Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιουλ-2017 00:02

  Είναι ανίδεοι και αδίστακτοι....

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Είναι  ανίδεοι και  αδίστακτοι...

  Πολλοί εξανίστανται με τα λεκτικά ατοπήματα του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης.

  Εξανίστανται ακόμη  με την αδυναμία να κατανοήσει το μέγεθος των 400.000 στρεμμάτων, όταν ανέφερε την παραχώρηση στρατοπέδου  στο δήμο Κοζάνης το οποίο είναι τελικά 400 στρέμματα.

  Στρατόπεδο 400.000 στρεμμάτων δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ο νομός Κοζάνης ολόκληρος έχει έκταση περί τα 3,5 εκατ. στρέμματα.

  Βλέπε: Παραχώρηση του στρατοπέδου των Μακεδονομάχων

  Αποτελεί απορίας άξιον πως ακριβώς διαπραγματεύονται ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνηση όταν σε "ημιθανή" αγγλικά πίσω από κλειστές πόρτες παίζουν την τύχη σημαντικών συμφερόντων της χώρας κυριολεκτικά στην τύχη;

  Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση με αιχμή τα "υπόγεια" του Μαξίμου πανηγύρισε τη συμφωνία που κατοχυρώνει την ονομασία της φέτας στην ιαπωνική αγορά.

  Ιδού πως περιέγραψε το ρεπορτάζ τη σχετική επιτυχία:

  "Για την κατοχύρωση της ελληνικής ονομασίας προέλευσης της φέτας στην Ιαπωνία, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

  'Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση είχαμε βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο ουσιαστικά να χάσουμε την ονομασία προέλευσης, και το θεωρούσανε μάλιστα και ως δεδομένο ότι θα τη χάσουμε. Και νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν κανείς διαπραγματεύεται με σχέδιο, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και δεν δέχεται ό,τι η άλλη πλευρά του παρουσιάζει ως δεδομένο και επιμένει, καταφέρνει να πετυχαίνει νίκες. Νομίζω, ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη', υπογράμμισε σχετικά ο πρωθυπουργός".

  Οι φωστήρες σύμβουλοι του πρωθυπουργού δεν φρόντισαν να το ενημερώσουν πως το διακύβευμα αυτής της συμφωνίας από άποψη πρακτικού αποτελέσματος είναι σχεδόν μηδενικό.  Οι Ιάπωνες είναι από του λαούς που καταναλώνουν ελάχιστο τυρί.

  Για την ακρίβεια η κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού στην Ιαπωνία είναι κάτω από 2 κιλά το χρόνο, όταν π.χ. στην Ευρώπη η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση φτάνει τα 18 κιλά. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη πως πέρυσι οι εξαγωγές φέτας στην Ιαπωνία έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 200 χιλ. ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς πως τα έξοδα την υπόθεσης ήταν μεγαλύτερα από τα οφέλη.

  Βλέπε: Η κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριού       

  Η κατοχύρωση της φέτας για την αγορά της Ιαπωνίας μοιάζει με το να αποκτήσει κάποιος άδεια πρατηρίου καυσίμων σε ποδηλατόδρομο και να διαλαλεί πως θα κερδίσει πολλά χρήματα από αυτό.

  Μην νομίζετε πως παριστάνουν τους ανίδεους για να αποσπάσουν συμπάθεια των ομοίων. Είναι ανίδεοι και ως εκ τούτου( λόγω άγνοιας των συνεπειών) αδίστακτοι...

  2) Τα αγοραία...

  Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την πορεία προσέγγισης των διεθνών αγορών από την αρμόζουσα απόσταση που ορίζει το μειούμενο ρίσκο της χώρας, μετά την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης.

  Η εναλλαγή του αγοραστικού ενδιαφέροντος μεταξύ τραπεζών και σοβαρών πολυεθνικών blue chips και κατηγοριών της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για όσους πιστεύουν πως αυτή η αγορά έχει μέλλον.

  Τις επόμενες μέρες, το πολύ εβδομάδες αναμένεται και κάποια είδηση που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο να προσέξουν την ελληνική αγορά και κάποια άλλα πιο σοβαρά και μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια πέραν αυτών που ασχολούνται ήδη και συνηθίζουν να ψαρεύουν ευκαιρίες σε εμπόλεμες ζώνες...

  ΕΥΡΩΒ:  Στην προχθεσινή πίεση της μετοχής κόντρα στο ρεύμα ίσως συνέτεινε και η είδηση της πώλησης καταναλωτικών δανείων 2,8 δισ. ευρώ  αντί 26 εκατ. ευρώ στο 0,9% της ονομαστικής τους αξίας. Η αγορά παράβλεψε πως επρόκειτο για καταναλωτικά για τα οποία είχαν γίνει προβλέψεις κατά 100%... Παρ' όλα αυτά το τίμημα προκαλεί ανατριχίλες...

  Χθες η μετοχή επανήλθε και κάλυψε τις απώλειες που προκάλεσε ο προχθεσινός μεθ' ορμής εξερχόμενος.

  "Κόκκινα" δάνεια: Σε γενικές γραμμές τα "κόκκινα" στεγαστικά στο εξωτερικό πωλούνται στα funds στο 30-40% της αξίας τους. Υπολογίζεται πως τα "κόκκινα" των μικρομεσαίων θα διατεθούν περί 10-20% της αξίας και των μεγάλων επιχειρηματικών μεταξύ 20-30%. Πάνω από αυτά τα ποσοστά σημαίνει πάρτι στο ταμπλό.

  ΙΚΤΙΝ: Η μετοχή παρουσιάζει κινητικότητα στο ταμπλό καθώς από τα 0,90  έχει κινηθεί προς τη ζώνη του 1,5 ευρώ.  Έχει κεφαλαιοποίηση περί 40 εκατ. με καθαρή θέση περί τα 31 εκατ. Η πώληση της Mermeren πρόσφατα σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή δημιουργεί συνειρμούς και συγκρίσεις στους επενδυτές. Ο κλάδος του μαρμάρου πάντως έχει υψηλά περιθώρια κέρδους, αν πρόκειται για εταιρεία νοικοκυρεμένη...

  INTKA: Νέα υψηλά χθες μετά την απαραίτητη ανάπαυση  χωρίς όμως νέα υψηλά και για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ πριν ολοκληρώσει τις μετοχικές διαδικασίες...

  ΜΥΤΙΛ: Ολοκλήρωσε τη βάση συσσώρευσης και χθες κινήθηκε υψηλότερα...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 22/09

  Τι κρύβει η "φούσκα" του Bitcoin...

  Το να κατηγορούν τραπεζίτες, ΥΠΟΙΚ και ημιδικτάτορες το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα για "φούσκα" είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  00:02 19/09

  Χάλασε η σούπα...

  Αν τα χειρότερα ήταν πίσω το ΧΑ θα βρισκόταν άνω των 1.000 μονάδων και οι τράπεζες πολύ υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

  00:02 18/09

  Πίσσα και πούπουλα...

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξέπεμψε όσα αρνητικά σήματα μπορούσε να εκπέμψει για την ελληνική οικονομία.

  00:02 15/09

  Μια τρύπα στο νερό...

  Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Ελλάδα καθώς μας ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η Πολωνία.

  00:02 14/09

  Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ...

  Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις με τις επενδύσεις του Ελληνικού και της Χαλκιδικής ήρθε η σειρά των αεροδρομίων να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

  00:02 13/09

  Η βάρκα γέρνει...

  Το Καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοίμαζε την Φθινοπωρινή αντεπίθεση πάνω στον άξονα οικονομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων.

  00:02 12/09

  Μέχρι τελικού ψόφου...

  Την περίοδο που ξεκινούν επικοινωνιακή αντεπίθεση επίδειξης φιλικού προφίλ προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, φεύγει από τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες.

  00:03 11/09

  Καλώς ορίσατε στην πραγματικότητα...

  Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

  00:02 08/09

  Το ελληνικό παράδοξο...

  Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει η χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους βουλευτές στο δημοκρατικό κοινοβούλιο που δηλώνουν ή σταλινικοί ή ναζιστές.

  00:02 07/09

  Η αφέλεια κοστίζει σύντροφοι....

  Άπασες οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να διακόπτουν τα έργα που είχαν αναθέσει οι προηγούμενες και τα αναθέτουν εξ αρχής δήθεν με καλύτερους όρους.

  00:02 06/09

  Άγνοια ή σκοπιμότητα;

  Όταν ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την Μπαρτσελόνα από τον Θρίαμβο Ανω-Πλατανιάς μην περιμένετε καμιά προκοπή!

  00:02 04/09

  Είναι ψεύτης ο Αλέξης;

  Εν τέλει ο μόνος που φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά εν μέσω της περιόδου θερινής ραστώνης είναι ο πρωθυπουργός...

  00:02 11/08

  Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  Σε μια κανονική χώρα το μικρό ή μεγάλο κράτος εισπράττει φόρους ώστε να προσφέρει υπηρεσίες. Έχουμε αυτό που λέγεται ανταποδοτικότητα των φόρων...