Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουλ-2017 00:02

  H καλύτερη δημοσκόπηση...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) H καλύτερη δημοσκόπηση...

  Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που οι μετέχοντες βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πουν τη γνώμη τους. Με λίγα λόγια η καλύτερη δημοσκόπηση είναι το χρηματιστήριο.

  Οι τιμές δεν ανεβαίνουν με "αερολογίες", ανεβαίνουν με λεφτά. Ένας από τους σοφότερους και γι' αυτό και αναιδέστερους Έλληνες (του οποίου η δημοσιογραφική ιδιότητα περιποιεί τιμή στο δουλοπρεπή μας κλάδο) ο Εμμ. Ροϊδης, το είχε διατυπώσει σαφέστερα: "Οι σωφρωνέστεροι ετασταί του πολιτικού ορίζοντος είναι νομίζω οι κερδοσκόποι των χρηματιστηρίων, οίτινες προαισθάνονται πάσαν θύελλαν, διά ενστίκτου τινός ομοίου προς εκείνο δι' ου επροίκισεν ο Θεός και τους βατράχους".

  Οι οικονομικώς αναλφάβητοι αριστεροί που κυβερνούν τη χώρα ατυχώς θα προσπαθήσουν να  συνδυάσουν την άνοδο των τιμών με την επιτυχία της οικονομικής τους πολιτικής.

  Οι επενδυτές ρισκάρουν γιατί η φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί σε αδιέξοδο και ανατροπή του σοβιετικού μοντέλου που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

  Η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σηματοδοτεί την τελευταία αντίδραση του μεταπολιτευτικού παρακράτους του κλεπτοκρατικού ΠΑΣΟΚ. Τα έδωσαν όλα στο Υπερταμείο για 100 χρόνια  για να εξασφαλίσουν το πολύ δυο χρόνια νομής των προνομίων της εξουσίας.

  Η συμπάθεια που εκφράζει δημόσια  ο Άκης, ο οποίος αποτελεί την επιτομή της μεταπολιτευτικής διαφθοράς και πελατοκρατίας, ομοιάζει με την  πηγαία εκδήλωση συμπάθειας του τσοπάνη προς το κοπάδι του που άλλαξε μαντρί...

  Αν ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα τα τελευταία δυο χρόνια έχει χάσει το 50% των ψηφοφόρων σε συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας, στα επόμενα δύο χρόνια, αν οι προοπτικές της οικονομίας βελτιωθούν, θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες... 

  Οι παλιές καραβάνες των αγορών το γνωρίζουν καλύτερα ακόμη και από τις παλιές καραβάνες της πολιτικής. Οι άνθρωποι νιώθουν ικανοποιημένοι και ευτυχείς όταν χάνουν λιγότερα απ' όσα χάνουν οι άλλοι και δυστυχισμένοι όταν κερδίζουν αλλά κερδίζουν λιγότερα απ' όσα κερδίζουν άλλοι...

  Στη διαπίστωση αυτή κρύβεται η αιτία των "φουσκών" στην οικονομία και ενίοτε και την πολιτική...

  Το συμπαγές 15-20% που έχει απομείνει να υποστηρίζει το "τσίρκο" που παριστάνει την κυβέρνηση στην περίοδο της επιδείνωσης αποτελείται από αυτούς που έχαναν λιγότερα τα τελευταία χρόνια όταν ο ιδιωτικός τομέας εξανδραποδιζόταν.

  Μόλις, η κατάσταση αλλάξει θα σκορπίσουν και αυτοί...

  2) Τα αγοραία...

  Αγορά στην οποία βιάζονται να ρευστοποιήσουν κέρδη από πρόσφατο ράλι, δεν στέκεται να "χωνέψει" τιμές. Καταρρέει  πριν προσεγγίσει τις τιμές στόχους.

  Η θετική εξέλιξη θα είναι αν, μετά το ράλι των μικρομεσαίων η σκυτάλη  περάσει εκ νέου στις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις και το ενδιαφέρον προέρχεται από εισροές από το εξωτερικό.

  Δεν θα διστάσουμε να επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως το κλειδί για την υγεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και της οικονομίας κατ' επέκταση είναι οι τραπεζικές μετοχές...

  Αν δεν απομακρυνθούν οι τραπεζικές μετοχές σε απόσταση ασφαλείας από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, το ρίσκο της χώρας θα παραμείνει υψηλό...

  ΕΥΡΩΒ: Η χθεσινή είδηση για τις τιμές που πέτυχε μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων, αποτελεί ιδιαίτερα θετική είδηση σε ό,τι αφορά τα "κόκκινα" για όλον τον κλάδο...

  ΕΤΕ: Περί το 0,35-0,36 δοκιμάζει τα υψηλά έτους. Μια πρώτη επιβεβαίωση όσων γράφουμε παραπάνω για τις τράπεζες είναι η ανοδική διάσπαση με αυξημένο όγκο...

  ΛΥΚ: Στο χθεσινό σχόλιο ξεχάσαμε να επισημάνουμε πως οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν περί το 90% των μετοχών...

  ΒΙΟ: Λογική και αναμενόμενη διόρθωση μετά το πρόσφατο ράλι. Η εταιρεία παραμένει υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματική της αξία...

  ΠΡΟΦ: Από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια καθώς κατάφερε να διεισδύσει σε αγορές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δημιουργώντας πολύ καλές προοπτικές...

  ΟΛΠ: Το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης  και η Πύλη της στην Ασία είναι απίθανο μακροπρόθεσμα να αξίζει όσο μισή Εθνική Ασφαλιστική...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 22/09

  Τι κρύβει η "φούσκα" του Bitcoin...

  Το να κατηγορούν τραπεζίτες, ΥΠΟΙΚ και ημιδικτάτορες το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα για "φούσκα" είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  00:02 19/09

  Χάλασε η σούπα...

  Αν τα χειρότερα ήταν πίσω το ΧΑ θα βρισκόταν άνω των 1.000 μονάδων και οι τράπεζες πολύ υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

  00:02 18/09

  Πίσσα και πούπουλα...

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξέπεμψε όσα αρνητικά σήματα μπορούσε να εκπέμψει για την ελληνική οικονομία.

  00:02 15/09

  Μια τρύπα στο νερό...

  Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Ελλάδα καθώς μας ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η Πολωνία.

  00:02 14/09

  Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ...

  Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις με τις επενδύσεις του Ελληνικού και της Χαλκιδικής ήρθε η σειρά των αεροδρομίων να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

  00:02 13/09

  Η βάρκα γέρνει...

  Το Καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοίμαζε την Φθινοπωρινή αντεπίθεση πάνω στον άξονα οικονομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων.

  00:02 12/09

  Μέχρι τελικού ψόφου...

  Την περίοδο που ξεκινούν επικοινωνιακή αντεπίθεση επίδειξης φιλικού προφίλ προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, φεύγει από τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες.

  00:03 11/09

  Καλώς ορίσατε στην πραγματικότητα...

  Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

  00:02 08/09

  Το ελληνικό παράδοξο...

  Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει η χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους βουλευτές στο δημοκρατικό κοινοβούλιο που δηλώνουν ή σταλινικοί ή ναζιστές.

  00:02 07/09

  Η αφέλεια κοστίζει σύντροφοι....

  Άπασες οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να διακόπτουν τα έργα που είχαν αναθέσει οι προηγούμενες και τα αναθέτουν εξ αρχής δήθεν με καλύτερους όρους.

  00:02 06/09

  Άγνοια ή σκοπιμότητα;

  Όταν ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την Μπαρτσελόνα από τον Θρίαμβο Ανω-Πλατανιάς μην περιμένετε καμιά προκοπή!

  00:02 04/09

  Είναι ψεύτης ο Αλέξης;

  Εν τέλει ο μόνος που φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά εν μέσω της περιόδου θερινής ραστώνης είναι ο πρωθυπουργός...

  00:02 11/08

  Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  Σε μια κανονική χώρα το μικρό ή μεγάλο κράτος εισπράττει φόρους ώστε να προσφέρει υπηρεσίες. Έχουμε αυτό που λέγεται ανταποδοτικότητα των φόρων...