Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Δεκ-2017 00:02

  Αλέξη, δώστα όλα...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, έλεγε ένας σοφός, και όταν επαναλαμβάνεται τούτο λαμβάνει χώρα ως τραγωδία ή κωμωδία...

  Μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 700 εκατ. Ευρώ του οποίου η δημοσιότητα παρέπεμπε σε δεκαπλάσιο ποσό, ακολούθησε το μέρισμα στους άνεργους και πολλαπλές στοχευμένες επιδοτήσεις κυρίως κοινωνικών κατηγοριών που συνιστούν ομάδες αμφιταλαταντευόμενων ψηφοφόρων.

  Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως αυτά συμβαίνουν προκειμένου να συγκαλύψουν τον αντίκτυπο στο αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

  Κάποιοι άλλοι πως σηματοδοτούν την είσοδο στην τελική ευθεία για πρόωρες εκλογές ακόμη και πριν τους πανηγυρισμούς του τέλους του τρίτου μνημονίου καθώς οι "αλκυονίδες” ημέρες στην οικονομία μπορεί να τελειώσουν πριν την ώρα τους. Τα σημάδια το Φθινόπωρο από έσοδα και ΑΕΠ δεν είναι ενθαρρυντικά...

  Είναι γεγονός αδιάψευστο πως η "αγάπη” της ελληνικής κομματοκρατίας για το λαουτζίκο αναζωπυρώνεται λίγο πριν τις εκλογές. Όπως και να έχει, το ζήτημα των πρόωρων εκλογών έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

  Η περίοδος που διανύουμε επιδερμικά μόνο θυμίζει έντονα την περίοδο "Τσοβόλα-Δώστα όλα...” όταν ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου από κάποιο μπαλκόνι λαϊκής συνοικίας, έβαλε τέλος στο πρόγραμμα νοικοκυρέματος της οικονομίας που είχε επιμεληθεί ο κ. Σημίτης, και άνοιξε το δρόμο για την συνολική χρεοκοπία της μεταπολίτευσης που εκδηλώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα...

  Το σύνθημα "Τσοβόλα - δώστα όλα...” εκστομίστηκε λίγο πριν τις εκλογές του 1989 και εκ του αποτελέσματος ελάχιστα ωφέλησε αφού το ΠΑΣΟΚ έχασε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη του βρέθηκαν στη φυλακή. Μάλιστα λίγο έλειψε να συμβεί το ίδιο και στον Ανδρέα Παπανδρέου...

  Τότε ήταν που το "δεξί χέρι” του Ανδρέα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης απεβίωσε στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου δικαζόταν για διαφθορά, ενώ κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Κοσκωτά τότε, κατέχουν υψηλές θέσεις και στη σημερινή διακυβέρνηση.

  Το επιτελείο του κ. Τσίπρα αντιγράφει το ύφος και τις πρακτικές του Ανδρέα Παπανδρέου και βάζει τον πρωθυπουργό να τις μιμείται. Έτσι πιστεύουν πως θα διατηρήσουν υπό έλεγχο τους "ορφανούς” ψηφοφόρους του βαθέως ΠΑΣΟΚ που αταβιστικά ακολουθούν τον ήχο της φωνής του ανθρώπου που τους μάγεψε.

  Οι συμπεριφοριστές γνωρίζουν πως η μερίδα των Ελλήνων που παραλύουν ακόμη όταν ακούν έστω και τη μίμηση της φωνής του Ανδρέα, το παθαίνουν λόγω συνειρμικών αυτοματισμών, όπως τα σκυλάκια του Παβλόφ. Τούτο συμβαίνει γιατί στις δεκαετίες ‘80 και ‘90 που μεσουρανούσε το άστρο του Α.Π. οι συνθήκες της ζωής στην Ελλάδα βελτιώθηκαν δραστικά.

  Αυτό δεν έγινε όμως γιατί βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και προέκυψαν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ούτε γιατί τιθασεύτηκε η διαφθορά. Συνέβη γιατί ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά πακέτα επιδοτήσεων και αυξήθηκε πολύ ο κρατικός δανεισμός ο οποίος μεταφράστηκε σε εισοδήματα, πρόωρες συντάξεις, μίζες κλπ.

  Τα "καλούδια” που μοίραζε ο Τσοβόλας την περίοδο του "Τσοβόλα - δώστα όλα...” ήταν από τα δανεικά που μας ζητούν να πληρώσουμε τώρα. Τότε το κράτος μοίραζε στους πελάτες και οι πελάτες έκαναν τζίρο και εισόδημα για τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι...

  Τα "καλούδια” που μοιράζει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Αχτσιόγλου σήμερα είναι από την υπερφορολόγηση όσων έχουν ακόμη δουλειά, με αποτέλεσμα σύντομα να τους οδηγήσουν και αυτούς στην ανεργία και τις κατηγορίες πολιτών που χρειάζονται επιδόματα...

  Αυτό που δεν μετράνε καλά στην κυβέρνηση είναι πως από τα δανεικά που μοίραζε ο Τσοβόλας όλοι έβγαιναν κερδισμένοι, αφού τον λογαριασμό θα καλούνταν να τον πληρώσουν τα παιδιά τους στο μέλλον.

  Παρά το γεγονός πως κανένας το 1989 δεν πλήρωνε το κόστος των "κοινωνικών μερισμάτων” που μοίραζε ο "σοσιαλισμός” και όλοι κέρδιζαν, το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές.

  Το "κοινωνικό μέρισμα” που μοιράζει η σημερινή κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης και κάποιες κατηγορίες πολιτών οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και αφανισμό.

  Είναι πολύ πιθανό στο τέλος η κυβέρνηση να χάσει περισσότερα απ’ όσα υπολογίζει να κερδίσει με τα προγράμματα αναδιανομής εισοδήματος που σκαρφίζεται και εξελίσσονται σε προγράμματα αναδιανομής και γενίκευσης της μιζέριας.

  Τα αδιέξοδα που δημιουργεί αυτή η πολιτική είναι περισσότερα από αυτά που επιλύει...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων