Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιαν-2018 00:02

  Τα "καλύτερα" έπονται...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τα "καλύτερα" έπονται...

  Οι εξελίξεις έφεραν ράλι... και υπάρχει συνέχεια...

  Η φράση του κ. Ντάιζελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα πως με Τσακαλώτο και Τσίπρα όλα έγιναν πιο εύκολα υπό άλλες προϋποθέσεις θα αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος.

  Η κοινωνία όμως συνεχίζει να είναι απηυδησμένη με τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα για το αύριο και για ψυχοπροφυλακτικούς λόγους αποφεύγει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η κοινωνία θα αναγκαστεί να βγει από το λήθαργο της αποστασιοποίησης όταν φανεί στον ορίζοντα ο χρόνος των εκλογών.

  Η κατάσταση που διάγουμε μοιάζει με Σάββατο μεσημέρι ενός ΣΚ που αναμένεται ξένοιαστο με πολλές θετικές ή ουδέτερες εξελίξεις. Τη Δευτέρα όταν επιστρέψουμε στην πραγματικότητα μπορεί να μας περιμένει η απόλυση...

  Μέχρι τη Δευτέρα όμως μας χωρίζει μια αιωνιότητα.

  Υπάρχει μια "Win-Win” κατάσταση τους προσεχείς μήνες για την Ελλάδα η οποία έχει αρχίσει ήδη να προεξοφλείται τόσο από την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων όσο και την άνοδο του χρηματιστηρίου.

  Κατ΄ αρχήν ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, αφού το μέσον της θητείας της κυβέρνησης είναι πίσω.

  Οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν το Φθινόπωρο του 2019, την Άνοιξη του 2019 ή το Φθινόπωρο του 2018 ή την Άνοιξη του 2018. Μεταξύ αυτών σαν πιθανότερη περίοδος αναδεικνύεται το Φθινόπωρο του 2018.

  Ο συμβιβασμός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις μνημονιακές υποχρεώσεις έχει απομακρύνει το κίνδυνο ρήξης και Grexit. Ακόμη και το Φθινόπωρο του 2019 να γίνουν οι εκλογές και να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ορίζοντα δεν υπάρχουν οι απειλές της ρήξης, της άτακτης χρεοκοπίας και ενός Grexit.

  Βέβαια υπάρχει η εξόντωση της μεσαίας τάξης, το πελατειακό κράτος, η υπερφορολόγηση και η αδυναμία οικονομικής ανάπτυξης. Και σε αυτές τις συνθήκες όμως υπάρχουν κατηγορίες της οικονομίας που επιβίωσαν και αντέχουν...

  Το 2012 σχημάτισαν κυβέρνηση οι Σαμαράς, Βενιζέλος κλπ αλλά η ανερχόμενη δύναμη και πιθανή μελλοντική κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η αγορά φοβόταν αυτή την εξέλιξη και αυτό φάνηκε από την πορεία των καταθέσεων.

  Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 όταν δρομολογήθηκε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ξεκίνησε το τελευταίο κύμα φυγής των καταθέσεων που από 160 δισ. έπεσαν στα 120 δισ. ευρώ.

  Τώρα στον ορίζοντα δεν υπάρχει ανερχόμενη πολιτική δύναμη η οποία να απειλεί με ρήξη και ολική κατάρρευση.

  Με βάση τις δημοσκοπήσεις ο πιθανότερος νικητής των επόμενων εκλογών είναι η Ν.Δ. Τα ερωτήματα για τις επόμενες εκλογές έχουν να κάνουν με το αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 20-25% προκειμένου να κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση και ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στη Κεντροαριστερά ή το Κίνημα Αλλαγής θα ξεπεράσει το 10% και θα αποκτήσει λόγο στις εξελίξεις...

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα με παγιωμένη βάση ακόμη, κατά συνέπεια εύκολα μπορεί να "ξεφουσκώσει” όπως ακριβώς "φούσκωσε” τις μέρες της αγανάκτησης.

  Ενώ το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να προεξοφλεί τις θετικές εξελίξεις, η επιστροφή των καταθέσεων θα αργήσει μέχρι να διαφανεί πως η χώρα έχει τεθεί σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής σταθερότητας.

  Το τελευταίο δεν μπορεί να βεβαιωθεί πριν την επόμενη εκλογή Προέδρου το 2020, ακόμη και αν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

  Τα παραπάνω κινδυνεύουν να ανατραπούν από αστάθμητους παράγοντες όπως:

  Το κλίμα "φούσκας” που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές...

  Τις προσεχείς ιταλικές εκλογές...

  Το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, όπου υπάρχουν θετικές εξελίξεις...

  Τη γεωπολιτική νευρικότητα που προκαλεί η ενίσχυση της Ρωσίας.

  Τη γεωπολιτική νευρικότητα που προκαλεί η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση.

  Τη γεωπολιτική νευρικότητα που προκαλεί η ανευθυνότητα και η έλλειψη σοβαρότητας που επιδεικνύει η προεδρία Τράμπ...

  2) Τα αγοραία...

  Από την περασμένη Άνοιξη όταν διαφαινόταν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το χρηματιστήριο προεξοφλούσε θετικές εξελίξεις. Το Καλοκαίρι παρατηρήθηκε αφύπνιση της χρηματιστηριακής αγοράς.

  Τις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο επανέρχεται δριμύτερο επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση των πολιτικών συνθηκών.

  Αν προκύψει θέμα πρόωρων εκλογών την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να προσεγγίσει τα υψηλά του 2014 περί τις 1.400 μονάδες.

  Αιχμή του δόρατος της ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά αχίλλειος πτέρνα είναι οι τραπεζικές μετοχές.

  Όσο οι διεθνείς αγορές θα σηκώνουν τον πήχη το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθεί.

  πιν

  Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα γράφαμε στο άρθρο της 4ης Δεκεμβρίου 2017 με τίτλο οι εξελίξεις θα φέρουν ράλι: "Αν κοιτάξει κάποιος τη νευρικότητα στο χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσει με διαγράμματα αυτήν την αστάθεια που όταν συμβαίνει σημαίνει πως η αγορά αναζητά κατεύθυνση.

  Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα λειτουργούσε σαν εφαλτήριο εκτόξευσης της χρηματιστηριακής αγοράς με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές. Η έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.

  Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και το αν θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση ή θα εισέλθουμε σε μια περίοδο μεγαλύτερης πολιτικής αστάθειας...”

  Βλέπε:Οι εξελίξεις θα φέρουν ράλι...

  Μετοχές Ορυχείων

  Κύριε Στούπα καλή σας μέρα και καλή χρόνια. 

  Σας διαβάζω αρκετά χρόνια και μπορώ να πω ότι έχω κερδίσει από τις συμβουλές που δίνετε.

  Για αυτό το λόγο παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι καλή εποχή για κάποιον να αρχίζει να χτίζει θέσεις σε μετοχές ορυχείων χρυσού. Εννοείται με μακροπρόθεσμη προοπτική.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Ξ. Β.

  Υ.Γ παρακαλώ αν δημοσιεύσετε την ερώτηση να μην δημοσιευτεί το όνομα μου.

  Απάντηση: Ασφαλέστερες είναι οι μετοχές των μεγάλων παραγωγών με δεκάδες ορυχεία σε όλο το κόσμο όπως η ΝΕΜ ή ΑΕΜ κλπ.

  Οι εταιρείες αυτές όμως κατά βάση αντισταθμίζουν τις διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού. Με τον τρόπο αυτό αν πέσει η τιμή του χρυσού τα κέρδη δεν υπόκεινται πανωλεθρία, αλλά δεν αυξάνονται αλματωδώς και όταν ανεβαίνει πολύ η τιμή του χρυσού.

  Μεσαίου Ρίσκου και προσδοκιών είναι οι μετοχές εταιρειών όπως η Nova Gold(NG), η Kinross (KGC)

  Μεγαλύτερου ρίσκου αλλά και προσδοκιών είναι οι μετοχές εταιρειών όπως η Vista Gold(VGZ) Hecla Mining (ΗL) Coeur Mining (CDE).

  Tέλος, ειδικού ρίσκου όπως ήταν παλιά η Crystallex είναι η Eldorado(EGO) λόγω της εμπλοκής στην Ελλάδα. Επειδή όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και αν το επιθυμεί δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κυβέρνηση Τσάβες-Μαδούρο εδώ τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχτούν καλύτερα... 

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων