Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Σεπ-2017 00:02

  Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ...

  Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις με τις επενδύσεις του Ελληνικού και της Χαλκιδικής ήρθε η σειρά των αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν πρόσφατα να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

  Στα καλά καθούμενα και ενώ η χώρα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στο διεθνή τύπο για την αφιλόξενη στάση της απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις λόγω ηθελημένων ή αθέλητων προσκομμάτων, έτερο "πουλέν” του μεταστάντος βαθέος ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπίρτζης επετέθη στην εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

  Μεταξύ πολλών άλλων ο υπουργός κατηγόρησε την εταιρεία γιατί δεν έχει ξεκινήσει τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου Μακεδονία μέσα στο καλοκαίρι, με την εταιρεία να απαντά πως κάτι τέτοιο θα μείωνε την κίνηση κατά 75% σε μήνες αιχμής για την οικονομία. Τους χειμερινούς μήνες τα έργα επέκτασης θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο κλπ.

  Η επιλογή της αντιπαράθεσης λίγες μέρες μετά τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να σηματοδοτήσει τις φιλικές προθέσεις της κυβέρνησης προς το ιδιωτικό κεφάλαιο και την ΔΕΘ όπου σηματοδότησε το νέο φιλοεπιχειρηματικό αφήγημα της κυβέρνησης για πολλούς δεν είναι τυχαία...

  Για κάποιους σηματοδοτεί μια νευρική αντίδραση της κυβέρνησης στις εσωκομματικές αντιδράσεις στη νέα στροφή της "κωλοτούμπας”.

  Για δεκαετίες ο κόσμος της αριστεράς έχει εθιστεί στην αντίληψη του "μαύρου-άσπρου” σε σχέση με το ρόλο του ιδιωτικού κεφαλαίου και αυτόν του κράτους στην οικονομία.

  Τουτέστιν, ιδιωτικό κεφάλαιο ίσον κακό και κρατικές επιχειρήσεις με δημόσιο ίσον καλό.

  Μετά την ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα και εμπρός στο διακαή πόθο να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας συμβιβάστηκαν εύκολα να πουλήσουν τα πάντα αρκεί οι δανειστές να κρατήσουν τις τράπεζες ανοιχτές.

  Όλα αυτά σοκάρουν το παραδοσιακό κοινό της αριστεράς και προβληματίζουν ακόμη και το νέο κοινό που έχει κάνει μετάσταση από το ΠΑΣΟΚ.

  Προς τούτο η κυβέρνηση αναζητεί μια νέα αφήγηση η οποία θα την διαχωρίσει από τους πολιτικούς της αντιπάλους τους οποίους σωρηδόν κατατάσσει στον ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό που στόχος του είναι να δώσει τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, ό,τι κάνει και η ίδια...

  Το νέο αφήγημα λοιπόν φαίνεται πως είναι: εμείς διαφέρουμε από τους άλλους γιατί πουλάμε τα "ασημικά” και προσελκύουμε επενδύσεις αλλά απαιτούμε αυστηρή τήρηση της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

  Ο ζήλος να προβάλουν το νέο αφήγημα στο κοινό τους ίσως οφείλεται στη διάγνωση ανησυχίας στην εναπομείνασα εκλογική βάση.

  Ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Ακόμη και αν αυτές γίνουν την τελευταία μέρα της τετραετίας, το Σεπτέμβρη του 2019, ο χρόνος που απομένει είναι λιγότερος από αυτόν που έχει περάσει...

  Ενδεχομένως, κατά ένα μεγάλο μέρος όλο αυτό το "αλαλούμ” να οφείλεται στην απειρία διαχείρισης και την γενικότερη τσαπατσουλιά που τους διακρίνει ως κυβέρνηση.

  Όπως και να 'χει η ζημιά γίνεται. Η κυβέρνηση ποντάρει στην αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία με την προσέλκυση επενδύσεων. Όλη αυτή η φασαρία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

  Η συνέχιση των αρνητικών επιδόσεων στην οικονομία ακουμπά ευθέως την τσέπη των πολιτών.

  Πρώτα εκείνων του ιδιωτικού τομέα και οσονούπω των συνταξιούχων και εργαζόμενων στο δημόσιο που πληρώνονται από τη φθίνουσα φοροδοτική ικανότητα των πρώτων...

  Τουτέστιν, τικ-τακ, τικ-τακ!

  Όσο δυναμώνει ο ήχος τόσο αυξάνεται η νευρικότητα και η ένταση.

  2) Τα αγοραία...

  Το ελληνικό χρηματιστήριο τον τελευταίο χρόνο κινείται κυρίως με βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών και δευτερευόντως με βάση τις εσωτερικές εξελίξεις.

  Από αυτήν την άποψη τις τελευταίες μέρες έχει αδρανήσει να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές που γράφουν ή κινούνται προς νέα ονομαστικά ή πραγματικά ιστορικά υψηλά.

  Οι διακυμάνσεις μεταξύ της ισοτιμίας του δολαρίου και του Ευρώ αλλάζουν τα δεδομένα των αποδόσεων μεταξύ των αγορών ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

  Ο S&P 500 έγραψε προχθές νέο ιστορικό υψηλό και προσέγγισε τις 2.500 μονάδες.

  πιν

  Αν λάβουμε υπόψη την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου ο S&P 500 έγραψε τα υψηλά του στις αρχές του 2017 και έκτοτε διορθώνει...

  Η καλύτερη πορεία συγκριτικά των ευρωπαϊκών αγορών ενδεχομένως ενισχύει την περαιτέρω ροή κεφαλαίων προς την Ευρώπη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί κάποιες "σταγόνες” μπορούν να φτάσουν σε μια περιθωριακή αγορά σαν την ελληνική. Αυτες θα μπορούσαν να την οδηγήσουν πάνω από τις 1.000 μονάδες

  Ίδωμεν..

  Η επόμενη διόρθωση στις αγορές για την οποία οι πιθανότητες είναι αυξημένες το επόμενο 12μηνο θα μπορούσε να προκαλέσει υφεσιακές πιέσεις στις διεθνείς αγορές και ασφυξία σε οικονομίες όπως η ελληνική.

  Τούτο όμως δεν φαίνεται να είναι του άμεσου παρόντος...

  Μετοχές: Τον τελευταίο μήνα στον FTSE International ηγούνται ΒΙΟ με 15%, ΕΥΔΑΠ με 5% και ΤΙΤΚ με 4%. Στην αντίπερα πλευρά της πτώσης ηγείται η ΠΕΙΡ με -13%, ΦΡΛΚ με -12% και ΕΥΡΩΒ με -11%...

  ΑΤΤ: Η διοίκηση παραδέχθηκε χθες δημοσίως αυτό που η αγορά φοβόταν και βύθιζε τη μετοχή. Ήτοι, πως σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ.

  Αν η κεφαλαιοποίηση είναι περί τα 170 εκατ. ευρώ και γίνει αύξηση για άλλα 200 εκατ. ευρώ οι παλιοί μέτοχοι θα χάσουν περί το 50% της τράπεζας...

  Παρά ταύτα η μετοχή μετά τις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε θετικά χθες...

  kostas.stoupas@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 26/09

  Ανατροπή σκηνικού...

  Η κυβέρνηση, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, ξεκίνησε την εαρινή αντεπίθεση η οποία φαίνεται να οδηγείται σε φιάσκο.

  00:02 25/09

  Το Grexit και ποιοι το θέλουν...

  Το βασικό πρώτο συμπέρασμα των γερμανικών εκλογών είναι η μείωση των δυνάμεων των δυο μεγάλων κομμάτων, του συνασπισμού CDU-CSU και SPD.

  00:02 22/09

  Τι κρύβει η "φούσκα" του Bitcoin...

  Το να κατηγορούν τραπεζίτες, ΥΠΟΙΚ και ημιδικτάτορες το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα για "φούσκα" είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  00:02 19/09

  Χάλασε η σούπα...

  Αν τα χειρότερα ήταν πίσω το ΧΑ θα βρισκόταν άνω των 1.000 μονάδων και οι τράπεζες πολύ υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

  00:02 18/09

  Πίσσα και πούπουλα...

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξέπεμψε όσα αρνητικά σήματα μπορούσε να εκπέμψει για την ελληνική οικονομία.

  00:02 15/09

  Μια τρύπα στο νερό...

  Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Ελλάδα καθώς μας ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η Πολωνία.

  00:02 13/09

  Η βάρκα γέρνει...

  Το Καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοίμαζε την Φθινοπωρινή αντεπίθεση πάνω στον άξονα οικονομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων.

  00:02 12/09

  Μέχρι τελικού ψόφου...

  Την περίοδο που ξεκινούν επικοινωνιακή αντεπίθεση επίδειξης φιλικού προφίλ προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, φεύγει από τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες.

  00:03 11/09

  Καλώς ορίσατε στην πραγματικότητα...

  Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

  00:02 08/09

  Το ελληνικό παράδοξο...

  Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει η χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους βουλευτές στο δημοκρατικό κοινοβούλιο που δηλώνουν ή σταλινικοί ή ναζιστές.

  00:02 07/09

  Η αφέλεια κοστίζει σύντροφοι....

  Άπασες οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να διακόπτουν τα έργα που είχαν αναθέσει οι προηγούμενες και τα αναθέτουν εξ αρχής δήθεν με καλύτερους όρους.

  00:02 06/09

  Άγνοια ή σκοπιμότητα;

  Όταν ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την Μπαρτσελόνα από τον Θρίαμβο Ανω-Πλατανιάς μην περιμένετε καμιά προκοπή!