Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιουλ-2017 00:02

  Ώρα καλή στην πρύμνη σας...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1)Ώρα καλή στην πρύμνη σας...

  Καλημέρα κε Στούπα!

  Είμαι ένας από τους πολυπληθείς αναγνώστες σας κάποια χρόνια τώρα και συμφωνώ απόλυτα με το σύνολο των τοποθετήσεών σας όσον αφορά τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα.

  Πρόσφατα έχετε αρχίσει να τοποθετείστε και για θέματα αγοράς. Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να είχα την γνώμη σας σχετικά με τα εξής:

  Έξοδος στις αγορές: Το βλέπετε τελικά να υλοποιείται και αν "ναι" πότε εκτιμάτε ότι θα υλοποιηθεί;

  Ελληνικό χρηματιστήριο: Πως εκτιμάτε την συμπεριφορά του short και medium term. Ποιες μετοχές/κλάδοι θεωρείτε ότι έχουν σοβαρό potential ανόδου;

  Τράπεζες: Πως αξιολογείτε το potential της Εθνικής και των υπολοίπων;

  ETE: Θεωρείτε ότι αξίζει να την διατηρήσει κανείς στο χαρτοφυλάκιο του "μεσομακροπρόθεσμα”;

  Ευχαριστώ θερμά και εκ των προτέρων για την προσοχή σας!

  Βαγγέλης Μ.

  Απάντηση: Η έξοδος στις αγορές είναι θέμα ημερών απ’ ό,τι φαίνεται. Οι δανειστές και ιδίως οι Γερμανοί εν όψει εκλογών έχουν ανάγκη να παρουσιάσουν μια επιτυχία για να κάμψουν τις αντιρρήσεις των ευρωσκεπτικιστών στη χώρα τους...

  Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για οικονομία και κυβέρνηση τόσο λόγω των θερινών τουριστικών εισροών όσο και λόγω της διεθνούς "φούσκας" ρευστότητας που αναζητά τοποθετήσεις συνεχώς με υψηλότερο ρίσκο.

  Η Ελλάδα προς το παρόν ταιριάζει γάντι σ’ αυτές τις αναζητήσεις όλο και υψηλότερου ρίσκου...

  Τα πρώτα σύννεφα θα προκύψουν σε μερικούς μήνες.

  Οι πιθανές εστίες των προβλημάτων θα είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε συνδυασμό με την εκτόξευση της φοροδιαφυγής, λόγω εξοντωτικής αύξησης των φόρων. Η αδυναμία καταβολής φόρων λόγω εξάντλησης αποταμιεύσεων από κάποιο σημείο και μετά θα επιταχυνθεί.

  Η αλήθεια είναι βέβαια πως η στήλη εκτιμούσε εδώ και καιρό πως αυτό θα είχε συμβεί ήδη. Έπεσα έξω, αλλά οι αριθμοί είναι αριθμοί και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορούμε να αποφύγουμε το πεπρωμένο...

  Προς το παρόν δικαιώνεται η άποψη που κυρίως έχει εκφράσει ο Ε. Βενιζέλος της αργής φτωχοποίησης και περιθωριοποίησης της χώρας και όχι της θεαματικής κατάρρευσης.

  Ένας άλλος παράγων που μπορεί να δημιουργήσει οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις είναι ένα διεθνές χρηματιστηριακό κραχ  (ή απότομη διόρθωση πάνω από 50% αν προτιμάτε...) από αυτά που συμβαίνουν κάθε 5-10 χρόνια περίπου. Το τελευταίο έχει συμβεί το 2008.

  Δεν βλέπω κάποιο λόγο ανατροπής της κατάστασης στις διεθνείς αγορές μέσα στο καλοκαίρι. Θα έδινα πιθανότητες 30-40% το Φθινόπωρο και πάνω από 50% στο επόμενο δωδεκάμηνο.

  Νωρίτερα μόνο κάποια διεθνής πολεμική εμπλοκή θα μπορούσε να ανατρέψει τη θερινή ραστώνη.

  Με ουδέτερο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει τους επόμενους μήνες και τα υψηλά των 1.400 μονάδων του 2014.

  Οι κλάδοι οι οποίοι κατά τη γνώμη μου θα πάνε καλύτερα είναι οι τράπεζες, οι κατασκευές και ο κλάδοι που εξαρτώνται από αυτές όπως ο μεταλλουργικός. Τουριστικό και ναυτιλιακό κλάδο που είναι οι ατμομηχανές της οικονομίας δεν έχουμε στο χρηματιστήριο.

  Ο τραπεζικός κλάδος συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ρίσκα και τις μεγαλύτερες προσδοκίες.

  Αν η κατάσταση στην οικονομία παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης  θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να γνωρίσουμε το μέγεθος ανάκτησης από τα "κόκκινα" δάνεια και άρα την ανάγκη ή όχι νέας ανακεφαλαιοποίησης.

  Μέχρι τότε όμως είναι πιθανόν οι μετοχές να κάνουν δυναμική κίνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι βασικοί μέτοχοι των περισσότερων συστημικών τραπεζών είναι διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες και όχι συντηρητικά  συνταξιοδοτικά κεφάλαια ή παραδοσιακοί τραπεζίτες.

  Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει διεθνές γύρισμα των αγορών οι τράπεζες θα πληγούν πρώτες και περισσότερο.

  Σαν καλύτερες ποιοτικά ελληνικές τράπεζες φαίνονται η  Alpha και η Εθνική. Χειρότερες οι Αττικής και Πειραιώς.

  Η άποψη της στήλης είναι μια από τις καλύτερες και μια από τις χειρότερες επιμερίζουν ασφάλεια, προσδοκίες και ρίσκο.

  Βραχυπρόθεσμα θετικός λοιπόν για τις αγορές, Μακροπρόθεσμα θετικός ειδικά για την ελληνική αγορά που πέρασε κρίση χρεοκοπίας. Μεσοπρόθεσμα μπορεί να προκύψει κανένα 12-18μηνο διόρθωσης. Το ερώτημα είναι πότε;

  Όσο το περιμένουν όλοι δεν προκύπτει, είναι κανόνας των αγορών...

  2) Τα αγοραία...

  Η αγορά συνεχίζει να εμφανίζει θετικά χαρακτηριστικά εναλλαγών του ενδιαφέροντος. Από τους ξένους παρατηρούνται ήπιες επιλεκτικές τοποθετήσεις και από τους εγχώριους ερωτήσεις.

  Λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής η φοροδιαφυγή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όποιος κυκλοφορεί και συναλλάσσεται το έχει διαπιστώσει.

  Τούτο σημαίνει συσσώρευση "μαύρου" χρήματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Το χρήμα αυτό δεν μπορεί να πάει ούτε τράπεζα ούτε χρηματιστήριο γιατί κινεί τις υποψίες για πόθεν έσχες...

  Το χρήμα αυτό δεν θα αντέξει να δει την αγορά να συνεχίζει να φεύγει. Θα αναζητηθούν διέξοδοι και επανείσοδοι...

  ΑΡΑΙΓ: Με τη χθεσινή κίνηση πλησιάζει τα υψηλά έτους αλλά και τα υψηλά του 2016 περί τα 9 ευρώ.

  ΠΕΙΡ: Απτόητη συνεχίζει να ροκανίζει τις αντιστάσεις και την προσφορά. Συνεχίζει να εμφανίζει την πλέον επιθετική συμπεριφορά. Τα 0,30 ευρώ απέχουν ακόμη...

  ΥΓΕΙΑ: Σε φάση ολοκλήρωσης η συσσώρευση δυνάμεων μετά το τελευταίο δοκιμαστικό άλμα...

  ΧΑΚΟΡ: Οι όροι με τους οποίους θα ενσωματώσει την ΕΛΒΑΛ που υπάγεται στην μητρική ΒΙΟ δεν είναι γνωστοί ακόμη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κοιτάμε τα μετοχολόγια για διάγνωση του συμφέροντος αυτού που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.  Καλύτερος μάρτυρας των προθέσεων όμως είναι η συμπεριφορά των δυο μετοχών. Συνήθως το ταμπλό γνωρίζει...

  πιν

   

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ