Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Δεκ-2017 00:02

  Πρώτα καλύτερα μετά χειρότερα...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Πρώτα καλύτερα μετά χειρότερα...

  Το τέλος του 2017 βρίσκει την Ελλάδα σε απόσταση ασφαλείας από τη διακεκαυμένη ζώνη ενός Grexit. Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν οι τιμές των ομολόγων που έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων αλλά και οι "πανηγυρισμοί" των δανειστών περί του τέλους των μνημονίων.

  Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών διαφοροποιούνται από το γενικό κλίμα αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι πως και αυτές θα αρχίσουν να επωφελούνται εκ νέου της ευνοϊκής συγκυρίας.

  Η ιδιαίτερα καλή κατάσταση από άποψη ρευστότητας στις διεθνείς αγορές στηρίζει τα σενάρια αισιοδοξίας, σε σημείο που στην κυβέρνηση επικρατούν αλαζονικές αντιλήψεις που υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται καμιά πιστοληπτική γραμμή βοήθειας από τους δανειστές και πως η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές και ελεύθερα να αντικαθιστά χρέος με επιτόκιο περί το 1% με άλλο περί το 4%.

  Στην κυβέρνηση τρέφουν την ψευδαίσθηση πως οι αγορές θα είναι λιγότερο αυστηροί κριτές από τους δανειστές που προκειμένου να εκταμιεύουν δόσεις απαιτούν μέτρα εισπρακτικά και μεταρρυθμίσεις.

  Τα θετικά σενάρια για την Ελλάδα βασίζονται κυρίως στο γεγονός πως στην αντιπολίτευση και πιθανή αυριανή κυβέρνηση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου της ρήξης, αλλά η ΝΔ και στην τρίτη θέση πιθανό να βρίσκεται ο Νέος Φορέας της Κεντροαριστεράς.

  Υπό αυτήν την έννοια δεν μοιάζει πιθανή μια επανάληψη της περιπέτειας του 2015 η οποία κινδύνεψε να μας οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία, αλλαγή νομίσματος και γεωπολιτικές αναταράξεις.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα προ του κινδύνου να απωλέσει την εξουσία και τη νομή των πελατειακών προνομίων που την συνοδεύουν για όσους τον ακολουθούν, έχει μεταβληθεί στον πλέον πειθήνιο συνεργάτη των δανειστών που επιθυμούν ηρεμία στη χώρα προκειμένου να απορροφήσουν τους κραδασμούς που υπάρχουν αλλού στην ΕΕ.

  Η αλήθεια είναι πως από τη χρεοκοπία του 2010 μέχρι το 2017 η χώρα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση. Από τα θηριώδη κρατικά ελλείμματα του 15% του ΑΕΠ έχει περάσει στα θηριώδη πλεονάσματα. Αλήθεια είναι επίσης πως τα ελλείμματα από τα 35-40 δισ. ευρώ στο μηδέν τα έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες πλήρωσαν και το ανάλογο πολιτικό κόστος.

  Τα πλεονάσματα όμως του 2016 και του 2017 όμως που ξεπερνούν τους στόχους των δανειστών δεν στηρίζονται στην ανάλογη ανάπτυξη της οικονομίας. Επί της ουσίας αποτελούν αφαίμαξη της χειμαζόμενης οικονομίας.

  Χρήματα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω των τραπεζικών καταθέσεων αναλώνονται σαν μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά μερίσματα προς άγραν ψήφων.

  Ήδη, το 2017 τα έσοδα του δημοσίου απέχουν των αρχικών στόχων του προϋπολογισμού. Η στάση πληρωμών των δαπανών πλην μισθών και συντάξεων παράγει το πλεόνασμα.

  Αυτό συνιστά μια ωρολογιακή βόμβα η οποία μετρά το χρόνο αντίστροφα στα θεμέλια των κρατικών εσόδων και της οικονομίας.

  Δυστυχώς στα 8 χρόνια της κρίσης ο μόνος στόχος που επιτεύχθηκε ήταν η μεταβολή του θηριώδους ελλείμματος των δημοσίων εσόδων σε θηριώδες αλλά θνησιγενές πλεόνασμα.

  Ελάχιστες μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί όπως π.χ. η μερική ανεξαρτητοποίηση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων από το κομματοκρατούμενο Υπουργείο των Οικονομικών και αντίστοιχα η ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ. Η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργούσε από πριν σαν ανεξάρτητη αρχή υπό της ΕΚΤ.

  Οι παθογένειες στο πολιτικό σύστημα, το δημόσιο τομέα και την οικονομία (τα κλειστά επαγγέλματα κλπ) που φαλκιδεύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδεινωθεί...

  Αν και ο κ. Τσίπρας και τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης είναι νέα πρόσωπα σε σχέση με αυτούς που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες τη χώρα, οι αντιλήψεις που μεταφέρουν και οι πρακτικές που ακολουθούν είναι οι χειρότερες του πελατειακού κομματικού κράτους της μεταπολίτευσης. Πολιτικά αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο "γέροι" από τους "γέρους"...

  Π.χ. η διαπλοκή τύπου, κράτους και επιχειρήσεων αντί να υποχωρήσει εμφανίζεται χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη προσχήματα. Όπως λένε στην αγορά, "...τους βαρόνους της διαπλοκής των προηγούμενων υποκαθιστούν οι μαφιόζοι με τους οποίους διαπλέκονται οι τωρινοί...”

  Όλα αυτά δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον το οποίο δεν βοηθά στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάταξη της οικονομίας.

  Το κλειδί για τη βιώσιμη έξοδο της οικονομίας και της χώρας από την κρίση χρεοκοπίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απομακρύνεται αντί να πλησιάζει το στόχο αυτό. Η θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες διαφάνειας, απονομής δικαιοσύνης, ανταγωνιστικότητας, οικονομικής ελευθερίας επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.

  Όλα αυτά σημαίνουν πως το κλίμα βελτίωσης είναι πρόσκαιρο και είναι θέμα χρόνου κάποια αφορμή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό να μας επαναφέρει σε μια κατάσταση ενδεχομένως και χειρότερη από εκείνες που αντιμετωπίσαμε το 2015 ή το 2010 με την έλευση των μνημονίων...

  Η βαρυχειμωνιά όμως δεν είναι λόγος να μην απολαύσει κάποιος τις όποιες αλκυονίδες μέρες προκύψουν... 

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων