Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Αυγ-2017 00:02

  Η "φούσκα"...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η "φούσκα”...

  Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θυμίζει τη σκηνή από τον Σημαδεμένο του Μπράιαν Ντε Πάλμα όπου ο πρωταγωνιστής Αλ Πατσίνο είναι χωμένος σε βουνό από κοκαΐνη την οποία ρουθουνίζει λαίμαργα. Η έξαψη της κατάστασης δεν αργεί να οδηγήσει σε ένα λουτρό αίματος...

  Το σύνολο των ισολογισμών των 4 μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών φτάνει σήμερα τα 12,8 τρισ. δολ. έναντι 3 τρισ. δολ. το 2008. Τούτο σημαίνει πως μόνο οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες έχουν ρίξει καμιά 10αριά τρισ. "αέρα” στο σύστημα.

  Οι παλαιότεροι αναγνώστες θα θυμούνται το Φθινόπωρο του 2008, τις πρώτες εβδομάδες αυτής της στήλης, όταν τα διεθνή χρηματιστήρια κατέρρεαν, τη διατύπωση πως αν από κάτι κινδυνεύουν οι αγορές είναι η επόμενη "φούσκα” που δρομολογεί ο ωκεανός της ρευστότητας που ετοιμάζονταν να ρίξουν οι κεντρικές τράπεζες...

  Τώρα, σχεδόν μια δεκαετία αργότερα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτήν τη "φούσκα” καθώς τα 3/4 των κεφαλαίων που ρίχτηκαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, υπολογίζεται πως "φούσκωσαν” απλά τις τιμές των αξιογράφων.

  Η αντιστροφή έχει ξεκινήσει. Η Federal Reserve σφίγγει τη ζώνη καθώς ήδη έχει αυξήσει τα επιτόκια δυο φορές ενώ οσονούπω ακολουθεί και η ΕΚΤ.

  Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα πάρτι "λαθραίας” ρευστότητας διεθνώς, από το οποίο η Ελλάδα επωφελήθηκε εξ αντανακλάσεως μόνο καθώς κάποιοι λήπτες υψηλού ρίσκου δανειζόμενοι με μηδενικά σχεδόν ή αρνητικά επιτόκια ανακεφαλαίωσαν τις ελληνικές τράπεζες, αγόρασαν ελληνικά ομόλογα πρόσφατα με 4,6% ή παλιότερα κερδοσκόπησαν μ’ αυτά στη δευτερογενή αγορά...

  Η στήλη χαρακτηρίζει αυτήν τη ρευστότητα "λαθραία” γιατί όταν αυξάνει η ποσότητα του χρήματος με μεγαλύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ τότε γίνεται στα κρυφά διανομή πλούτου από τους έχοντες στους μη έχοντες. Μια μεγάλη μερίδα υποστηρίζει πως έτσι εξασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη, μια άλλη πως ο εθισμός των μη εχόντων σε κοινωνικά επιδόματα καλλιεργεί την πνευματική και σωματική νωθρότητα και την νοοτροπία που θεωρεί τα πάντα δεδομένα.

  Όταν πνεύμα και σώμα βουλιάζουν στη νωθρότητα, η ζήτηση για θεάματα τύπου survivor όπου ο αγώνας της επιβίωσης μετουσιώνεται σε θέαμα που αντανακλά βυθισμένα ορμέμφυτα σπάει όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης.

  Από την άλλη πλευρά των συνεπειών της ποσοτικής χαλάρωσης οι "έχοντες” προκειμένου να εξασφαλίσουν την αξία των κεκτημένων αναλαμβάνουν όλο και υψηλότερο ρίσκο και "φουσκώνουν” τις τιμές των μετοχών.

  Το πετρέλαιο

  Η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, εκτός από την επαναφορά των ΗΠΑ σε μεγάλο παραγωγό αύξησε την παγκόσμια προσφορά υδρογονανθράκων πιέζοντας δραστικά τις τιμές.

  Μόνο από την πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα 150 δολάρια το βαρέλι κάτω από τα 50 δολάρια η Ελλάδα επωφελήθηκε από το 2015 και μετά περί τα 10-15 δισ. ευρώ τα οποία αντί να φύγουν έξω έμειναν στην ελληνική οικονομία παρατείνοντας το χρόνο της εισπρακτικής κατάρρευσης της κομματικής κλεπτοκρατίας που ονομάζεται ελληνικό δημόσιο.

  Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έφερε επανάσταση και δικτατορία στη Βενεζουέλα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και άλλα καθεστώτα που στηρίζουν την ισχύ και την κοινωνική ειρήνη στα έσοδα από εξαγωγές υδρογονανθράκων θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Η Ρωσία όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν ψηλά είχε δημιουργήσει ένα μαξιλάρι 600 δισ. δολ. για τις δύσκολες ημέρες. Τώρα υπολογίζεται πως έχουν μείνει περίπου τα μισά.

  Η ποσοτική χαλάρωση και η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια να διατηρηθεί η Ελλάδα στον "αφρό” και να αποφύγει προς το παρόν αυτό που βγάζουν σαν αποτέλεσμα οι αριθμοί για ολοσχερή κατάρρευση του μοντέλου 2,5 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να συντηρούν 3,5 εκατ. συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

  2) Τα αγοραία

  Το πρόβλημα με τις "φούσκες” στην οικονομία είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο που θα σκάσουν. Η ύπαρξή τους εκτός από την έκχυση ρευστότητας εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ απληστίας και φόβου ή πλεονεξίας και φθόνου του μέσου θηλαστικού που συναρτά το οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.

  Οι ανόητοι πιστεύουν στις προβλέψεις και οι εντελώς ανόητοι πιστεύουν στην αξία της εσωτερικής πληροφόρησης.

  Ο μέσος άνθρωπος που θεωρεί πως ο S&P 500 στις 2.500 μονάδες είναι ακριβός στις 3.500 θα τρέχει να αγοράσει σαν να μην υπάρχει αύριο. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτόν που θεωρεί τον ΓΔ στις 850 μονάδες ακριβό ή τον Τιτάνα και την 3Ε ακριβές.

  Αν κοιτάξει κάποιος το παρελθόν οι καλές μετοχές στα 3/4 του χρόνου είναι ακριβές και είναι συνηθέστερο τα ακριβά να γίνονται ακριβότερα παρά τα φθηνά να αποκαθιστούν την αξία τους.

  Το κλειδί της επιβίωσης και επικράτησης στη ζωή και τις αγορές είναι η αποτελεσματική διαχείριση.

  Τι σημαίνει τούτο;

  Ο δανεισμός για κατανάλωση ή αγορά μετοχών είναι η αρχή κάθε καταστροφής και υποδούλωσης. Ο δανεισμός συμφέρει μόνο όταν δανείζεσαι με 3% για να κατασκευάσεις ή να εμπορευτείς κάτι που με ελεγχόμενο όσο πληρέστερα γίνεται το ρίσκο σου αποδίδει ένα καθαρό κέρδος μεγαλύτερο από το 3% συν το κόστος παραγωγής.

  Αυτός που τα έχει πουλήσει όλα γιατί θεωρεί τον S&P 500 ακριβό στις 2.500 μονάδες και μη αντέχοντας να βλέπει τους άλλους να κερδίζουν στις 3.500 ή τις 4.500 μπορεί να μοιράσει έτσι το χαρτοφυλάκιο που και στην άνοδο να μετέχει και τις άμυνες σε περίπτωση κατάρρευσης να έχει.

  Κάποιος π.χ. που έχει ένα χαρτοφυλάκιο 10 ή 100 χιλ. ευρώ μπορεί να έχει ένα 20- 30% σε ρευστό, ένα 10-20% σε προϊόντα και συμβόλαια που κερδίζουν από την πτώση και επενδυμένο το υπόλοιπο. Οι αναλογίες ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το προφίλ του επενδυτή.

  Έτσι δεν θα χάσει την άνοδο αλλά ούτε θα καταστραφεί στην πτώση...

  Υπό τις παρούσες προϋποθέσεις της ανόδου των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η κατηγορία μετοχών που αναμένεται να επωφεληθεί φαίνεται να είναι ο τραπεζικός κλάδος.

  Αν υπάρχει διόρθωση στις αγορές οι μετοχές της τεχνολογίας που ηγήθηκαν της τελευταία ανόδου θα είναι μεταξύ αυτών που θα πιεστούν περισσότερο. Μια πτώση των αγορών όμως θα σημάνει περαιτέρω πίεση της τιμής του πετρελαίου. Καθώς οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται ήδη στα γόνατα τα τελευταία χρόνια εδώ θα δούμε χρεοκοπίες ομαδόν, άρα θα προκύψουν ευκαιρίες.

  Microsoft(MSFT): Στο σπίτι μας μόνο έχουμε καμιά 10αριά υπολογιστές αφού τα περισσότερα μέλη της οικογένειας πλέον έχουν επιτραπέζιο και φορητό υπολογιστή για τις ανάγκες των σπουδών, της εργασίας αλλά και της διασκέδασης.... Αν εξαιρέσει κάποιος ένα Macbook όλοι οι άλλοι λειτουργούν με Windows και MS Office.

  Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, στον τελευταίο φορητό υπολογιστή δεν φόρτωσα το MS Office καίτοι τα οικογενειακά πακέτα συνδρομής θα μπορούσαν να το καλύψουν. Θεώρησα αισχροκέρδεια να στοιχίζει το πακέτο περί το 10% του κόστους του υπολογιστή, όταν το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής του είναι μηδαμινό.

  Δοκίμασα το LibreOffice που είναι εντελώς δωρεάν και η πρώτη εκτίμηση μετά από μερικές εβδομάδες είναι πως καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες μου καθώς και τη συμβατότητα με όσους συνεργάζομαι και ανταλλάσσω αρχεία. Επίσης και το Google docs που δοκίμασα λειτουργεί ικανοποιητικά.

  Δεν βλέπω κανένα λόγω να διατηρήσω τη συνδρομή στην εταιρεία.

  Προφανώς και στη Microsoft έχουν αντιληφθεί την απειλή και τα τελευταία χρόνια (εκτός των άχρηστων για το 99% των χρηστών βελτιώσεων- ο ίδιος δεν πρέπει να χρησιμοποιώ πάνω από το 5% των δυνατοτήτων) ρίχνουν το βάρος στις υπηρεσίες cloud. Ήδη, οι υπηρεσίες αυτές συνεισφέρουν το 30% των εσόδων. Ο ανταγωνισμός όμως στις υπηρεσίες αποθήκευσης στο "νέφος” είναι ήδη πολύ μεγάλος και μοιραία τα περιθώρια κέρδους θα συρρικνωθούν.

  Πριν από λίγες μέρες φίλος μου που τρέχει μια μικρή επιχείρηση πληροφορικής με τζίρο μερικών εκατομμυρίων, μου έλεγε πως στο ΔΣ συζητάνε αυτόν τον καιρό τη μετεξέλιξη του συστήματος πληροφορικής υποδομής της εταιρείας και διαφωνούν αν πρέπει να το χτίσουν με βάση τη Microsoft ή κάποια άλλη βάση ελεύθερου κώδικα. Έχουν πάνω-κάτω του ίδιους προβληματισμούς.

  Η μετοχή της Microsoft έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και η κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει τα 550 δισ. δολάρια.

  Πιστεύω πως οι προοπτικές της εταιρείες δεν καλύπτουν τις προσδοκίες που εμπεριέχει αυτή η κεφαλαιοποίηση. Δεν θα εκπλαγώ αν η Microsoft αποδειχτεί τα επόμενα 10 χρόνια ένας από τους "δεινόσαυρους” της τεχνολογίας που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

  ΔΕΗ: Χθες με ένα από τα μεγαλύτερα άλματα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεπέρασε τα 520 εκατ. ευρώ αφήνοντας στα κρύα του λουτρού όσους την περιφρόνησαν για χάρη του ΑΔΜΗΕ που δεν αντιμετωπίζει τα ίδια ρίσκα...

  ΙΝΤΚΑ: Με φθίνοντα όγκο η διόρθωση μετά το "εκκωφαντικό” ράλι...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ