Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 02-Φεβ-2018 00:02

    Σπίρτο σε κατάξερο κάμπο...

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Κώστα Στούπα 

    1) Σπίρτο σε κατάξερο κάμπο...

    Δεν ξέρω τι "καπνίζουν” στην κυβέρνηση αλλά και στην παρέα των δανειστών που τα βλέπουν όλα ρόδινα και διαφημίζουν την καθαρή έξοδο στις αγορές. Τα στοιχεία της οικονομίας συνεχίζουν ωστόσο να προβληματίζουν.

    Το νέο στοιχείο που προστέθηκε στο καθημερινό ισοζύγιο είναι η μείωση κατά 2,9% του όγκου πωλήσεων του λιανικού εμπορίου το Νοέμβριο όταν υποτίθεται πως η οικονομία γύρισε σελίδα.

    Το πλέον ενδεικτικό της αρνητικής αυτής εξέλιξης είναι πως η μεγαλύτερη μείωση κατά 7,2% καταγράφηκε στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Τρόφιμα, ποτά, καπνός παρουσίασαν μείωση 4,5%. Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων εμφάνισαν μείωση 3,7%.

    Στον αντίποδα, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά σε έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακό εξοπλισμό με 11,6%.

    Η πρώτη πρόχειρη ερμηνεία για την αύξηση στις πωλήσεις επίπλων και οικιακού εξοπλισμού είναι πως σημαντικό μέρος της ζήτησης προέρχεται από τη μόδα της μετατροπής ακινήτων σε μονάδες που ενοικιάζονται σε ξένους μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Προτιμότερο ασφαλώς από τη μόδα των σουβλατζίδικων αλλά πρόκειται για δραστηριότητα στο πλαίσιο της "μονοκαλλιέργειας” του τουρισμού.

    Έχω ακούσει από δεκάδες γνωστούς και αγνώστους τους τελευταίους μήνες πως δραστηριοποιήθηκαν στη νέα αυτή κατηγορία.

    Η μείωση των πωλήσεων τροφίμων όμως στα μεγάλα καταστήματα δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να προσπεράσουμε χωρίς περίσκεψη. Τα μεγάλα καταστήματα είναι εκείνα που έχουν τις χαμηλότερες τιμές και προσελκύουν κατά βάση τα χαμηλότερα εισοδήματα.

    Προσθέστε στο παραπάνω στοιχείο και αυτό που γράφαμε προχτές πως το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν οι επενδύσεις κατά 5,8% και θα έχετε ένα σοβαρό ερωτηματικό για το πεδίο από το οποίο θα προκύψει η πολυπόθητη ανάπτυξη...

    Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την πορεία της οικονομίας ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακολουθούν μια θερινή περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε νέο ρεκόρ επισκέψεων στη χώρα από ξένους γεγονός που σημαίνει την ανάλογη εισροή χρημάτων...

    Η πολιτική ανάγνωση

    Η κατάσταση αυτή όταν συνδυάζεται με δηλώσεις σαν αυτές του κ. Βίζερ ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις για την κυβέρνηση κατά πρώτον αλλά και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

    Δήλωσε ("έδωσε στην ψύχρα”) ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung:

    "Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε τους στόχους του προγράμματος, πέρα από τη σημερινή...

    ...Είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν την Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη".

    Μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης, όπως δείχνουν τα στοιχεία παρά την έξοδο του ελληνικού κράτους στις αγορές για να δανειστεί με 3-3,5%, θα δημιουργούσε αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις.

    Η "ευκαιρία” που δίνει το "Μακεδονικό” στην ανάδυση εκ νέου, του εν υπνώσει αντισυστημικού μπλοκ που είχε ακολουθήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παλιότερα αλλά από τους οποίους "αδειάστηκε” στη συνέχεια, μοιάζει με σπίρτο σε κατάξερο κάμπο...

    Μεγάλη αναταραχή, μεγάλη ευκαιρία όπως έλεγε ο Μάο και αρέσκονταν να επαναλαμβάνουν τα νεοτρωκτικά του κράτους που παρίσταναν τους αριστεριστές...

    Ο περίγυρος

    Τις εξελίξεις στον ελληνικό μικρόκοσμο όμως θα πρέπει να τις δούμε σε συνάρτηση με την κατάσταση στη διεθνή οικονομία.

    Της προσοχής μας δεν πρέπει να διαφύγει πως κατά το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη κατά 2,6%. Τούτο παραμένει δυναμική συνεισφορά αλλά υπολείπεται των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,9%.

    Να σημειωθεί πως πρόκειται για τρίμηνο μείωσης των φορολογικών συντελεστών και επαναπατρισμού με ευνοϊκούς όρους στις ΗΠΑ κεφαλαίων που διατηρούσαν οι επιχειρήσεις σε φορολογικούς παραδείσους ή άλλες χώρες.

    Την ίδια περίοδο που στις ΗΠΑ το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 2,6% η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,8%.

    Ο David Rosenberg της Gluskin σημείωσε πριν λίγες μέρες πως η άνοδος των μετοχών κάνει τους Αμερικάνους να νιώθουν πλουσιότεροι και γι’ αυτό ξοδεύουν περισσότερα και εξοικονομούν λιγότερα. Πρόκειται για ένα κλασσικό δείγμα της τελευταίας φάσης ενός ανοδικού κύκλου, είπε ο ίδιος.

    Επίσης ο πρώην πρόεδρος της Fed που θα μπορούσε να ονομαστεί και αρχιερέας πασών των "φουσκών” τις τελευταίες δεκαετίες μιλώντας στο Bloomberg TV ανέφερε ότι "υπάρχουν δύο "φούσκες" τώρα, έχουμε μια "φούσκα" στο χρηματιστήριο και μια "φούσκα" στην αγορά ομολόγων.

    Στο τέλος της ημέρας, η "φούσκα” των ομολόγων θα είναι το μεγάλο ζήτημα".

    Ίσως αυτό να αποτελεί μια ερμηνεία για τη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων σε ένα σύστημα που ξεχειλίζει από ρευστότητα και τα μεγάλα συνταξιοδοτικά κεφάλαια που είναι οι ελέφαντες του παγκόσμιου συστήματος είναι υποχρεωμένα τα 2/3 των τοποθετήσεων να τα έχουν σε αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος.

    2) Πρωτοφανής φορολογική αδικία...

    Κύριε Στούπα,

    Θέλω να καταγγείλω μια πρωτοφανή φορολογική αδικία, που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Η αδικία αυτή υπάρχει στο άρθρο 42 του νόμου 4172/2013. Σύμφωνα με αυτό, απαλλάσσονται από τον φόρο όλοι όσοι έχουν κέρδη από μετοχές (εφόσον κατέχουν λιγότερο από το 0,5% της εταιρείας, δηλαδή δεν είναι μεγαλομέτοχοι), δηλαδή το 99% των επενδυτών, αλλά δεν απαλλάσσονται όσοι έχουν παράγωγα μετοχών. Έτσι, εγώ που έχω παράγωγα μετοχών πληρώνω φόρο 24% (15% άμεσος φόρος + 9% εισφορά αλληλεγγύης γιατί τα κέρδη προστίθενται στο μισθό μου για τον υπολογισμό της). Η ίδια η εφοριακός απόρησε και μου είπε "μα όλος σας ο μισθός πάει στην εφορία για να καλύψει τον φόρο των κερδών σας".

    Έχω προσπαθήσει επανειλημμένα να μιλήσω με τα αρμόδια πρόσωπα του υπουργείου οικονομικών αλλά απλά προσπαθούν να κερδίζουν χρόνο.

    Θα ήθελα τη γνώμη σας για την παράδοξη αυτή φορολόγηση και αν έχετε κάποια ιδέα για το πώς θα μπορούσα να κινηθώ ώστε να μην αναγκαστώ να φύγω από τη χώρα.

    Αρης Π.

    Υ.Γ. Δε μπορώ να αγοράσω καινούριο αυτοκίνητο, που το χρειάζομαι άμεσα, γιατί τα λεφτά που θα έδινα για αυτό θα πρέπει να τα δώσω στην εφορία το καλοκαίρι.

    kostas.stoupas@capital.gr 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων