Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Δεκ-2017 00:02

  Τι προεξοφλεί το ράλι...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τι προεξοφλεί το ράλι...

  Η αγορά ολοκλήρωσε τη διορθωτική κίνηση που ακολούθησε μετά το Καλοκαίρι εξ αιτίας των τραπεζών και με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές και πάλι, πραγματοποιεί το ράλι που εδώ και καιρό αναμενόταν...

  Το γενικότερο κλίμα στο εξωτερικό και το εσωτερικό ευνοεί αυτήν την κίνηση και εκτός απροόπτου φαίνεται πως θα συνεχίσει να την ευνοεί και τους επόμενους μήνες.

  PIN

  Στο εξωτερικό οι αγορές συνεχίζουν να γράφουν ιστορικά υψηλά χάρη κυρίως στην ανορθόδοξη πολιτική των αλλεπάλληλων ποσοτικών χαλαρώσεων. Μέχρι να έρθει ο "λογαριασμός” αυτών των πρακτικών, δεν φαίνεται να πτοούνται...

  Στο εσωτερικό η πιθανότητα πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη του 2018 προεξοφλείται θετικά από την αγορά και την οικονομία καθώς επικρατέστερος νικητής φέρεται ο κ. Μητσοτάκης του οποίου οι επιλογές εκτιμούνται σαν πιο φιλικές και αποτελεσματικές προς την οικονομία.

  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς να καταδεικνύουν πως είναι εφικτή κάποια ανατροπή.

  Οι στόχοι των παρατάξεων παραμένουν οι εξής:

  Η ΝΔ κυνηγά την αυτοδυναμία και μια σύνθεση της νέας βουλής που να της επιτρέψει να ξεπεράσει το σκόπελο της εκλογής Προέδρου και να προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διασφαλίσει τη δεύτερη θέση που εξασφαλίζει τη μελλοντική αναδιοργάνωση της κεντροαροστεράς με τους όρους του κ. Τσίπρα.

  Η άνοδος της ΔΗΣΥ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αμφισβητεί αυτήν την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

  Το στοίχημα για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του 15-20% που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις και χωρίς τη "γοητεία” που ασκεί η "κουτάλα” διανομής των κρατικών εσόδων. Η αδυναμία να διατυπώσει ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα μετά την κατάρρευση του καταγγελτικού, διχαστικού, αντιμνημονιακού λόγου το 2015 είναι εμφανής.

  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ αθροίζουν ένα 60% του εκλογικού σώματος που έχει τις ίδιες στρατηγικές επιλογές σε σχέση με το Ευρώ, την Ε.Ε. το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς κλπ.

  Αυτό εκλαμβάνεται από τις αγορές σαν σταθερό πλαίσιο και αποτιμάται ανάλογα.

  Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή του κλίματος στις διεθνείς αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα μπορούσε να αποδειχτεί καλύτερο από το 2017 για το χρηματιστήριο. Το 2017 ο Γενικός Δείκτης με 25% άνοδο είναι στην πεντάδα των αγορών της Ευρώπης με τις καλύτερες αποδόσεις.

  Αν προσεχώς διαφανεί πως πάμε σε πρόωρες εκλογές τις οποίες θα κερδίσει η ΝΔ, το χρηματιστήριο και η οικονομία θα κινηθούν ως πιεσμένο ελατήριο που αφήνεται να εκτιναχθεί ελεύθερα.

  Όσο διατηρείται η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές, εκτός αν διαφανεί πως η ΔΗΣΥ συνεχίζει να κερδίζει και να μειώνει τη διαφορά μεταξύ του δεύτερου και πιθανού τρίτου κόμματος. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην ρισκάρει την πολιτική της εξαφάνιση και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.

  Όταν οι συνθήκες στο εξωτερικό αλλάξουν και μειωθεί η ρευστότητα, οι χώρες υψηλού ρίσκου θα είναι οι πρώτες που θα υποστούν τα πλήγματα.

  Όταν συμβεί αυτό με την Ελλάδα εκτός μνημονίων πιθανόν να ζήσουμε καταστάσεις πολύ χειρότερες από αυτές που ζήσαμε μετά το 2010 και το 2015...

  2) Μακάρι η αισιοδοξία να βγει σωστή...

  Κύριε Στούπα καλησπέρα σας και χρόνια πολλά,

  το όνομά μου είναι Γιάννης Ζ. και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη στήλη σας, της οποίας τυγχάνω καθημερινός αναγνώστης.

  Το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά την εκλογή του τελευταίου αρχηγού της Ν. Δημοκρατίας, διακρίνω μία αισιοδοξία στα άρθρα σας, ότι με την πιθανή εκλογή του - μελλοντικά όταν γίνουν εκλογές- σε πρωθυπουργό, θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πού αντλείτε αυτήν την αισιοδοξία, δεδομένου ότι:

  α) στην τελευταία διακυβέρνηση της Ν.Δ, λίγα χρόνια πριν, δεν έγινε ούτε 1 κάπως σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά ούτε καν 1 ιδιωτικοποίηση.

  Υπήρξε προσπάθεια για συγκυβέρνηση ΝΔ-Χρυσής Αυγής, με πρωτοβουλία της Ν.Δ, η οποία αποκαλύφθηκε από το στέλεχος της ΧΑ κο Κασιδιάρη (αποκάλυψη μαγνητοφωνήσεων) και την επόμενη ημέρα της αποκάλυψης άρχισε η ποινική δίωξη της ΧΑ από την ανεξάρτητη (από παρεμβάσεις) δικαιοσύνη. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων -ή όπως λεγόταν τότε- αντικαταστάθηκε απρόσμενα χωρίς νομιμότητα. Τα χιλιάδες ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, στα οποία αναφέρονταν ο κος Πάγκαλος παλαιότερα, που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και που δεν ήταν καν καταγεγραμμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών (με υπαλλήλους προσληφθέντες εκτός ΑΣΕΠ και μεγαλύτερους μισθούς), και θα έπρεπε να καταγραφούν και καταργηθούν, "ξεχάστηκαν”. Η τωρινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαφέρει σε επίπεδο προσώπων από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, πλην κάποιων που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο, και κάποιοι συγγενείς τους είναι έτοιμοι να τους αντικαταστήσουν ή τους έχουν ήδη.

  β) η τωρινή κυβέρνηση, μετά τις παλινωδίες του παρελθόντος, και αφού έθεσε την ύπαρξη της χώρας σε άμεσο κίνδυνο, είναι δυστυχώς η μόνη που μέχρι σήμερα, έκανε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, οι προσπάθειες παρέμβασής της στη δικαιοσύνη απέτυχαν γιατί ήταν πολύ άκομψες, ενώ οι παρεμβάσεις παλαιότερων κυβερνήσεων ήταν πετυχημένες, διότι προφανώς ήταν πιο επιτηδευμένες.

  Μακάρι η αισιοδοξία σας να βγει σωστή.

  Ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά, και σε περίπτωση δημοσίευσης παρακαλώ για την μη δημοσίευση του ονόματός μου.

  Γιάννης Ζ.

  Απάντηση: Αν με διαβάζετε τακτικά θα γνωρίζετε πως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Απλά για τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ισχύει το μη χείρον.... καθώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζουν τις πλέον αντιδραστικές και πελατειακές δυνάμεις της μεταπολίτευσης οι οποίες αποσπάστηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

  Εκφράζουν κυρίως το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της μεταπολίτευσης. Η χώρα για να ορθοποδήσει χρειάζεται επανεκκίνηση και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και 60% αν έπαιρνε η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να τις υλοποιήσει γιατί ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και των στελεχών της τις αντιστρατεύεται...

  Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η χώρα θα σέρνεται σε φθίνουσα τροχιά μέχρι που κάποιο σοκ θα μηδενίσει το κοντέρ και αυτά που θα έχουν να χάσουν διάφορες κοινωνικές κατηγορίες από τις αλλαγές θα εκμηδενιστούν. Όταν δεν θα έχουμε να χάσουμε τίποτα θα μειωθεί η αντίσταση στις αλλαγές...

  Κάπως έτσι θα προκύψει μια πλειοψηφία στην κοινωνία που θα στηρίξει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

  Αν σε κάτι κρίνω πως η ΝΔ και η ΔΗΣΥ εμπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσήλωσή τους στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως κινείται ευκαιριακά και προκειμένου να παραμένει στην εξουσία, μπορεί να αλλάξει βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας. Όταν κινείσαι χωρίς πυξίδα μεταξύ ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, Βενεζουέλας, Πούτιν, ΗΠΑ κλπ δεν πιστεύεις σε τίποτα... Άρα αν το επιτρέψει η συγκυρία δεν διστάζεις να κάνεις τα πάντα...

  Την υποτακτικότητα που επιδεικνύουν προς τους Ευρωπαίους, προσπάθησαν να την επιδείξουν προς τον Πούτιν και τους Κινέζους αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Θα μπορούσαν λοιπόν να την επιδείξουν προς οποιονδήποτε τους εγγυηθεί τις καρέκλες.

  Ο Κάστρο ξεκίνησε την επανάσταση εναντίον του δικτάτορα Μπατίστα σαν αριστερός αστός δημοκράτης αλλά όταν βρήκε στήριξη μόνο από την ΕΣΣΔ δεν δίστασε να γίνει κομμουνιστής για να παραμείνει στην εξουσία. Ο Μουσολίνι ξεκίνησε σαν σοσιαλιστής... Οι άνθρωποι χωρίς καμία ηθική και αρχές που ψεύδονται συνεχώς είναι πιο επικίνδυνοι...

  Αυτά που ισχυρίζεστε περί ΧΑ και ΝΔ είναι ανακριβή. Η κυβέρνηση Σαμαρά  - Βενιζέλου εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση με αφορμή τη δολοφονία ενός ανθρώπου.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων