα μπορούσαν να είναι η εφαρμογή αμφοτέρων με τον ίδιο τρόπο. 

  Καθώς το μέτωπο του S&P έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση η διατήρησή του μοιάζει δύσκολη πόσο μάλλον η συνέχιση της επέλασης.  Ο Κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών έχει αναδειχτεί σε ένα ψυχολογικό φράγμα η καθοδική διάσπαση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροφοδοτούμενη πτώση. 

  ΠΙΝ

   

  β)Η  αμφισβήτηση του προφήτη... 


  Ο πλέον χαρισματικός επιχειρηματίας και οραματιστής των τελευταίων χρόνων ο Ελον Μασκ την εβδομάδα που πέρασε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που παρακολουθούν τη ναυαρχίδα του ομίλου του, την Tesla, σχεδόν έβρισε τους αναλυτές που έκαναν ενοχλητικές ερωτήσεις. 

  Στους παλιότερους θύμισε τον Τζεφ Σκάλινγκ τον επικεφαλής της Ενρον όταν τον Απρίλιο του 2001 αποκάλεσε "μ...” κάποιο αναλυτή που ρωτούσε για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει να παρουσιάζει θετικές ταμειακές ροές.  Λίγους μήνες αργότερα η Ενρον κατέρρευσε συμπαρασύροντας ολόκληρο τον ενεργειακό κλάδο και ο ίδιος ήταν πίσω από τα κάγκελα.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ελον Μασκ είναι ένας ευφυής επιχειρηματίας που αν τα καταφέρει μέχρι το τέλος θα κάνει τα είδωλα των Μπιλ Γκέιτς και Στηβ Τζομπς που επινόησαν και υλοποίησαν  επαναστατικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες να "θαμπώσουν”. Αμφότεροι οι τελευταίοι όμως έχτισαν εταιρείες που ήταν ικανές να συγκεντρώνουν ρευστότητα με την οποία χρηματοδοτούσαν τις ανακαλύψεις τους. Η Tesla συνεχίζει να "καίει” ακόμη περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα παράγει.

  Οι αγορές στάθηκαν γενναιόδωρες και έδωσαν στον Μασκ αφειδώς δισ. για να προχωρήσει. Περιμένουν την ανταμοιβή τους. Αν τις απογοητεύσει μπορεί να τον "τσαλακώσουν” πριν το καταλάβει... Είναι βέβαιο πως θα βρεθεί ο επόμενος να συνεχίσει το έργο. 

  Το πρόβλημα με ανθρώπους όπως ο Μασκ που γνωρίζουν τόσο νέοι τόσο μεγάλη αναγνώριση, πλούτο και δύναμη είναι η επάρκεια συναισθηματικής ωριμότητας ικανής να διαχειριστούν τα δεδομένα αυτά..

  γ) Η φούσκα της υπερχρέωσης...

  Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικών χαλαρώσεων έχει δελεάσει τις απανταχού επιχειρήσεις να δανειστούν. Όταν ο δανεισμός είναι εύκολος οι συνετοί δανείζονται για να κάνουν δουλειές και οι λοιποί για να επωφεληθούν με επιστροφές κεφαλαίου και αγορές ιδίων μετοχών.

  (Αυτά στις ΗΠΑ σε μπανανίες όπως η Ελλάδα όπου οι βασικοί μέτοχοι είναι και διευθυντές συχνά τα τραπεζικά δάνεια γίνονται μισθοί και εν συνεχεία  φυγαδεύονται στο εξωτερικό...).

  Την εβδομάδα που πέρασε η S&P Global  ανέφερε πως το 37% των επιχειρήσεων της υφηλίου είναι υπερχρεωμένο. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 5 μονάδες υψηλότερο από εκείνο του 2007, λίγο πριν το κραχ του 2008.

  δ) Το ταμπλό λέει αλήθειες... 

  H επίθεση του Hedge Fund στην εταιρεία δεν είναι τυχαία σε σχέση με τη γενικότερη συγκυρία. Δεν είχε κανένα νόημα να επιτεθούν στη ΔΕΗ που με κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. μοιάζει τελειωμένη υπόθεση ή τις τράπεζες που τα τελευταία 6 -7 χρόνια περνάνε με επιτυχία stress test και οι μετοχές κοντεύουν να βρουν πετρέλαιο από το βάθος που βρίσκονται. 

  Το πλήγμα στην ελληνική πολυεθνική θα έχει επιπτώσεις στην φήμη των ελληνικών επιχειρήσεων συνολικότερα. 

  Η μετοχή της FF  εμφάνιζε σημάδια αδυναμίας τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τα μεγέθη της εταιρείας και τις προοπτικές της. 

  Πριν λίγο καιρό η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2017 κέρδη 212 εκατ. ευρώ έχοντας στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, με τιμή 15  ευρώ,  μια  κεφαλαιοποίηση κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ. Ήταν παράδοξο να εμφανίζει Ρ/Ε 6 όταν άλλες εταιρείες με παρόμοια χαρακτηριστικά εμφάνιζαν διπλάσιο.  Τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2014 ήταν 145 εκατ. και το 2015 186,6  εκατ. ευρώ.

  Στις αρχές του 2015 όταν η ελληνική αγορά κατέρρεε λόγω των πολιτικών εξελίξεων η μετοχή διαπραγματευόταν πάνω από τα 30 Ευρώ. Από τότε ενώ οι μετοχές των υπόλοιπων πολυεθνικών κινούνταν ψηλότερα ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές αυτή ακολουθούσε χαμηλή πτήση. 

  Για κάποιους αυτό έμοιαζε ευκαιρία. Για κάποιους άλλους απλά ύποπτο... 

  Δεν γνωρίζω τη συνέχεια καθώς η εταιρεία κατέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του hedge fund που της επιτέθηκε. Όσοι έχουν παρακολουθήσει παρόμοιες περιπτώσεις στις διεθνείς αγορές συνήθως γνωρίζουν πως  οι εξελίξεις είναι αρνητικές. 

  Η αδυναμία της μετοχής να αντιδράσει την Παρασκευή δεν είναι καλό μήνυμα. Επιπλέον της προσοχής δεν πρέπει να διαφύγουν οι μετοχές που δέχθηκαν εξ αντανακλάσεως πιέσεις... 

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων